‘Bu topraklardan bir otomotiv markası çıkar’
OSEG 2014 Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı’nda Konya sanayisinin başarısını anlatan KSO Başkanı Memiş Kütükçü, “bu topraklarda bir otomotiv markası çıkartabiliriz. Ben şahsen Türkiye’nin 2023 yılına kadar kendi yerli otomobil markasını çıkaracağına, Konya’nın da bu sürece kritik katkıda bulunacağına inanıyorum.” dedi.
Konya Sanayi Odası ve Konya Otomotiv Yan Sanayi Kümelenme Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği OSEG 2014 Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği ve Çözümü İçin Kümelenme Konferansı’nın üçüncüsünün birinci günü dün gerçekleştirildi. Programa Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Konya Valisi Muammer Erol, Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Üniversiteler ve sektör temsilcileri katıldı.
‘DEVLER GİBİ ESERLER BIRAKMAK İÇİN KARINCALAR GİBİ ÇALIŞTIK’
Konferansta konuşan Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükçü, Konya otomotiv sanayisinin gösterdiği başarılardan bahsetti. Konya Sanayi Odası’nın 2006 yılından bu yana kümelenme çalışmaları yürüttüğünü ancak 2008 yılında kümelenme çalışmalarının dönüm noktası olarak Türkiye’nin otomotiv yan sanayi sektöründeki ilk kümelenme projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Kümelenme çalışmalarında büyük kazanımlar elde edildiğini ve bu günlere gelindiğini anlatan Küçükçü, “Konya geçmişte sadece bir tahıl ambarı olarak bilinirdi. Biz tahıl ambarı olmaktan her zaman gurur duyduk. Ama bununla yetinmedik. “Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalıştık’ Ve çok şükür Konya otomotivden makineye, gıdadan ayakkabıya kadar pek çok sektörde Türkiye’nin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Hedef koyan, hedefe ulaşmak için küresel ölçekte projeler üreten bir sanayi kenti haline geldi. Öyle ki 2023 yılında 15 milyar dolar ihracat yaparak Türkiye’nin ihracatının yüzde 3’ünü gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
KONYA’NIN SON 4 YILLIK GELİŞİM SERÜVENİNİ ANLATTI
Kütükçü, Konya’nın bugüne kadar ortaya koyduğu performans ile hedeflerine ulaşabileceğinin müjdesini verdiğini söyledi. 2010 yılından bu yana Konya sanayisinde ve ihracatında nelerin değiştiğini anlatan Kütükçü sözlerine şöyle devam etti, “Son 4 yılda ihracatımız ortalama yüzde 39,4 artış ile yüzde 33,3 olan Türkiye ortalamasının üzerinde seyretti. 2013 yıl sonu itibariyle ihracatta yaklaşık olarak 1,4 milyar dolar rakamına ulaştık. İhracatçı firma sayımız yüzde 31,4 artarak, 1427’ye yükseldi. Sanayicilerimiz yeni pazarlar keşfetti ve ihracat yaptığımız ülke sayısı 156’dan 174’e çıktı. Konya otomotiv yan sanayi sektörü ise, son 4 yılda ihracatını ortalama yüzde 50,6 artırmayı başardı. Bu rakamlar Konya’nın gelişim ivmesini açıkça ortaya koymaktadır.”
‘BU TOPRAKLARDAN BİR OTOMOTİV MARKASI ÇIKAR’
Son 4 yıldır Konya’nın sanayi ve ihracatta gösterdiği gelişmeyi anlatan Kütükçü, Konya olarak bununla yetinmeyeceklerini söyledi. Daha yapılacak çok işin olduğunu ve yerli motor ile yerli otomobil üzerinde durulması gerektiğini belirten Kütükçü, sözlerine şöyle devam etti, “Dünyada gelişmiş ülkelerin tamamının kendi otomotiv markası var. Hatta otomotiv markaları var. Pekala bizler de bu topraklarda bir otomotiv markası çıkartabiliriz. Ben şahsen Türkiye’nin 2023 yılına kadar kendi yerli otomobil markasını çıkaracağına, Konya’nın da bu sürece kritik katkıda bulunacağına inanıyorum. İhtiyacımız olan şey, kamunun güçlü desteği ile özel sektörün otomotiv birikimini organize etmek, üretimin yanı sıra marka değerine de yatırım yaparak bu birikimi harekete geçirmek.”
‘YENİ BAKIŞ AÇISI ORTAYA KOYMALIYIZ’
Kütükçü nitelikli yatırım ve üretim konusunun da önemli olduğunu ve üzerinde çalışmak gerektiğini belirterek sözlerin şöyle sürdürdü, “Milli gelirimizin yüzde 20’sini yatırımlara yönlendirsek de sanayi üretim rakamlarımız artış gösterse de, Türkiye’de imalat sanayinin milli gelir içindeki payı yüzde 23,9’dan, 15,6’ya kadar gerilemiş durumda. Yani yatırım yapmamıza rağmen, sanayinin milli gelir içindeki payı irtifa kaybediyor. Bu irtifa kaybının önüne mutlaka geçmeliyiz. İşte burada karşımıza bilgi ve teknoloji yoğunluklu üretim ve yatırım meselesi çıkıyor. Rakamlara bakacak olursak; Türkiye, 2013 yılında 98 milyon ton mal ihraç etti. Bunun karşılığında yaptığımız her bir kilo ihracatta 1 dolar 58 sent kazandık. Oysa küresel inovasyon listesinde ilk sırada yer alan İsviçre yaptığı her bir kilo ihracat başına 4 dolar 20 sent, İngiltere 3 dolar 66 sent, Amerika ve Güney Kore ise yaklaşık 3 dolar elde etti. Yaptığımız üretimin ve ihracatın katma değerini yükseltmek için, Ar-Ge inovasyon faaliyetlerimizden, insan kaynağına, verimlilik konusuna kadar pek çok konuda yeni bir bakış açısı ortaya koymamız bu konulara hep birlikte yeniden odaklanmamız gerekmektedir.”
‘KÜMELENME ‘BİZ’ KAVRAMINI ORTAYA KOYUYOR’
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan da yaptığı konuşmada kümelenmenin önemine dikkat çekti. Kümelenmenin ‘Biz’ kavramını ortaya koyan bir tanımlama olduğunu belirten Aslan sözlerini şöyle sürdürdü, “Kümelenme bizim geleneğimizde olan bir kavram. Bu yüzden kümelenmeye yabancı değiliz. Bakanlığımız kümelenmeyi desteklemek için 2013 yılında mevzuatta bir değişiklik yaptı. Bakanlığımızın destekleri için 17 farklı küme başvuruda bulundu. Bu toplantı da inşallah kümelenme açısından ‘Biz’i gerçekleştirmeye katkıda bulunur.” Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı da rekabet ortamının arttığını, hareket alanının daraldığını bu yüzden de birlikteliklerin artması gerektiğini söyledi.
‘TÜRKİYE’DE HER ŞEYİ ÜRETEBİLİRİZ’
Kibar Holding Yönetim kurulu Başkanı Ali Kibar da yaptığı konuşmada Türkiye’nin büyük yol kat ettiğini söyledi. Özellikle otomotiv sanayi ve otomotiv yan sanayi sektöründe bir çok kişinin istihdam edildiğini hatırlatarak, “Türkiye’nin bu noktada daha da gelişmesi için teknolojik gelişimi avantaja çevirmesi gerekiyor. Bu da teknolojik dönüşümü zamanında yakalamaya bağlıdır. Ben şuna inanıyorum, Türkiye’de her şeyi üretebiliriz. Bizim insanımız çok kabiliyetli.” dedi. Konuşmaların ardından Konya’da üretilen motorlardan oluşan serginin açılışı gerçekleştirildi. Yerli motorlar ve motor yedek parçaları büyük ilgi gördü. Konferans bugün de devam edecek.

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.