Asya'dan gözdağı
Ukrayna krizi sonrası yaptırım restini çeken AB ile köprüleri atan Putin Asya'da gövde gösterisi yapıyor. Ticari ve askeri alanda yeni bir dönemin kapısını açan imzalar için Çin'e giden Putin, Pekin ile işbirliğinin tarihi seviyeye çıkacağı mesajını verdi. İki ülke arasındaki doğalgaz anlaşmasının imzalanması an meselesi.
Batılı ülkeler, Moskova yönetimini Ukrayna tutumu yüzünden izole ederken Rusya, Çin, Hindistan, İran ile siyasi, askeri, ekonomik işbirliğini hızla geliştiriyor. Ukrayna'daki ayrılık krizi sonrası yaptırım resti çeken Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, yüzde 22'si Moskova'ya bağımlı olan enerji sektörünü yasak kapsamı dışında tutmak zorunda kalırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Asya'da gövde gösterisi yapıyor.
YENİ SANTRALLER KURULACAK
Putin, Çin ziyareti kapsamındaki ilk görüşmesini Devlet Başkanı Şi Jinping ile gerçekleştirdi. Şangay kentindeki görüşmede iki lider, yaptırımlar, üçüncü ülkelerin iç işlerine müdahale edilmemesi gibi konulara ilişkin de ortak bir deklarasyon yayımladı. Putin ve Şi, 'Rusya ve Çin, petrol alanında işbirliğini arttırma ve Rus doğalgazının en kısa sürede Çin'e sevk edilmesini sağlama niyetinde. Rusya'da yeni kömür yatakları ortaya çıkararak kömür sektöründeki işbirliğini daha üst seviyelere taşımayı, Çin'e yapılan elektrik ihracatının arttırılması için Rusya'da yeni santraller kurmayı hedefliyoruz' dedi. Putin, 'İki ülke tam kapsamlı ortaklık ve stratejik işbirliği düzeyine çıkarak, yeni bir tarihi seviyeye ulaştı. Çin en büyük ticari partnerimiz olma konusunda pozisyonunu güçlendirdi' dedi.
KISKANDIRMASI NORMAL
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Çin ve Rusya arasında doğalgaz anlaşmasının her an imzalanabileceğini bildirdi. Rusya'nın uluslararası kamuoyunda Ukrayna krizi nedeniyle eleştiri oklarına hedef olduğu bir dönemde Çin'in pazarlık konusunda elinin güçlü olduğu ifade ediliyor. Görüşmeler sırasında tarafların yaklaşık 30 belge imzalaması beklenirken, Çin basını ise Ukrayna krizinin gölgesinde yaşanan Putin'in ziyaretinin Batı'yı kıskandırmasının 'doğal' olduğunu yazdı.
Şi'nin göreve gelmesi sonrasında Putin'in Çin'e yaptığı bu ziyaret öncesinde iki ülke deniz kuvvetleri askeri bir tatbikat gerçekleştirdi. Doğu Çin Denizi'nde yapılan tatbikata Rusya'dan 6 savaş gemisi katıldı. İki ülke, 4 bin 300 kilometrelik bir sınırı paylaşıyor.
Hedef 200 milyar dolar
Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in açıklamasına göre iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015 yılında 100 milyar doları bulması, 2020 başlarında ise 200 milyar doları geçmesi hedefleniyor. Karşılıklı ticaret hacmi 2013 yılındaki 88,8 milyar doları bulmuştu.
İkinci Soğuk Savaş kapıda
Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Bloomberg kanalına verdiği özel röportajda ABD'nin Rusya'ya karşı yaptırım getirmesinin Washington yönetiminin bir çıkmaz yolda ilerlediği anlamına geldiğini söyledi. Rus lider, 'ABD Başkanı Barack Obama daha çok siyasi bir incelik gösterebilirdi. Biz aslında kimseye lazım olmayan Soğuk Savaş'a doğru yavaş yavaş, ama emin adımlarla ilerliyoruz' ifadelerini kullandı.
AB kilidi açamıyor
Ukrayna'daki siyasi kriz konusunda 'çekimser adımlar atan' Avrupa, doğalgaz, petrol ve kömür ihraç ederek enerjisinin yüzde 22'sini karşılayan Rusya'ya bağımlılığın azaltılması için alternatif arıyor. Dünyanın en fazla enerji ithal eden bölgesi olan AB, bunun için her yıl yaklaşık 800 milyar dolar harcıyor. Avrupa'nın tükettiği toplam doğalgazın yaklaşık yüzde 60'ı Ukrayna'dan geçen boru hatları aracılığıyla taşınıyor. Rus doğalgazı, Avrupa'ya 12 boru hattıyla ulaştırılıyor. Ukrayna, 5 boru hattıyla Avrupa'nın enerji ihtiyacı karşılanmasında 'kilit rol' üstleniyor.
ÇEKİLME İŞARETİ YOK
Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus ordusunun Ukrayna sınırına yakın bölgelerde bulunan birliklerinin daimi görev yerlerine dönmeye başladığını belirtti. Beyaz Saray ise, çekilme işareti görmediklerini bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.