Ayakkabıya sağlık damgası
Sektörde faaliyet gösteren üretici firmaların yüzde 70'ini temsil eden Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD), "zehirli ayakkabı"ya karşı atağa kalktı. TASD Başkanı Hüseyin Çetin, çalışma kapmasında yer alacak firmaların ürünlerinilaboratuvarlarda inceleyip, ürünlere "sağlıklı ayakkabı" logosu koyacaklarını açıkladı. Halkın son günlerde özellikle Çin malı ürünlere karşı çok daha temkinli yaklaştığını belirten Çetin, "Türkiye'de kişi başı ayakkabı tüketim ortalaması 2.5, Avrupa'da ise 5 çift. Tüketimi artırmak ve halkın ürünün kalitesi konusunda emin olmasını sağlamak için ayakkabıya bu standardı getireceğiz" dedi. Çalışma aşamasındaki projeye ihracatçı birliklerinden de destek alacaklarını belirten Çetin, logonun sadece yerli değil ithal ayakkabılarda da kullanılabileceğini kaydetti. Proje kapsamındaki firmaların ürünlerini pazardan rastgele toplayıp sık sık kontrol edeceklerinin de altını çizen Çetin, "Amacımız ürünlerde azoboyar madde ve fitalat olmaması. Ayakkabıların AB standardında olup olmadığına bakacağız" diye konuştu.
KARALAMA YAPIYORLAR
Hüseyin Çetin, sektörde bazı yetkililerin yerli üretim ayakkabılarda da zehirli kimyasal maddelere rastlanabileceğini iddia eden açıklamalarına da karşı çıktı. "Türk malı ürünlerde böyle bir şey söz konusu olamaz. Bizim ayakkabılarımız belli testlerden geçiyor" diyen Çetin, logo projesiyle ürünlere seri numaraları da getireceklerini açıkladı. Bu numaradan üretimin hangi aşamalardan geçtiğinin görülebileceğini belirten Çetin, "Bundan sonra tüketici gönül rahatılığıyla alışverişini yapacak" dedi. TASD Başkan Yardımcısı Berke İçten de, bazı ifadelerle yerli ayakkabı imajının da zedelenmek istediğini belirterek, "Sağlık gibi önemli bir konu gündemdeyken böyle karalamaları kınıyoruz" şeklinde konuştu.
15 NUMUNEDEN 12'Sİ UYGUNSUZ
Tehlikeli kimyasal madde içeren ayakkabılarla ilgili Gümrük Bakanlığı tarafından yaptırılan tahlil sonuçları belli oldu. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "Tahlile gönderilen ayakkabılar, ithal ve Çin menşeli, yerli malı değil. Olayla ilgili firmanın farklı illerdeki bayiliklerinden ve satış mağazalarından aldığımız 15 numuneden 12'si uygunsuz çıktı. Bunların tamamı Çin malı" dedi. Numunelerin 3'ünde kurallara aykırı bir durum tespit edilmediğini kaydeden Canikli, denetimlerin bakanlığa bağlı uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğini ve her numune için tutanak tanzim edildiğini dile getirerek, tutanakta numuneyle ilgili bilgiler, denetçi ve firma temsilcilerinin isim ve imzalarının yer aldığını söyledi.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ALARMDA
Matraş'ın patronu ve Deri Tanıtım Grubu Başkanı Erdal Matraş, tüketiciyi doğru ürüne yönlendirme konusunda sivil toplum kuruluşlarının mutlaka çalışma içinde olması gerektiğini söyledi. Deri Tanıtım Grubu olarak bu konuda taslak projeleri olduğunu ve en kısa sürede hayata geçireceklerini açıklayan Matraş, "Uzakdoğu'dan gelen ürünlerin birçoğu zehirli. Halk sağlığı için son derece zararlı ürünler satılıyor" dedi. Türkiye'de tüketicinin son yıllarda ucuz fiyat uğruna kaliteyi fazla gözetmediğini de belirten Matraş, "Daha dikkatli davranmak gerekiyor. Zehirli ürünler 38 çeşit hastalığa yol açıyor. Konuyla ilgili ilk uyarımı 2007'de yapmıştım ama maalesef zehirli ayakkabı konusu yeni gündeme geldi" diye konuştu.
7.9 MİLYAR DOLARLIK SEKTÖR
TASD verilerine göre Türkiye'de 18 bin 500 ayakkabı üreticisi bulunuyor. Firmaların yarattığı toplam iş hacmi ise 7.9 milyar dolar. Hüseyin Çetin, bu yılı 800 milyon dolarlık ihracatla kapatacaklarını söyledi. İthal ayakkabıya getirilen ek vergiyle sektörün şahlandığını belirten Çetin, "Türkiye'de yıllık 225 milyon çift ayakkabı satılıyor. Bu rakamın artmasını hedefliyoruz. Yabancı ayakkabı devleri Türkiye'de üretim yaptırmak ve ortak üretim için görüşmelerini artırdı" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.