Bakan Ergün Konya'nın yüz aklarını ödüllendirdi

Bakan Ergün Konyanın yüz aklarını ödüllendirdi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yüksek enflasyonun gerçek bir ekonomi olmadığını belirterek,
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yüksek enflasyonun gerçek bir ekonomi olmadığını belirterek, "6 sıfır koyup 1 lirayı 1 milyon yapmayı başardık. O zaman herkes milyoner olmuştu. Gerçek ekonomiye şimdi geçiyoruz" dedi.
Konya Ticaret Odası (KTO) Konferans Salonu'nda, 2008 yılında yüksek düzeyde vergi ödeyen, döviz kazandırıcı faaliyette bulunan ve KTO'da 40. yılını dolduran üyeler için ödül töreni düzenlendi. Törene Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odalarının temsilcileri katıldı.
Törende açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Üzülmez, dünyanın ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı bir dönemde vergilerini ödeyere, yaptığı ihracatla hem Konya'ya hem ülkeye döviz kazandıran sanayicileri tebrik etti. Başlangıcı 2007 yılına kadar uzanan ve 2009 yılında devam eden ekonomik krizde toparlanma sürecinin ümit vaat ettiğini belirten Üzülmez, "Krizden çıkışta iş dünyası temsilcileri olarak gerekli tedbirlerin alınarak uygulanmasını temenni ediyoruz. Bu zor dönemde hayati
önemi olan bütçe disiplininin sağlanması için kayıt dışı ile mücadele zorunludur. Kayıt dışı ile mücadelede alışılmışın dışında bir mücadele yapılmalıdır. Bu hususta alınacak tedbirler krizle mücadelede kolaylıklar getirecektir. Yeni dertlerimizi eski dermanlarla çözemeyiz. Yaşadığımız kriz bizlere önemli bir ders vermiştir. Yıllardır üzerinde durduğumuz tanıtım ve markalaşmanın önemi ortaya çıkmıştır. Ticaret ve sanayi olarak krizi avantaja çevirmek için çalışmaktayız" dedi.
Üzülmez, ekonomik kriz konularında yapılan tüm yorumları Hz. Mevlana'nın, "Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım" dizeleri ile özetleyerek, "Bunun için krizi konuşmaktan öte, yeni dönemde hedeflerimizi belirleyerek bu hedef doğrultusunda ilerlemek gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz'ün şehrin ekonomik verilerine ilişkin konuşmasının ardından kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, 1200'lü yıllarda en muhteşem Türk kenti seçilen Konya'nın 21. yüzyılda da Türkiye'nin ve Avrupa'nın en önemli kentleri arasında girebilmesinde rolü sanayicilerin oynayacağını kaydetti. Başkan Akyürek, sanayicilerin yerel ekonomiye yaptığı katkıların şehrin gücünü oluşturduğunu ve gelecekte Konya'nın dünyanın sayılı kentlerinden biri olmasındaki payın
işadamlarına ait olacağını bildirdi.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, şehrin sanayi alanında hızla geliştiğine değinerek yatırımcıları tebrik etti.
Törende son olarak konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ülke ekonomisinin son 7 yılda büyük bir değişim geçirdiğini, Türkiye'nin dünyada küresel krizi başarıyla yöneten ve en hızlı şekilde bu süreçten çıkmaya çalışan ülke haline geldiğini söyledi. Küresel krizin istikrarlı büyüme sürecini sadece kısa bir süre sekteye uğrattığını dile getiren Bakan Ergün, "2009 yılının son çeyreğinden itibaren yeniden büyüme trendine girdik. 1 yıllık süreci kırılma süreci olarak yaşadık ama tekrar yukarıya doğru
büyüme trendini yakaladık. Kriz nedeniyle yönümüz değişmemiştir, yönümüzü yukarıya doğrudur, ileriye doğrudur. Bir takım muhalif çevrelerin lafına kalırsa herkesin dükkanını, fabrikasını kapatması lazımdır, krize teslim olmaktan başka yapacak bir şey kalmamıştır. 'Köşene çekil kaderine razı ol' mantığını yerleştirmeye çalışmak bu ülkeye, bu ülke insanına yapılabilecek en büyük kötülüktür" şeklinde konuştu.
Türkiye'nin bugün dünyanın en büyük 17. ekonomisi haline geldiğini, ekonomide belirsizlikleri giderme adına önemli adımlar atıldığını, enflasyonda hanelerin tek rakamlara çekildiğini, Türk lirasından 6 sıfırın atıldığını hatırlatan Bakan Ergün, "6 sıfır koyup 1 lirayı 1 milyon yapmayı başardık. O zaman herkes milyoner olmuştu. Gerçek ekonomiye şimdi geçiyoruz. Yüksek enflasyonun olduğu gerçek bir ekonomi değildir. Bu adımlar atıldı ve bu yılda küresel krize rağmen 100 milyar dolar seviyelerindeki ihracatı
gerçekleştirmiş olacağız. İhracattaki artışın değişik illere yansıması da 1 milyar doların üzerinde. Hiç ihracat yapmayan ilimiz kalmadı. Tunceli ilimizde bu dönemde ihracat yapan illerimiz arasına katıldı. Konya'da bu yıl 604 milyon doları aşkın ihracat gerçekletirmiş oldu. Siyasi istikrarın olmadığı bir ülke kaynaklarını da iyi kullanamaz. Başarılı bir diplomasi yürütemeyen ülkeler ürettikleri ürünleri satamaz. Türkiye bir yatırım ve üretim üssüne dönüşür dedik ve bu doğrultuda ilerliyoruz.
Komşularımızla, 'Sıfır sorun' politikası sayesinde kimi komşu ülkemizde 6 kat kimiyle 10 kat ihracatımız arttı. Şimdi sıfır sorun aşamasını geride bıraktık maksimum iş birliği aşamasına geçtik. Bizim açtığımız bu yolda özel sektörde başarılı şekilde ilerledi" dedi.
Ülkede yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen kayıt dışılığı önleme konusunda gerekli mesafeyi kat edemediklerini anlatan Bakan Ergün, kayıt dışılıktan kaynaklanan vergi kaybının 35 milyar dolar seviyesinde olacağının öngörüldüğünü anımsattı. Bakan Ergün konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu 35 milyar doların 15-20 milyar dolarını vergi şeklinde tahsil edebilseydik bugün reel sektörü canlandırmada daha iyi noktalarda olabilirdik. Ekonominin, rekabe gücünün artırılması da kayıt dışılığın azaltılmasıyla mümkündür. Olası vergi indirimlerinin en büyük engeli kayıt dışılıktır. En önemli sorunlardan biriside vergisini tam ödeyenlerle ödemeyenler arasındaki haksız rekabettir. 2008-2010 dönemi için kayıt dışı ile mücadele eylem planını ortaya koyduk. Bu sorunlara devlet tek başına mücadele
edemez. Meslek odalarımız, sanayicilerimiz, iş adamlarımızın bize destek vermesi gerekiyor. İndirim yapılan sektörlerde kayıt dışılığın azalmadığını ve indirimlerin tam olarak yansıtılmadığını bizzat gördük. Biz hükümet olarak kayıt dışılığı izlemek üzere gerekli altyapıyı kurduk, çapraz denetimler bu mücadelenin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Vergi ve prim cezalarıyla karşılaşmamak üzere adımlar atmalıdır. Kimse 100 liradan kaçmak için 400 lira ödemek zorunda kalmamalıdır. Ahilik kültüründe dürüst
ticaret yapmayanların nasıl dışlandığını biliyoruz. Böyle bir kültürümüz var, bizim bu geleneği yeniden canlandırmamız gerekiyor."
Bakan Ergün, iş adamlarının üzerindeki yükleri azaltmak için adımlar attıklarını ve atmaya devam edeceklerini, vergiler üzerinde önemli indirimler gerçekleştirerek teşvikler getirdiklerini belirtti. Konyalı sanayicilerin üretmekle kalmayıp pazarlama aşamasında önemli rol almasının takdire şayan olduğunu ve Konya'nın son yıllardaki gelişmeler üzerine önemli bir sanayi şehri haline geldiğini vurgulayan Bakan Ergün, "Ekonomisinin yüzde 95'lik bölümü KOBİ'lerden oluşan Konya'da KOSGEB faaliyetini daha
yakından takip etmenizi istiyorum. Firmaların çoğunun bu gelişmeleri takip edemediğini, yeterince faydalanamadığını görüyoruz. KOBİ'lerin potansiyelini dikkate alarak KOSGEB'den doğru, yerinde hizmet vermeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Bakan Ergün, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefiyle yoluna devam eden Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakerelerini başarıyla sürdürdüğünü, komşuları ile yakın ilişkileri sayesinde bu hedefe ulaşacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Bakan Ergün ve beraberindekiler, 2008 yılında yüksek düzeyde vergi ödeyen, döviz kazandırıcı faaliyette bulunan ve KTO'da 40. yılını dolduran üyelerin ödüllerini verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.