Bugün 'Dünya Kanser Günü'

Bugün Dünya Kanser Günü
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Konya Şube Başkanı Dr. Eyüp Çetin, Konyanın kanserle mücadelede Türkiyeye örnek olduğunu söyledi.

Dr. Eyüp Çetin, "4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla açıklama yaptı.

Kanserin her geçen yıl daha da korkunçlaşan bir tabloyla kendini gösterdiğini dile getiren Dr. Eyüp Çetin, “Türkiye’de kanser hastalıkları kalp ve damar hastalıklarının ardından en çok ölüme sebebiyet veren 2. hastalık tipidir. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi kansere yakalanmaktadır.  Dünyada ise her yıl 12.7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7.6 milyon kişi kanser sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre önlem alınmazsa, dünya genelinde kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmektedir. Bu ölümlerin 3’te 2’si az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaşanmaktadır. Her geçen gün artan kanser vakaları tedavi şartlarının sağlanamadığı bu ülkeler için gün geçtikçe daha ciddi kayıplara neden olacaktır.” dedi.

"Türkiye’nin ilk ‘Umut Evi’ Konya’da açıldı"

Dr. Çetin, kanserle savaşa gönül vermiş işadamları, bürokratlar, idareciler ve vatandaşlarla bir araya gelerek Türkiye’ye örnek projeler ürettiklerini ifade etti.
 
Dr. Çetin, şöyle konuştu:

“Türkiye ve Konya’daki halkımızın kanser hastalıklarına ve kanser hastalarına karşı bilincini artırmak, mevcut kanser hastalarının tedavileri sırasında üzerlerine binen ekonomik ve psikolojik yükü azaltmak için Türkiye’nin ilk Umut Evi’ni Konya’da kurduk. Selçuklu Belediyesinden ve Konyalı işadamlarımızdan aldığımız destek ile Umut Evinde kanserli hastalara ve hasta yakınlarına, tedavileri süresince ücretsiz barınma imkanı sağladık. Kanserli hastalarımızı Konya’daki hastanelerde gerçekleştirilen kemoterapi, radyoterapi gibi fiziksel güçlerini etkileyen tedavi işlemlerine derneğimizin aracı ile getirip götürüyor, böylece ulaşım sıkıntılarını da çözüyoruz. Bunun yanı sıra Mevlana Kalkınma Ajansının desteğiyle başlattığımız ‘Kanser Bilinçlendirme Merkezi’ projesiyle de kanserli hastalara, hasta yakınlarına ve toplumun geneline kanserle mücadele konusunda uzman onkologlar, psikologlar ve eğitim hemşiresi tarafından bilgilendirici seminerler, psiko-sosyal terapiler ve teknik eğitimler verilmesini sağlıyoruz. Bu proje ile Konya, Türkiye’deki kanser hastaları için bir ‘Umut’ olmuştur. Bu proje ile Konya’daki STK’ları, sağlık kuruluşlarını ve kanserle mücadele etmek isteyen hasta veya sağlıklı herkesi bir araya getirerek Konya’yı kanserle mücadele de ülkemiz için bir örnek yapmayı hedefliyoruz.”

“Kanser önlenebilir bir hastalıktır”

Dernek olarak son 3 senedir ‘Kanser önlenebilir bir hastalıktır’ sloganını kullandıklarını vurgulayan Dr. Çetin, “Vatandaşlarımız ancak kansere yakalanınca bu hastalığın varlığından haberdar oluyormuş gibi bir tutum içerisinde yaşıyorlar ve günümüzde adeta patlayan kanser vakalarına karşı pek tedbirli davranmıyorlar. Bu noktada hayatımızın merkezine sağlıklı yaşamı koymalı ve mevcut yaşam şeklimizi irdelemeliyiz. Sağlıklı bir birey yaptığı her işte başarıyı yakalayacaktır. Kanser hastalığından uzak durmak isteyen kişiler öncelikle tütün kullanımı, alkol kullanımı, pasif yaşam, aşırı güneş ışınına mağruz kalma, arsenikli su, doğal olmayan yiyecekler, çok yağlı, çok tuzlu, çok şekerli, çok baharatlı yeme içme alışkanlığından uzak durmalıdır. Bu saydığım etkenler kanser hastalığının ortaya çıkmasında başrol oynayan zararlılardır.” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.