Balık tezgâhları rağbet görmüyor

Balık tezgâhları rağbet görmüyor
Balık sezonunun açılmasına rağmen Konyada henüz balık tezgâhlarına ilgi yok.
Balık sezonu açıldı ve tezgâhlarda dolmaya başladı fakat müşteri yok. Havaların sıcak seyretmesi vatandaşın balığa olan ilgisini azaltıyor. 40 yıllık balıkçı Mevlüt Sarıkaya, balığın yaz kış demeden haftada en az 1 kez tüketilmesi gerektiğini, sağlık açısından çok faydalı olduğunu söyledi.
Balığın akla gelmesi için insanlarının içinin üşümesi gerektiğini belirten Sarıkaya, ‘‘Balık sezonumuzun Eylül 1’den itibaren açılmasıyla birlikte tezgâhlarımız canlandı. Fakat hava şartlarının sıcak olması bizim istediğimiz rağbeti henüz getirmedi. Havalar ne zaman soğur ise o zaman müşteri potansiyelimiz artar. Vatandaşın içi üşüdüğü zaman balık aklına geliyor. Konya’mızda genel anlamda hamsi, istavrit ve alabalık üzerine yoğun talep olur. Konya’da genelde balık hafta sonları yeniyor. Pazara alışverişe gelen vatandaş, balığını da buradan alarak gidiyor. Fakat kış aylarında sadece balık almak için onlarca müşteri geliyor. Eve haftada en az 1 kez balık girmelidir. Balığın faydaları saymakla bitmez. Alabalığın üzerinde bile saymakla bitmeyen mineral ve proteinler vardır. Alabalığın üzerindeki jel tabakası glikozamine diye tabir edilen bir maddedir. Bu madde insanların diz kapakları içerisindeki sıvıları takviye ediyormuş. İnsanın hücrelerini yenilediği ve halsizliği giderdiği de tıp tarafından kabul edilmiştir’’ dedi.
‘BALIK RESTAURANTLAR YETERSİZ’
Balık restaurantların Konya’da yeni yeni moda olduğunu fakat halen yeterli derecede balık restaurantı olmadığını söyleyen Sarıkaya, ‘‘Balık restaurantlar bizlere de katkı sağladı. Konya’da yemek kültürü genel anlamda hamur işi, etliekmek, börek ve kebaptan oluşur. Konya’da balık restaurantlar bir eksiklikti. Bazı bölgelerimizde balık üzerine yerler açıldı fakat hala eksiklikler var. Bu eksikliklerinde giderilmesi gerekiyor’’ diye konuştu.
‘İÇ ANADOLU ÇOK HAMUR İŞİ TÜKETİYOR’
İç Anadolu’da genelde menülerin hamur işi olmasının hastalıkları tetiklediğini söyleyen Sarıkaya, ‘‘Bölgeler arasında bir anket hazırlansa, İç Anadolu bölgesinde yaşayanların, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’e oranla daha fazla hastalık yaşadıkları gözlemlenir. Bunun nedeni de hamur işine dayalıdır. Zeytinyağlı yemeklere dayalıdır. Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de 1. Menü balık fakat iç Anadolu bölgesindeki menülerde hamur işi ve etli yemekler ilk sırada gelir’’ şeklinde sözlerini noktaladı. SAMİ GEDİZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.