Böbrek Sağlığı Otobüsü Konya’da
Türk Nefroloji Derneği (TND) kuruluşunun40. yılında, Roche Müstahzarları San. A.Ş.’nin katkıları ve SağlıkBakanlığı’nın desteği ile hem böbrek sağlığının önemine dikkat çekmek hem deböbrek sağlığı ile ilgili kontrollerini yaptıramayan vatandaşlara bu tahlillerikolayca yaptırma imkânı sağlamak için, Türkiye çapında 21 ili kapsayan birbilinçlendirme kampanyası başlattı.
Kampanya kapsamında özel olarakhazırlanmış Böbrek Sağlığı Otobüsü Konya’ya da geldi. Alaaddin Bulvarı EskiAdliye binasının bulunduğu yerde kontrol yapmaya başlayan otobüste sağlıkpersoneli ile böbrek sağlığı konusunda bilgilendirmenin yanı sıra, böbrek sağlığıteşhis testleri de yapılıyor.
Konyalı vatandaşların yoğun ilgigösterdiği böbrek sağlığı otobüsündeki programa Türk Nefroloji Derneği KonyaŞube Başkanı Prof. Dr. Zeki Tonbul, dernek yönetim kurulu üyesi Prof. Dr.Süleyman Türk ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim DalıBaşkanı Prof. Dr. Nedim Yılmaz Selçuk da katıldı. Otobüsün 3 gün Konya’dakalacağını belirten Türk Nefroloji Derneği Konya Şube Başkanı Prof. Dr. ZekiTonbul, “Bu süre zarfında ücretsiz olarak Konyalı vatandaşlarımızın böbrektaraması, tansiyon ölçümü, kan ve idrar tahlillerinin kontrolleri yapılarakkendilerine böbrek sağlığı konusunda aydınlatıcı bilgiler verilecek. TümKonyalı vatandaşlarımızı bu aktiviteye katılmaya davet ediyoruz” dedi.
Kronik böbrek hastalığının tümdünyada olduğu gibi ülkemizde de arttığına dikkat çeken Başkan Tonbul, “Çoksinsi seyreden bir hastalık olan böbrek rahatsızlığı, geciktirildiği takdirdeböbreklere zarar vermekte ve hasta diyalize girmek mecburiyetinde kalmaktadır.Toplumumuzda her 6-7 kişiden birinde böbrek hastalığı tespit edilmiştir ancakçoğu vatandaşımız kendisinde böbrek hastalığının olduğunu bilmemektedir” diyekonuştu.
Böbrek yetmezliğinin en büyüksebeplerinin başında şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp-damarhastalığının geldiğine dikkat çeken Tonbul, “Bu sebepten dolayı tansiyon ve kanşekerimizi düzenli olarak kontrol ettirmeliyiz. Böbrek hastalığında diğer riskgrupları da obezite, sigara, uygunsuz ağrı kesici ilaçların kullanımı, böbrektaşı rahatsızlıkları da gelmektedir” dedi.
Ülke genelinde yaklaşık 70 binkişinin diyalize girdiğini de hatırlatan Prof. Dr. Tonbul daha sonra şubilgileri verdi:
“Bu hastalarımızdan 7 bini nakil,56 bini hemodiyaliz, 5 bini de periton diyaliz hastasıdır. Konya’mızda dayaklaşık olarak bin 400 hemodiyaliz, 300 nakil ve 200’de periton diyalizhastası bulunmaktadır. Bunlar tabiî ki buz dağının görünen yüzü. Muhtemelen Türkiye’de6-7 milyon, Konya’mızda da 150 bine yakın insan ise bu hastalığa yakalandığınıbilmemektedir. Basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri kullanılarak erkensaptandığında, önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir olmasına karşın,farkındalığının ve erken tanısının düşük olması birçok olguda buna olanakvermemektedir. Hastalık sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresineilerlemekte, yüksek sakatlık ve ölüm oranları ve kötü yaşam kalitesi ile hastasağlığını, uygulanması gereken yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek naklitedavileri ile sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit etmektedir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.