Bahar aylarıyla beraber polen alerjisi de geliyor

Bahar aylarıyla beraber polen alerjisi de geliyor
Bahar aylarıyla beraber çocuklarda en sık görülen alerjilerin başında polen alerjisi geliyor.

Bahar aylarıyla beraber çocuklarda en sık görülen alerjilerin başında polen alerjisi geliyor. Uzmanlara göre tüm polenler alerjiye yol açmıyor. Medline Konya Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Duruk: “Polenler sıklıkla havada uçuşurken gördüğümüz çiçek tozlarıdır. İlkbaharın gelişiyle birlikte polen alerjisi olanlar, özellikle de çocuklar için zor günler kapıda…” diyerek çocuklarda polen alerjisi ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.

Her polen alerjiye yol açmaz. Polen boyutları, solunan havadaki polen miktarı ve polenlerin havada kalma süreleri alerjinin yapılarını belirler. Ülkemizde bölgesel farklılıklar olmasına rağmen atmosferde en çok polen bulunan aylar nisan ve hazirandır. Bu aylarda sıklıkla çayır polenleri etkilidir. Hedef organları ise burun ve akciğerlerdir. Etkilenme burunda ise "alerjik nezle", akciğerde ise "alerjik astım" rahatsızlığı ortaya çıkar.

Polenlerden korunmanın yolları:
•    Hangi polenlere alerji geliştiği saptanmalıdır
•    Polenlerine alerjik olduğu bilinen bitkilerden olabildiğince uzaklaşılmalıdır
•    Evin kapı ve pencereleri sıkıca kapatılmalı; evde ve arabada polen filtreleri kullanılmalıdır
•    Polenlerin atmosferde yoğun olduğu zamanlarda çocukları dışarı çıkarmamalıdır
•    Dış ortamda ağzı ve burnu koruyan maskeler kullanılmalıdır
•    Polen zamanı ağaçlık, çimenlik yerlerden çok, deniz kenarını tercih edilmelidir

Tedavi yöntemleri:

Alerjik hastalığın tedavisinde ilk yapılması gereken hastanın duyarlı olduğu alerjenlerle temasını önlemektir. Alerjenden kaçınma tedavinin temelidir. Çünkü birçok alerjik hastalıkta yakınmalar genellikle alerjenle teması takiben ortaya çıkmaktadır. Ancak polenler dış ortamda soluduğumuz havada var olan alerjenler olup bunlardan tümüyle uzaklaşmak olası değildir. Bu yöntemlerle maruz kalınan alerjen seviyesini bir miktar azaltabiliriz. Bu nedenle günümüzde oluşan belirti ve bulgularını kontrol altına almak için oldukça etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar mevcut bulgulara göre değişmektedir.  Bir diğer tedavi yöntemi aşı tedavisi olarak bilinen immunoterapidir. Bu yöntem günümüzde alerjik hastalıklarda tek kür sağlayan tedavi yöntemidir. Hastanın duyarlı olduğu alerjenler gittikçe artan dozlarda enjekte edilerek ya da dil altına damla şeklinde verilerek uygulanır.
Polen aşısı:

Polen alerjisine bağlı astım ve alerjik nezleye karşı polen aşısının da bir tedavi yöntemi olarak uygulanabilir. Aşı yalnızca ve yalnızca uygun ilaç tedavisine rağmen kontrol altına alınamayan hastalarda düşünülmeli, kullanılıp kullanılamayacağına da alerji uzmanları karar vermelidir.
Alerjik nezlesi olan çocuklarda astım gelişme riski olduğundan, ailelerin çocukların yakınmalarına duyarlı ve dikkatli olması gerekir. Çünkü alerjik nezle uygun tedavi edildiğinde astım gelişme riski de azaltılabilir.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.