"Bizim kadrolarımız arasına kimse fitne sokamaz"
Davutoğlu, 13. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tarımın insanlık tarihinin en stratejik sektörü olduğunu belirterek, tarımı ihmal eden milletlerinin hayatlarını sürdüremeyeceğini ifade etti.
AK Parti'nin, 12 yıllık iktidarında, tarımda olağanüstü hamleler gerçekleştirdiğini anlatan Davutoğlu, Türkiye'nin dünyada tarımda, en büyük 7. üretici ülke, Avrupa'da ise en büyük tarım üreticisi konumunda olduğunu söyledi.
Başbakan Davutoğlu, bunun Türkiye topraklarının bereketi, siyasi vizyon ve siyasi istikrarın bir ürünü olduğunu belirtti.
Fuarın doğru bir yerde yapıldığını dile getiren Davutoğlu, Konya'nın da bereket diyarı dendiğinde ilk akla gelen şehir olduğunu ifade etti.
Davutoğlu, insanlık tarihindeki ilk yerleşim yeri Çatalhöyük'ün de Konya'da bulunduğunu, ilin ilk ziraatın yapıldığı ve kadim ziraat kültürünün geliştiği yer olduğunu hatırlattı.
Fuarı, 50'ye aşkın ülkeden, 300 bine yakın kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini söyleyen Davutoğlu, fuarın zamanlamasının da doğru olduğunun altını çizdi. Davutoğlu, bugünlerin; baharın, bereketin bütün insanlığa ve dünyaya, özellikle de Türkiye ve Konya'ya rahmet olarak saçıldığı günler olduğunu söyledi.
Nevruzun da cumartesi günü kutlandığını anımsatan Davutoğlu, "Baharın ilk işaretlerini görmeye başladık. Allah, baharımızı bereketli ve aydınlık eylesin" diye konuştu.
Türkiye'nin yeni bir baharla, yeni bir geleceğe hazırlandığına dikkati çeken Davutoğlu, "7 Haziran seçimleriyle, Türkiye 12 yıl içerisinde, istikrarla elde edilen, siyasi istikrarla kökleşen, pekişen, temerküz eden bir geleceği yaşamaya hazırlanıyor" dedi.
-"Kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz"
Türkiye'nin son yüzyılın en büyük hamlelerini son 12 yılda gerçekleştirildiğinin altını çizen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Kim ne derse desin, kim ne yaparsa yapsın, değişik odaklar nasıl spekülasyonlar üretirlerse üretsinler, şundan emin olunuz ki nasıl bu toprakların üzerine bahar güneşi doğmuşsa Türkiye'nin üzerine doğan bahar güneşini de kimse engelleyemeyecektir. Birliğimizi, beraberliğimizi koruyarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın son 12 yıl içerisinde, Başbakan olarak gerçekleştirdiği büyük hamlelerin, nihai hedefe yani 2023 hedeflerine ulaştırabilmek için omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz.
Birileri, şu veya bu kriz senaryoları hesabı içinde olabilir. Birileri değişik spekülasyonlarla Türkiye'de siyasi istikrarı bozacak çalışmalar içinde olabilir. Ama biliniz ki AK Parti kadroları ve hükümetimiz, omuz omuza çok güçlü bir geleceğe yürümeye kararlıdır ve 7 Haziran seçimleri yeni bir bereket döneminin başlangıcı olacaktır inşallah."
-Tarımsal destek 5 kat arttı
Davutoğlu, son 12 yılda, Konya'da ve bütün Türkiye'de bereketli bir tarım dönemi yaşandığını dile getirerek, 2002'de, 1,8 milyar lira olarak verilen tarımsal desteğin, 2015'te 10 milyar liraya yükselerek, yaklaşık 5 kat arttığını bildirdi.
Son 13 yılda, tarımda çiftçiye verilen karşılıksız hibe desteğinin 70 milyar liraya ulaştığını dile getiren Davutoğlu, bunun bereketli toprakların çiftçilere yanısıyan ürünleri ve semerisi olduğunu belirtti.
Üretimden hasada, işlemeden satışa kadar her aşamada üreticinin desteklendiğini anlatan Davutoğlu, 52 yeni desteğin başlatıldığını, çiftçilerin üretim maliyetinin azaltmak için 2003'te ilk mazot desteğinin, 2005'te ilk gübre desteğinin sağlandığını hatırlattı.
Davutoğlu, prim desteği verilen ürün sayısının 4'ten 17'ye çıkarıldığını anımsattı. Davutoğlu, 2005'te buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltiği ilk kez destek kapsamına aldıklarını anımsatarak, 2008'den itibaren baklagil ürünlerine yani kurufasülye, nohut ve mercimeğe ilk kez prim desteği sağladıklarını anlattı.
Son 13 yılda prim desteği miktarını tam 15 kat artırdıklarına dikkati çeken Davutoğlu, 2002'de 186 milyon lira olan prim destek miktarının, 2014'te 2,7 milyar liraya yükselttiklerini bildirdi.
-"Sıfır faizleri destekleri de gittikçe artırıyoruz"
Davutoğlu, 2003-2014 yılları döneminde 21 milyar lira prim desteği sağladıklarını ifade ederek, "2002'de Ziraat Bankasında yüzde 59 olan tarımsal kredi faiz oranlarını düşürdük. Bugün sıfır faiz ile 8,25 faiz arasındadır ve sıfır faizleri destekleri de gittikçe artırıyoruz" dedi.
Damla ve yağmurlama sulama, hayvancılık, sertifikalı tohum üretimi başta olmak üzere bir çok alanda sıfır faizli kredi desteği sağladıklarını dile getirerek, "Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredi miktarında 43 kat artış sağladık. 2002'de Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan kredi miktarını 529 milyon liradan 2014 yılında 22,8 milyar liraya çıkardık. Tarımda büyük bir yapısal dönüşüm gerçekleştirdik. Tarım havzaları üretim ve destekleme modelini oluşturduk" şeklinde konuştu.
-"Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı reformuna imza attık"
Davutoğlu, tarım topraklarının korunması ve bölünmesinin önlenmesi amacıyla Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı reformuna imza attıklarını vurgulayarak, bunu en iyi Konyalı çiftçilerin bildiğini aktardı.
"Toroslar'da küçük bağın, bahçenin, Konya ovasının, özellikle veraset yoluyla nasıl bölündüğü ve bu yolla verimli ve üretilebilir alanların nasıl küçük ünitelere dönüştüğünü hepimiz biliriz" diyen Davutoğlu, arazi toplulaştırma çalışmalarına büyük hız verdiklerini anlattı.
Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"41 yıl içinde, 450 bin hektar arazide yapılan toplulaştırma vardı bizden önce. Bu 10 kat artışla 4,5 milyon hektara çıktı. Bundan da en çok Konyalı çiftçilerimiz istifade etti. Güneysınır'da bir toplulaştırma faaliyetine bizzat katılmıştım. Şimdi de gururla ifade ediyorum. İnşallah bu toplulaştırma faaliyetlerini Konya'da 2019 yılına kadar, Türkiye'de de 2023 yılına kadar tamamış olacağız ve tarım üretim üniteleri üretilebilir ölçeklere yükseltilmiş olacak."
-Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi
Davutoğlu, 2014 yılında dünyada ilk defa Ülkesel Tarım Envanteri Takip Sistemi'ni geliştirdiklerini, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi'ni hizmete sunduklarını hatırlattı.
Bunun çok önemli bir proje olduğunun altını çizen Davutoğlu, dünyada ilk defa bir ülkenin kendi tarım alanlarını tümüyle kompütürize edilmiş, bilgisayara aktarılmış şekilde anında görüntülerle takip edebilme imkanına kavuştuğunu söyledi.
Davutoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu çalışmanın patentinin, tamamıyla Türkiye Cumhuriyeti hükümetine ait olduğunu kaydetti.
Uydu görüntüleriyle 32,5 milyon tarım parselinin tamamını belirlediklerini ve her parselde bir kimlik numarası verdiklerini dile getiren Davutoğlu, "Bugün şu an itibarıyla bu projeyle, Tarım Sektörü Entegre Yönetim Bilgi Sistemi projesiyle, Tarım Bakanlığımızdan, bulunduğumuz yerden her bir tarım parselinin üretimini takip etme imkanımız olduğu gibi, olabilecek bazı risklere karşı da üreticiyi anında uyarma imkanımız da var. Don mu gelecek, hava şartları mı değişecek, anında ulaşma ve üreticilerimizi o yönde yönlendirme, gerekli tedbirleri alma konusunda, onlarla iletişime geçme imkanına kavuşmuş oluyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Davutoğlu,Tarım Geliştirme Projesi ile çiftçileri bilgi, bilinçli üretim ile buluşturduklarını ifade ederek, 10 bin ziraat mühendisi ve veteriner hekimini tarlada, bahçede ve bütün alanlarda çiftçilerle Türk tarımına katkı yapma konusunda harekete geçirdiklerini söyledi.
Bitkisel üretimi artıran birçok projeyi hayata geçirdiklerini dile getiren Davutoğlu, yerli tohumculuğu ilk kez kendilerinin desteklediklerini ve bugüne kadar yaklaşık 1 milyar liralık destek sağladıklarını belirtti. Davutoğlu, tohumluk üretiminin 145 bin tondan 776 bin tona çıkarttıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi tohum ihraç eden bir ülke haline getirdik. Tohumluk ihracatımız 17 milyon dolardan 159 milyon dolara çıktı. Tarım sigortası uygulamasını hayata geçirdik. Yıllardır ihmal edilen hayvancılık sektörüne her türlü desteği sağladık. 2002 yılında hayvancılık sektörüne toplam destek 83 milyon lira iken 2015 bütçesinde ayırdığımız kaynak 3 milyar lira. Son 13 yılda hayvancılığa toplam 15 milyar liralık destek verdik. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık. Ülkemiz coğrafyasına en uygun hayvancılık olan küçük baş hayvancılığı ilk kez destekledik.
Bu çalışmalarımız neticesinde 2003-2014 yılında süt üretimi, 8,4 milyon tondan 18,5 milyon tona çıktı. Kırmızı et üretimi 421 bin tondan bir milyon tona, tavuk eti üretimi 696 bin tondan 1,9 milyon tona, yumurta üretimi 11,5 milyar adetten 17,1 milyar adede yükseldi. Türkiye'yi tarımsal hasılada Avrupa'nın zirvesine taşıdık. 2002 yılında 23,7 milyar dolardan devraldığımız tarımsal hasılayı, 61 milyar dolara çıkardık. Türkiye, tarımsal hasılada 2002 yılında Fransa, İtalya ve İspanya'dan sonra 4. ülke iken şu anda Avrupa'nın en büyük tarım üreticisiyiz.
Bu çerçevede, sadece tarım alanında değil bu tarım faaliyetlerini destekleyecek şekilde de kırsal kalkınma hamlelerini başlattık. Bunu en iyi Konya'da özellikle de KOP Projesi bağlamında önümüzdeki dönemde yapacağımız hamlelerle GAP, DAP, KOP ve DOKAP' ta yeni bir hamle dönemini başlatıyoruz. KOP Projesi ile ilgili olarak önümüzdeki haftalarda inşallah Ankara'daki programlarımız el verdiği ölçüde ilk fırsatta gelecek ve KOP Eylem Planı'nı Konya ve KOP Bölgesi bir ilimizde açıklayacağız."
-"60 bin kişiye ilave istihdam imkanı sağlandık"
Davutoğlu, kırsal kalkınma hamlesi bağlamında ilk kez 2006'ta başlatılan çalışmaların tarım sektörüne büyük bir tarımsal dönüşüm imkanı oluşturduğunu vurguladı.
2006-2014 yılları arasında Türkiye'nin 81 ilinde tarıma dayalı 13 bin 350 yeni sanayi tesisi için 7,5 milyar lira yatırım yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, "Şu ana kadar bu tesislerden 12 bin 500'ünü hizmete açtık. Bu tesisler için şimdiye kadar toplam yatırımın yüzde 50'sini yani tam 3,7 milyar lirasını hibe olarak hükümet olarak biz ödedik" dedi.
Davutoğlu, bu yatırımlarda 60 bin kişiye ilave istihdam imkanı sağlandığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kırsal kalkınma destekleriyle tarımda teknoloji hamlesi başlattık ve yüzde 50 hibe sağladık. 2007 yılından bugüne 262 bin yeni makine ekipmana bir milyar liralık hibe ödedik. Damla ve yağmurlama sulama yatırımlarını artırdık. Hedefimiz nedir? İnşallah 2023 vizyonu çerçevesinde 150 milyar dolar tarımsal hasılaya ulaşmaktır; 40 milyar dolar tarımsal ihracatı gerçekleştirmek. Bunun için verimlilik, teknoloji kullanımı, sulama faaliyetlerine büyük hız verdik.
Açıklamış olduğumuz 25 sektörel dönüşüm programında tarıma özel bir ağırlık verdik. Vizyonumuzu gerçekleştirmek için Türkiye'nin sulanabilir bütün tarım arazilerinin sulamaya açılmasını öngörüyoruz. Özellikle de Konya ilimiz için KOP bağlamında sadece mavi tünel değil, bütün Konya Havza'sının en iyi şartlarda sulanabilmesi için her türlü araştırmayı yapıyoruz, her türlü imkanı seferber edeceğiz.
Tarım mekanizasyonu alanında Türkiye devrim mahiyetinde adımlar attı ve tarımda verimliliği artıran bir mekanizasyonu gerçekleştirdi. 2002 yılında Türkiye'de toplam traktör üretimi 14 bin 846 idi, 2014 yılında toplam traktör üretimi 67 bin 52'dir. Traktör iç satışı 2002'de 3 bin 825, şimdi ise 62 bin 445'tir. Tarım makineleri ihracatı 71 milyon dolardı 2002'de, şu anda 587 milyon dolar. Bu da Türkiye'nin tarım makineleri konusunda Afrika dahil, her kıtaya büyük bir ihracat imkanı olduğunu ortaya koydu."
Davutoğlu, tarımda mekanizasyon konusunda büyük başarının arkasındaki aktörlerden birinin Konyalı sanayiciler olduğunu söyledi.
Türkiye'de üretici firma sayısının tarım aletleri alanında bin 77 olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Konya'nın üretici firma sayısı bağlamında tarım makineleri alanındaki toplam üretimdeki payı yüzde 16. Üretim kapasitesi Türkiye'nin bir milyon 950 bin adet, Konya'nın 327 bin adet. Yani yüzde 17 ve Konya bu alanda Türkiye birincisi. Tarım alet ve makineleri üretiminde Türkiye birincisi Konya'dır" dedi.
Tarımda mekanizasyon ve tarım alanında yapılan hamleler bağlamında Konya'nın birçok alanda öncü olduğunu dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Son 13 yıl içinde Konya'ya sağladığımız tarım desteği 4,3 milyar liradır. 2002 yılında 146 milyon lirası olan tarımsal destek 2014 yılında 641 milyon liraya çıkarttık Konya'da.
Konya'da hububat üreticisine, ay çiçeği, mısır, kuru fasulye üreticisine önemli miktarda prim desteği sağladık. 2002 yılında hiç prim desteği almamıştı, şu anda ise Türkiye'de bu alanda öncü bir rol oynamaktadır. 2014 yılında 177 milyon prim desteği verdik ve 13 yılda toplam Konya'ya bir milyar lirayı aşan prim desteği sağladık.
Aynı şekilde hayvancığının gelişmesi için rekor destek verdik. Birçok üretecimizi de burada görüyorum. Dış İşleri Bakanı olarak yakından takip ettiğim ve Tarım Bakanımızla Konyalı sanayicilerimizle gerçekleştirdiğimiz Organize Hayvancılık Bölgesi de tekrar Konya'mıza hayırlı olsun. Yirmi milyon metrekarelik bir alanda Konya'yı bir hayvancılık merkezi yapacak son derece önemli bir proje."
.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.