Bu yıl Konya'nın buğdayı kaliteli olacak
Konya Ticaret Borsası (KTB) tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde Konya Ovası'nda arpa ve buğdayda rekoltenin yanı sıra kalitenin de önemli oranda yükseldiği bildirildi.
KTB Başkanı Uğur Kaleli, kaliteli buğday üretiminin en önemli parametrelerinin süneyle mücadele çalışmaları ve sertifikalı tohum kullanılması olduğunu belirtti.
Konya'da süneye karşı biyolojik mücadele yöntemini uyguladıklarını ifade eden Kaleli, ''Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturduğumuz laboratuvarda bazı bölgelere yetecek miktarda parazitoit (faydalı böcek) üretebiliyoruz. Bu anlamda sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Her kurum elinden geleni yapıyor ancak burada en önemli konu çiftçilerin kendi mücadelelerini kendileri yapmaları'' dedi.
-HEDEF BUĞDAYDA KALİTEYİ 5 YIL İÇİNDE YÜZDE 50'YE ÇIKARMAK-
Konya Ovası'nda hububatta kalitenin daha da artırılmasının zorunlu olduğunu anlatan Kaleli, ''Çünkü un ihracatı karşılığında gelen buğdaylar en çok Konya'ya satılıyor. Geçen yıl Konya'da üst segmentte 655 bin ton ithal buğday kullanıldı. Konya marka bir şehir. Marka ve kaliteli olmanın da bazı sorumlulukları var'' diye konuştu.
Kaleli, hasadın zamanında, başak rutubeti 14-15 iken yapılmasının da kaliteyi ciddi anlamda etkilediğini, çiftçilerin bu konuda gereken hassasiyeti göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.