Beyin kanamalarının büyük bir kısmı önlenebilir!

Beyin kanamalarının büyük bir kısmı önlenebilir!
Tüm dünyada ölümle sonuçlanan ve sakat bırakabilen hastalıklar arasında ilk üçte yer alan beyin kanamaları çoğunlukla belirti vermeden sinsice ilerleyebiliyor...

Tüm dünyada ölümle sonuçlanan ve sakat bırakabilen hastalıklar arasında ilk üçte yer alan beyin kanamaları çoğunlukla belirti vermeden sinsice ilerleyebiliyor. Pek çok farklı nedenle meydana gelebilen kanamalar, travma ve kazaların yanı sıra; gizli kalmış tansiyon ve kolesterol yüksekliği gibi, yıllarca ilerlemesini sürdürmüş hastalıkların bir sonucu olarak görülebiliyor. Özel BSK Konya Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Ayhan Kart, beyin kanamaları ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Beyin kanamalarının büyük bir kısmı önlenebilir!
Yalnızca yaşlılarda değil gençlerde de beyin kanamalarının görülme sıklığına dikkat çeken Op. Dr. Kart, “Beyin kanamalarına yol açan başlıca sebepler çocukluk ve gençlik çağında görülen kafa travmaları ve doğumsal kusurlarken,  ileri yaşlarda hipertansiyon ve kalp hastalıkları da beyin kanamalarının nedenleri arasında ön sıralara çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, beyin kanamalarının büyük bir kısmının önlenebilir olduğunu söylenebilir. Hastalıklara yol açan risk faktörlerini ortadan kaldırmak ve düzenli kontroller, hastalığın neden olabileceği beyin kanamalarından korunmaya yardımcı olmaktadır” dedi.

Kolesterol ve yüksek tansiyon beyin kanamalarına zemin hazırlıyor
Op. Dr. Ayhan Kart, beyin kanamalarına neden olan hipertansiyon ve damar sertliği hastalıklarının aniden ortaya çıkmadığının, çoğu zaman doğumla başladığının altını çizdi ve şöyle devam etti; “Bu hastalıklar hiçbir belirti olmadan yıllarca ilerleyip, 40’lı yaşlardan itibaren kendini göstermeye başlayabilir. Hastalığın temelinde; damarlarda biriken kolesterol ve kalsiyumun neden olduğu damar esnekliği kaybı bulunmaktadır. Esnekliğin kaybeden damar duvarları, kalbin her atımında daha fazla gerilirken; daha yüksek basınç ile çalışan kalp, daha çok yorulmaktadır. Süreç devam ederse, kan basıncındaki artış organlarda beslenme bozukluğuna bağlı zararlara ve damar duvar yırtılmalarına neden olur. Bu tür damar yırtılmaları beyinde meydana geldiğinde ise, kanama miktarına bağlı olarak ciddi hasarları beraberinde getirmektedir.”

Doğuştan var olan beyin damarı kusurları hızla tedavi edilmeli!
Doğumdan itibaren, kişinin beyninde var olan damarsal bozuklukların ve aileden geçen kalp damar hastalığı yatkınlığının beyin kanamalarını tetikleyebileceğini belirten Op. Dr. Kart, “Bu kişilerde çevresel risk faktörlerinin en aza indirilmesi gerekmektedir. Öte yandan beyinde tespit edilen baloncuk (anevrizma) ve damar yumakları (AVM) gibi doğumsal kusurlar, yüksek kanama riski oluşturduğundan hızla tedavi edilmeli, gerekirse cerrahi müdahale ile çıkarılmalıdır. Nedeni ne olursa olsun, tüm beyin kanamalarında ilk 12-24 saat içinde gerçekleştirilen müdahale, başarı şansını oldukça yükseltmektedir. Uzun vadede, vücudumuzun taşıdığı kişiye özel riskleri hesaplayarak yaşantımızı şekillendirmek,  fazla kilolardan kurtulmak, düzenli spor yapmak, stresi yönetmek,  sigaradan uzak kalmak, hastalıklarla mücadelede yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.