Bakan Ergün Konya’da Sanayicilere moral verdi

Bakan Ergün Konya’da Sanayicilere moral verdi
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bir ülkede müteşebbislerin, sayı ve nitelik olarak yeterli olmamasının o ülkenin kalkınmasını zorlaştıracağını

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bir ülkede müteşebbislerin, sayı ve nitelik olarak yeterli olmamasının o ülkenin kalkınmasını zorlaştıracağını belirterek, Türkiye'nin müteşebbis konusunda ortalama olarak biraz geride olduğunu söyledi.
     Konya Ticaret Odası'nın 2008 yılı Vergilendirme Ödül Törenine katılmak için Konya'ya gelen Bakan Ergün, Vali Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret etti.
     Burada yaptığı konuşmada, Konya'da sürekli olarak yeni hamlelerin olduğunu belirten Ergün, eğitimde, sağlıkta ve teknolojide atılımlar yapıldığını, bu adımları her yıl Konya'da tekrarlanan bir şekilde görmekten büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
     Yeni projeler tamamlandığında bu atılımın daha da belirgin hale geleceğini söyleyen Ergün, ''Bu güç daha da pekişmiş olacak. Bunlardan biri olan Mavi Tünel Projesi Konya'da tarıma apayrı bir canlılık getirecek. Hızlı Tren Projesi de Konya'ya olan ilgiyi daha da artıracak. Türkiye'de sembol şehirler var. Bazı coğrafi dezavantajlara rağmen kendi potansiyelini harekete geçirmesini bilen ve onu ilerleten kentler var. Bunların başında Konya geliyor. Konya, limanlara, pazarlara çok yakın bir yer değil. Konya iklim ve coğrafya açısından bazı dezavantajlara sahip. Fakat buna rağmen Konya insanında bir müteşebbis ruh var. Bu ruh Konya'nın gelişmesinde en önemli kaynak'' dedi.
     Ergün, bir ülke için müteşebbis ruhun en önemli özellik olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Bir ülkede müteşebbisler, sayı ve nitelik olarak yeterli değilse ülkenin kalkınması son derece zordur. Türkiye, müteşebbis konusunda ortalama olarak biraz geridedir. Ama Konya ve Kayseri bu ortalamanın çok üstündedir. Toplamda Türkiye'de müteşebbis sayısı olması gerekenden azdır. Bazı ülkelerde bu sayı, 100 kişiden 16-17'ye ulaşırken bizde bu sayı yüz kişiden 4 kişi civarındadır. Bu yeterli bir sayı değildir. Müteşebbis sayısını biraz daha artırmamız lazım. Konya bu konuda öncülük eden bir şehir. Tarihinde de bu özellik var. Konya'daki müteşebbis sayısı ve niteliği artmalıdır, artacaktır. Biz de buna katkı sağlayan çalışmalar içindeyiz.''
        Ergün, bir  gazetecinin, gündemde olan doğal gaz zamları ve yeni yılda vergi ayarlamalarıyla ilgili, özellikle sanayi odalarının bazı endişelerinin olduğunu belirterek, bunu nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, şu cevabı verdi:
     ''Elbette üretimin üzerindeki yükün azaltılması ve rekabet gücünün artırılması için her türlü çaba gösterilmeli. Enerji maliyetlerinin, vergi yüklerinin, istihdam üzerindeki yükün aşağı çekilmesi gibi çabalar sürekli olarak gösterilen çabalardır. Bu konularda zaman zaman adımlar atıldı. Bu adımlara belki yenilerinin de atılması lazım. Ama dünya konjonktüründen kaynaklanan arzu etmediğimiz gelişmeler de olabiliyor. Özellikle enerji maliyetlerini aşağı çekmek diğerlerine göre biraz daha zor olabiliyor. Enerjide özellikle doğal gaz hemen hemen yüzde 90'ı dışarıdan temin edilen ve fiyatları anlaşmalarla belirlenmiş veya dıştaki gelişmelere bağlı olan hadiseler. O nedenle enerjide maliyetleri aşağı çekmek zaman zaman zor olabiliyor. Ama yukarı çıkartmamak için maliyetleri artırmamak için de özel bir çaba harcamak gerekiyor. O çaba harcanıyor. Özellikle Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, bu konuda çalışma yapıyor. Eminim sanayi üzerinde olumsuz etki meydana getirmeyecek bir çabayı göstereceklerdir. Sanayiciyi üzmeyecek bir çaba gösterilecek ve öyle bir netice alınacaktır.''
     Ziyaretin sonunda Vali Doğan, Bakan Ergün'e, Alaaddin Camii resminin bulunduğu bir tablo hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.