Bağışıklık sitemini güçlü tutma yolları

Bağışıklık sitemini güçlü tutma yolları
BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yar. Doç. Dr. Semahat Altuhul, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz ve kendimizi zinde hissetmemiz için nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor..

Süt, yoğurt, ayran, kefir vücut direncini artırır! Yorgunluğu giderir.

Kış ayları  yaklaştıkça, mevsim değişiklikleri vücudumuzun bağışıklık sistemi üzerinde etkisini göstermeye başlar.    Oysa dengeli beslenme ve egzersizle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebiliriz.  BSK Konya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yar. Doç. Dr. Semahat Altuhul, bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz ve kendimizi  zinde hissetmemiz için öğünlerimizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor.

Bağışıklık sistemimiz neden zayıflar?

İnsanların bağışıklık sisteminin zayıflamasının en önemli nedenlerinden biri kötü beslenmek ve hareketsiz bir yaşam sürmektir. Teknolojinin ilerlemesi  hayatlarımıza bir çok kolaylık getirmiştir. Ancak daha çok  fast –food  türü yemek  vitamin, mineral, lif açısından yetersiz beslenmeye,  havasız ve güneşsiz ortamlarda saatlerce masa başında çalışmak,  bedensel hareketlerimizin azalmasına yol açmıştır.  Durum böyle olunca da başta bağışıklık sistemimizin zayıflaması nedeni ile özellikle kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık olmak üzere, tansiyon, şişmanlık, şeker ve kalp gibi metabolizma hastalıklarının da görülme sıklığı artmıştır.

Beslememize dikkat ederek bağışıklık sistemini güçlendirmemiz ve mevsimsel hastalıklardan korunmamız mümkün müdür?

İnsan vücudu bir makine gibidir. Bir taraftan enerji koyarsınız bir taraftan iş üretilirken diğer taraftan zararlı atıklar ortaya çıkar. İnsan vücudunun da normal metabolizması sırasında besinler alınır, bir taraftan bu besinler vücudun yapıtaşına çevrilir bir taraftan da zararlı atıklar oluşur. Ne kadar kötü beslenirsek ve ne kadar az hareket edersek o kadar zararlı atık vücudumuzda birikir.
Bu zararlı atıkları vücudumuzdan temizleyen besinler vardır. Bazı yiyecek ve içeceklerin de antioksidan kapasiteleri yüksektir. Bu yiyeceklerden daha fazla tüketerek ve düzenli egzersiz yaparak bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebiliriz ve dolayısı ile tüm mevsimsel hastalıklardan korunabiliriz.

Bağışıklık sistemimizi güçlendirecek yiyecekler  ve içecekler nelerdir?

Antioksidan kapasiteleri yüksek yiyecekler bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Bu yiyeceklerin ana özelliği vücudu yenileyici ve onarıcı güce sahip olmalarıdır.  Semizotu, turunçgiller, ceviz, ıspanak, badem, nar, enginar, brokoli, havuç, kivi, balık, ananas, kurubaklagiller,kuşburnu, zeytin, zeytin yağı,yulaf kepeği ve yoğurda gibi besinler bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir. Öğünlerimizde bu yiyeceklere sık yer verirsek kolay kolay hasta olmayız.

Süt, yoğurt, ayran, kefir vücut direncini artırır!

Vücut direncini artırmak için, dengeli beslenmeye özen göstermelidir. Mevsiminde bol taze meyve tüketimi çok önemlidir. Bununla birlikte haftada en az 3 gün balık yemek, beslenmede kurubaklagillere ağırlık vermek, süt, yoğurt, ayran, kefir kullanımını artırmak iyi olur. Güneşli günlerde açık havada dolaşmak ve haftada en az 3 gün en az 40 dakika süren aerobik egzersizleri de yapmaya özen göstermek gerekir.

Çeşitli vitamin ve minerallerle bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirebilir miyiz? 

Vitaminler ve minerallerin bağışıklık sistemi üzerinde etkileri vardır. Yeterli ve dengeli beslenerek mevsimine uygun çeşitli renklerdeki meyve ve sebzeler tüketilerek doğal yollarla vitamin ve minerallerden yararlanabiliriz. Doğal olarak alınan vitamin ve mineralleri vücudumuz daha iyi kullanır. Herhangi bir ilaç veya besin takviyesi kullanacaksanız, mutlaka doktorunuzun görüşünü alın.  Omega-3 oranını artırabilmek için haftada 3 gün balık tüketin. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığı kadar keten tohumu ekleyebilirsiniz. Yine ceviz de güçlü bir Omega-3 desteğidir.

Sabahları peynir ekmek yerinde yulaflı ile kahvaltınızı zenginleştirin !

Yulaf içerdiği bazı biyoaktif maddeler olan demir , selenyum , manganez , çinko , E ve B grubu vitaminleri sayesinde iyi bir antioksidandır. Antioksidan özelliği ile  bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan ve kanserden korunmada kullanılabilecek mucize besinlerden birisidir. Kolesterolü düşürür , kan şekerini düzenler , sindirimin düzenli işlemesini sağlar , kilo kontrolüne yardımcı olur.

Sabahları  yulaf , meyve ve yoğurdun birlikte tüketimi mükemmel bir zindelik verir. Özellikle yoğurt, yulaf lifi ve meyvelerin içindeki vitamin ve mineraller bağışıklık sisteminizi destekler ve kuvvetlendirir. Özellikle yulafın aynı zamanda kolesterolü ve şekeri dengeleyici etkisi vardır. Kişiyi daha uzun süre tok tutar. Kış geceleri uzun olduğu ve akşam yemeğini erken saatlerde yediğimizden saat  21 – 23 dolaylarında açlık hissi artar. Bu saatlerde yulaflı müsli ile süt , kefir veya yoğurt tüketmek tokluk hissi verir.

Şekerli yiyeceklerin bizlere olumsuz etkileri var mıdır?

Şekerin bağışıklık sistemi üzerinde kötü etkileri vardır. Fazla miktarda şeker tüketmek, akyuvarların yabancı maddeleri yok etme yeteneğini azaltır. Şekeri tükettikten yaklaşık iki saat sonra akyuvarların, virüs ve bakteri gibi yabancı maddeleri hücre içine alıp parçalama yeteneği yarı yarıya azalır. Akyuvarlar enfeksiyonlara karşı kullanılan savunma mekanizması olduğu için hastalıklara yakalanma oranı artar. Kanda bulunması gereken şeker oranı bir çay kaşığı civarındadır.

Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirmek İçin Neler Yapmalıyız?
• Dengeli ve yeterli beslenin.
• Açık havada sabahları en az yarım saatlik tempolu yürüyüş yapın,
• Sabah saat 10’dan önceki veya ikindi 17’den sonraki güneş ışığından günde en az yarım saat faydalanın,
• Günlük iş hayatındaki ritminizi hafifletmeye çalışın,
• Her gün duş almayı alışkanlık haline getirin,
• Sizi strese sokan ortamlardan uzaklaşın , stresten kendinizi telkin yoluyla uzaklaştırmaya çalışın.
• Alkol alımını sıfırlayın, sigara içiyorsanız hemen bırakın,
• Akşam yemeklerinde çok ağır yemeyin,
• Uyumadan 3 saat önce besin alımını kesin,
• Düzenli egzersiz yapın.
• Vaktinde uyuyun , en ideal uyku başlangıcı vakti 23 – 24 saatleridir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.