Bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolları!

Bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolları!
Bahar yorgunluğunu üzerinizden atmanız için...
Bahar mevsiminin başladığı bugünlerde birçok kişide genel bir bitkinlik, güçsüzlük, yorgunluk, isteksizlik, uykusuzluk, huzursuzluk gibi şikayetler görüldüğüne dikkati çeken Özel BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Semahat Altuhul, bu şikayetlerin üstesinden çok basit tedbirlerle gelinebileceğini belirtti.
 
Bahar aylarında havadaki elektrik yükünün artması ile insanın biyoritminde olumlu veya olumsuz değişiklikler oluştuğunu, havadaki artan pozitif iyonların insanları olumlu etkileyip zinde hissettirirken, negatif iyonların ise halsizliğin artmasına neden olduğunu dile getiren Özel BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Semahat Altuhul; normalde bahar aylarında vücudun aktif olmasını sağlayacak hormonlar salgılandığını ancak kışın beslenme dengesiz ve yetersiz kalmışsa vücudun buna uyum sağlayamadığını, buna bağlı olarak da yorgunluğun ortaya çıktığını söyledi.
 
Mevsim dönüşümleri,  meteorolojik şartlardaki farklılaşmalar, ısı ve nem oynamaları, fazla sıcak ve soğuk ortamlar, karanlıkta ve aydınlıkta geçen saatlerdeki kaymalar, tembel bir yaşam biçimi, hava ve gürültü kirliliği, şehirdeki trafik yoğunluğu, dağınık ortamlarda bulunmak, cep telefonu ile uzun süre konuşmak, bilinçsiz ve kontrolsüzce ilaç tüketmek, fazla kafein alımı, dengesiz beslenme,vitamin ve minarelerin vücuda yeterli alınamaması, suyu yeterli kullanamama, stresli iş ve ev ortamı, yoğun sigara kullanımı, aşırı alkol ve madde alışkanlıkları gibi bir çok sebebin yorgunluğa neden olabileceğini vurgulayan Altuhul; ayrıca tansiyon, kalp hastalığı, birçok enfeksiyon hastalığı, nezle, alerji ve kan şekeri düşmeleri gibi durumların da yorgunluğa yol açabildiğini belirtti.
 
Bahar yorgunluğunun birkaç hafta sürdüğünü, sürekli yorgunluk hissinin ise kansızlık, tiroid yetmezliği,vücutta enfeksiyon habercisi gizli bir depresyon veya daha ağır ve ciddi, kanser gibi sağlık sorunlarını düşündürebildiğinin altını çizen Altuhul, “Bahar yorgunluğundan kurtulmak için öncelikle bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Yetersiz ve dengesiz beslenme; meyve, sebze ve su tüketiminin azlığı ve fiziksel aktivitenin azlığı bağışıklık sisteminin zayıflamasında etkili olan faktörlerdir.” dedi.
Yrd.Doç.Dr.Semahat Altuhul, bahar yorgunluğundan kurtulmak isteyenler için beslenme önerilerini şöyle sıraladı:
 
Protein gereksinimi yeterli şekilde karşılanmalı. Probiyotik ürünler bağışıklık sistemini güçlendireceğinden diyetimizde mutlaka bulundurulmalı. Yoğurt, kefir, süt gibi proteinli besinler günlük en az 2 kez mönümüzde yer almalı.
 
Aşırı yağ kullanımı bağışıklık sistemini baskılayacağından günlük alınan toplam yağ miktarı azaltılmalı.
 
Öğün sayısı artırılmalı, küçük porsiyonlar halinde günde 5-6 kez beslenilmeli. Az ve sık aralıklarla beslenildiğinde açlık kan şekeri dengelenir ve mideye aşırı yük bindirilmemiş olur.
 
Kahvaltı kesinlikle ihmal edilmemeli. Güne iyi bir kahvaltı ile başlanıldığında algılama gücü artar, bağışıklık sistemi kuvvetlenir.
 
Düzenli sıvı alınmalı. Susuzluk ve suyu yeterli içmeme yorgunluğa yol açar. Su vücudun ısı dengesini düzenleyerek, vücuttan toksinleri atar, kabızlığı ve ödemi engeller. Su ile birlikte vücudumuza yeterli oksijen girer, bu da organlarımızın ve metabolizmamızın çalışmasını olumlu etkiler.
 
Tam tahıl içeren ürünler tüketilmeli ancak ölçülü tüketilmeli. Rafine edilmiş karbonhidratlı yiyeceklerden, beyaz un ve ürünlerinden sakınılmalı. Bu tür yiyecekler, insülin hormonu dalgalanmalarına neden olup, yağ birikimine yol açar.
 
Şekerden kaçınılmalı. Aşırı şeker tüketimi bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Şeker yerine kuru meyveler tüketilmeli. 
 
Kızarmış, kavrulmuş kırmızı et yerine daha çok fırında ızgara etler tercih edilmeli. Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli.
 
Kuru baklagiller ve liften zengin besinlerin tüketimi ihmal edilmemeli.
 
Tuz tüketimini azaltılmalı. Tuz iştahı artırır, ödem yapar.
 
Kafein içeren içecekler (kahve,kola,çay,vb.) ve yiyecekler tüketilmemeli. Asitli içeceklerden uzak durulmalı. Aşırı miktarda tüketilen çay, kahve, alkol, sigara vücudunuzdaki demirin kullanımını engeller; beyninize giden oksijen miktarını azaltarak sizi halsiz bırakır; unutkanlık yapar; ayrıca kansızlığa yol açar. Kansızlık da yorgunluğa neden olur.
 
Doymuş yağ içeren hayvansal yağlardan, margarinlerden uzak durulmalı. Yağlı yiyecekler tüketilmemeli. Yağlı yiyecek tüketimi yorgunluk halini artırıp, uyku getirir.
 
Zencefil, zerdeçal, tarhun, karanfil, kakule, kimyon, kişniş, yeni bahar, nane, kekik, defne, fesleğen, tarçın ve köri gibi baharatlar ile soğan, sarımsak, turp, yer elması gibi kuvvetli anti kanserojen ürünler günlük mönüde mutlaka bulundurulmalı.
 
Uyku düzenine dikkat edilmeli. Yatmadan önce, uyumaya yardımcı olan ve sindirimi düzenleyen bitki çayları rezene, melisa, yeşil çay, sarı kantaron, kedi pençesi gibi çaylar tercih edilmeli.
 
Baharda hafif sporlar ve yürüyüşler yapılmalı. Bu tür faaliyetler, vücudumuzun hormonal dengesini düzenleyerek metabolizmamızı hızlandırır ve ödemin atılmasına yardımcı olur.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.