Bir gecede Rus olmanın şaşkınlığı

Bir gecede Rus olmanın şaşkınlığı
Dünyanın tepkisine rağmen 'Kırım'ı topraklarına katan' Rusya, yarımadaya büyük bir karışıklığı da taşımış oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nihai belgeyi hazırlaması ile birlikte Moskova kanadında diplomatik prosedür tamamlanırken, uluslararası kamuoyunun tanımadığı gelişmelerin gölgesinde 'anavatan'ları değişen Kırımlıları ise zor bir süreç bekliyor. 16 Mart referandumundan çıkan sonuçları 'zafer' gösteriyle kutlayan Moskova yanlıları da dahil olmak üzere 2 milyon Kırımlı, Ukrayna'dan ayrılıp Rusya'ya katılmanın ardından büyük bir kafa karışıklığı yaşıyor. Kırımlılar için asıl büyük değişim 30 Mart'ta yaşanacak. Yarım adayı tanımlayan 'özerk' kelimesi resmi ifadeden atılacak, saatler 2 saat ileri alınacak ve ulusal para birimi

olarak Ukrayna Grivnası yanısıra Rus

rublesi de kullanılmaya başlanacak.

ÇOK PAHALIYA MAL OLACAK

Ancak mesele bununla bitmiyor. Kyiv Post'un haberine göre, tüm iş ve emlak birimlerinin Rusya kanunları altında yeninden düzenlenmesi gerekiyor. Eğitim sistemi de Rusya Federasyonu ile uyumlu hale getirilecek. Kırım'daki tüm sanayi ve turizm yapıları kamusallaştırılacak. Başkent Akmescit'te çalışan muhasebeci Viktoria Belinskaya, kendilerine değişimle ilgili kapsamlı bir malumat verilmediğini söylerken, '30 Mart'tan sonra ne olacağını kimse bilmiyor' diyor. Kırımlı işletme sahiplerinin Rusya ve Ukrayna kanunları arasında seçim yapması gerektiği ifade eden KDP Danışmanlık'ın ortağı Vladyslav Kysil ise, müşterilerine mülkiyetlerini hem Rus hem de Ukrayna hükümetinde tescil ettirmelerini öneriyor. Diğer taraftan tüm hizmetler ve ticari faaliyetler için yeni belgeler gerekecek. Tüm bu değişiklikler finansal açıdan da çok pahalıya mal olacak.

Pasaport almayan yabancı sayılacak

Yarımadada halk, 1 Nisan itibariyle Rus pasaportu sahibi olabilecek. Moskova'nın bu konuyu, baskı unsuru olarak kullanacağına kesin gözüyle bakılıyor. Zira Rus pasaportu olmayan Kırımlılar, Moskova hükümetinden emekli maaşı alamayacak ve yine bu insanlar 'yabancı' olarak kabul edilerek ülkeyi terk etmeye zorlanacak. Özellikle Sivastopol'da birçok Kırımlı zaten Rus pasaportuna sahip. Rus pasaportu olmayan çoğu kişi de doğabilecek karmaşalar için tedirgin.

İlk bonus emekli maaşı

Ukrayna Grivnası 2016 yılına kadar Kırım'da Rus rublesi ile beraber kullanılabilecek. Öte yandan Putin 19 Mart'ta emekli maaşının mümkün olduğunca çabuk bir şekilde Rus ortalamasına yükseltilmesini emretmişti. Kırım'da ortalama emeklilik maaşı 5 bin 570 ruble (yaklaşık 335 TL). Rusya'da ise ortalama emeklilik maaşı 10 bin ruble (yaklaşık 610 TL). Ancak Ukrayna'daki yetkililer hesapların bloke edilmesi sebebiyle maaşların transfer edilemediğini söylüyorlar. Maaşları Ukrayna devlet bütçesinden ödenen üniversite personeli de son maaşlarını alınmadığını anlatıyor.

Diplomalar da Moskova damgalı

Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Türkçe ve Kırım Tatar Dili Fakültesi Dekanı Lekiye Mamutova üniversite yönetiminin kendisine bu yıl mezun olacak öğrencilerin Rus diploması alacağı bilgisini verdiğini söyledi. Mamutova, 'Bugün hala Ukrayna Milli Eğitim Bakanlığına göre ders veriyoruz' derken, Kırım Eğitim Bakanı Natalia Goncharova ise yeni eğitim sisteminin okullarda 3, üniversitelerde 5 yılda oturacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.