Bizi hançerleyen üye müslüman çıktı
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nda Ermeni soykırım iddialarına ilişkin tasarının kabul edildiği oylamada Türkiye'yi ve ABD'de yaşayan Türkleri en büyük hayal kırıklığına uğratan kişi Komite'nin tek Müslüman üyesi Minnesota Milletvekili Keith Ellison oldu. Tasarının reddedilmesi için aylardır kampanya yürüten Türk-Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) Başkanı Günay Evinç, oylama günüyle ilgili şunları anlattı:
KRİTİK OY ELLISON'A AİTTİ
'Komite Başkanı Howard Berman Kaliforniya'lı olduğu için Ermeniler için çaba göstereceği belliydi. Şaşırmadık. Yaptığımız hesaplarda herkesin nasıl oy kullanacağı aşağı yukarı belliydi ve oylamanın bıçak sırtı geçeceğini biliyorduk. Kritik oy Ellison'a aitti. O nedenle üç hafta önce onun seçim bölgesi olan Minneapolis'e giderek oradaki Türklerle kampanya yürüttük. Ellison'un oradaki temsilcisi bize'destek' sözü verdi. Bununla da yetinmedik. Minnesota'daki seçmenler arasında önemli yeri olan Somalilileri devreye soktuk. Oradaki yüz bin Somalili'nin temsilcisi hem oylama öncesinde hem de oylama günü kendisini arayarak tasarıya karşı çıkmasını istedi. Ona da 'tamam' yanıtını verdi.'
MERCAN'LA KUCAKLAŞTI
Evinç sözlerine şöyle devam etti: 'Oylamadan bir gün önce de Türkiye heyetine söz verdi. TBMM Dış İşleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan başkanlığındaki Türk heyeti Ellison ile bir araya geldi. Onlarla samimi biçimde kucaklaşmış. 'Türkiye'nin laik, demokratik bir Müslüman ülke olarak dünyaya örnek olduğunu' söylemiş. 'Biz kardeşiz. Size desteğe hazırım' demiş. Mercan ve heyettekiler toplantıdan 'Bu iş tamam' diye çıktılar. Oylama günü şok geçirdik. Konuşmalar sırasında söz alarak insan haklarına saygısı nedeniyle soykırım iddialarını destekler ifadeler kullandı. Salondan ayrıldı. Belki de niyeti oy kullanmadan açıklama ile geçiştirmekti. Ancak Berman gidip buldu onu. Gelip 'evet' oyu verir vermez ortadan kayoldu.'
AZERİLER YOKTU, UYGUR SÜRPRİZİ
Sevinç, 'Normalde bizim her türlü törenimizde ve mücadelemizde Azeri dostlarımız yanımızda olurdu. Bu kez gelmediler. Onların yerini Kırımlılar, Türkmenistanlılar ve Uygur Türkleri doldurdu' dedi. Azerilerin Türkiye ile Ermenistan arasındaki yakınlaşmaya tepki olarak fazla lobi faaliyeti yapmadıkları ve oylamaya da gelmedikleri ileri sürüldü. Azeri derneklerinin arasında Türkiye ile dayanışma konusunda büyük bir çatlak yaşandığı bildirildi. ABD'deki Azerilerin önde gelen isimlerinden Tomris Azeri iddiaların doğru olmadığını belirterek 'Salonda yoktuk. Ama biz de tüm gün Kongre üyelerini tasarıya hayır oyu vermeleri için aramakla geçirdik' dedi.
Salonda Türk derneklerine Kırım, Türkmenistan ve Uygur Türkleri destek verdi. Uygur Türklerinin, Türkiye'ye girişi yasaklı Rabia Kader'in başkanlığını yaptığı Dünya Uygur Türkleri Derneği'nden oldukları öğrenildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.