Avukatlar çok oluyor!
Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yeni Avukatlık Yasa Tasarısı bir çok değişikliği barındırıyor. Konya Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Erhan Şahin, Adalet Bakanlığınca hazırlanan yeni yasa tasarısının avukatlık mesleğini düşünüldüğü kadar olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.
Konu ile ilgili bilgi veren Konya Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Erhan Şahin, mevcut 1136 sayılı avukatlık kanunun 1969 tarihli olduğunu ve 2001 yılında dar kapsamlı bir değişiklik yapılsa da mevcut tarihli yasanın beklentilere ve bugünkü şartlara cevap veremeyecek durumda olduğunu ,bu yüzden yeni bir avukatlık kanununa ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu beklentinin bir çok platformda dile getirildiğin söyleyen Şahin, hak ve özgürlüklerin sağlanmasında avukatların ve onların örgütlü kuruluşları baroların güçlenmesi için yeni avukatlık kanununun artık olmazsa olmaz bir noktaya geldiğini belirtti. Şahin kanunun bazı yenilikler getirdiğini belirterek ’Avukatlık ve staj için sınav şartı getiriliyor. Uzun yıllardır gündemde olan bir konuydu. Bunun dışında avukatlara şirketleşme ve şubeleşme imkanı getiriyor. Meslek içi eğitimin zorunlu tutulması ve uzman avukatlık gibi yeni tanımların getirmesi dışında stajyerlerin maaş ve SGK gibi özlük haklarına ilişkin düzenlemelerde içeriyor. Ayrıca Türkiye’de ki avukatların yabancı ülkelerde avukatlık hizmeti görmelerine ilişkin düzenleme var. Kamu avukatları ayrı bir başlık altında düzenleniyor. Bazı dava türleri ve dava miktarına göre işin önemine göre avukat ile temsil edilme zorunluluğu getirilecek. Anadolu Barolarının Barolar Birliği nezdinde temsil ağırlığını artıracak seçim sistemine ilişkin düzenlemeler var. Avukatlara zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yaptırmayı gerekli kılıyor. Avukat ve stajyerler için bu ve benzeri bir çok düzenleme var kanun tasarısında’ dedi.
İHTİYAÇ FAZLASI HUKUK FAKÜLTESİ VE MEZUNU VAR
Yeni kanun tasarısının avukatlık ve staj için sınav getiriyor olması, mesleğin niteliğinin ve itibarının artırılması ve kaliteli bir hukuk hizmeti verilmesi açısından olumlu olduğunu söyleyen Şahin, son yıllarda kontrolsüz ve plansız bir şekilde hukuk fakültelerinin açıldığını, ihtiyaç fazlası hukuk fakültesi ve mezunun olduğunu, mesleğe plansız ve kontrolsüz olarak ihtiyaç fazlası bir katılımın olmasının haksız rekabet ve su istimallere neden olduğu gibi ciddi mağduriyetlerinde ortaya çıkmasına sebep olacağını, bu nedenden dolayı sınav getiriliyor olması bu ve benzeri bir çok handikaba çözüm olacağını belirtti. Yeni kanun tasarısının mesleği şirketleşmeye ve şubeleşmeye yönelik rekabetçi piyasa ortamına açık hale getireceği şeklindeki açıklamalara da değinen Şahin ‘Evet avukatlar genel olarak şirketleşmeye sıcak bakarlar, avukatlık mesleğinin kanunen bir ticari faaliyet sayılmadığı ve bir kamu hizmeti olmasının getirdiği bazı özellikler ile tamamen ticari kanun kapsamındaki bir şirket düzenlemesi içinde değildir. Şubeleşme konusu ise, İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki Anadolu barolarındaki avukatların çoğunluğu şubeleşmeye karşıdırlar. Evet avukatlarda para kazanmak isterler ama kanun avukatlara benimsemediği işi kabul etmeme hakkı da vermiştir. Ancak bir de şu var, şubeleşmenin yabancı avukatlık şirketlerinin Türkiye’de etkinliğinin artmasına neden olabileceği endişesi de var’ dedi.Yeni tasarı ile birlikte Avukatlık mesleğinin ve baroların bağımsızlığını tamamen kaybedip Adalet Bakanlığı’na bağlanacağı şeklindeki soruya yanıt veren Şahin, taslakta böyle bir şeyin yer almadığını, ancak staj ve avukatlık sınavlarının bakanlık marifetiyle yapılacağının öngörüldüğünü, bununda dolaylı olarak Baro ve Barolar Birliğinin nezdinde görece bir bağımlılığı getireceği bileceği söylenebilir.
UZMAN AVUKATLIK TANIMI BİR İHTİYAÇTIR
Tasarı ile ilgili İstanbul barosunca yapılan açıklamaya göre avukatların ve baroların görüşü alınmadan dayatmacı bir üslupla yapıldığı yorumlarına cevap veren Şahin ’Eldeki avukatlık taslağında istenilen düzeyde olmasa bile kısmen barolar birliğinin görüşlerine yer verilmiş durumda. Ayrıca daha önce baro ve barolar birliği tarafından hazırlanmış olan kanun taslak çalışmalarında ortaya konulan görüşlerden yararlanılmıştır. Fakat şu önemli tabi. Barolardan gelen görüş ve düşüncelerin taslak metnini ne kadar değiştireceği ve ileri sürülen tekliflerin ne kadar dikkate alınıp alınmayacağı sorunuzdaki ’dayatmacı üslubun’ ne derece olduğunu belirlemede önemli olacaktır’ dedi. Şahin, Tasarı kapsamında staj süresinin 1 yıldan iki yıla çıkarılmasının mesleki yeterlik ve yetiştirime konusunda olumlu bir adım olduğunu ve bu sayede stajyerlerin özlük haklarının güvence altına alınacağı iş gücü olarak istismar edilmesinin önüne geçileceğini ifade ederek, uzman avukatlık sisteminin hemen hemen gelişmiş tüm hukuk sistemlerinde söz konusu olduğunu ve nasıl ki tıbbın ilerlemesinde uzman hekim kavramına ihtiyaç duyuluyor ise hukukta da uzman avukat kavramına ihtiyaç duyuluyor. Bugün inşaat hukuku, tıp hukuku ve hızla gelişen bir sektör haline gelen enerji hukuku gibi alanlarda uzmanlaşmaya ihtiyaç olduğuna vurgu yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.