ASKON ekonomiyi Konya'da değerlendirdi
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, başta hükümet olmak üzere kurum ve kuruluşların, krizin Türkiye'ye uğramayacağı handikabının içine girdiğini ileri sürerek, ''Tabii tedbir almamız da ona göre zorlaştı ve uzadı'' dedi.
Koca, Konya Dedeman Otel'de düzenlediği basın toplantısında, dünyada yaşanan küresel krizin birçok ülkeyi ve dünya ekonomik sistemiyle bütünleşmiş olan Türkiye'yi de olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Bu krizin ABD'de başlayan bir finansal krizin büyümesiyle Türkiye'ye geldiğini ifade eden Koca, ''Yani bu kriz bizim krizimiz değildi. Adeta biz kriz ithal ettik'' dedi.
İlk etapta krizin Türkiye'ye gelmeyeceğinin, Türkiye ekonomisini etkilemeyeceğinin düşünüldüğünü, ama gerçekte böyle olmadığını dile getiren Koca, şunları kaydetti: ''Başta hükümet olmak üzere kurum ve kuruluşlar, krizin Türkiye'ye uğramayacağı handikabının içine girdi. Tabii tedbir almamız da ona göre zorlaştı ve uzadı. Dünya, finansal krizi oldukça şiddetli hissederken, biz adeta hiçbir şey olmayacak sevdasıyla tedbir almadan 2009 Mart ayına geldik. Tabii daha sonra geçirdiğimiz süreç içinde vergi indirimleri başta olmak üzere KOSGEB kredileri gibi birtakım teşvikler açıklansa da krizi adeta iliklerimize kadar hissetmeye devam ettik. Bunu herkes sermayesi oranında hissetti. İşçi ve memur maaşıyla, işveren de sermayesiyle hissetti.''
Küresel kriz sürecinde cari açığın Türkiye'nin adeta korkulu rüyası haline geldiğini savunan Koca, buna karşın faiz oranlarının ve enflasyonun düşmesinin de sevindirici gelişmeler arasında olduğunu anlattı.
Koca, ülke ekonomisinde önemli arızalar olduğunu, bunların başında işsizlik ve enerjide dışa bağımlılığın geldiğini vurgulayarak, ara mal ithalatının yüksekliği, vergi adaletsizliği ve verginin yaygınlaştırılamamış olması, kayıt dışılık, devlet kurumları ile millet arasında var olan güvensizlik, ihracatta belli bölgelere bağımlılık ve bütçenin birikmiş yüklerinin de Türkiye ekonomisinde önemli arızalardan bazıları olduğunu söyledi.
-KONYA EKONOMİSİ-
Daha sonra söz alan ASKON Konya Şube Başkanı Yakub Yıldırım da Konya ekonomisiyle ilgili bir sunum yaptı. Konya'nın, Türkiye'de otomotiv yan sanayisinde yedek parça üretiminde bir üs haline geldiğini dile getiren Yıldırım, Konya'da her türlü yedek parçanın yüksek kalitede üretilebildiğini bildirdi. Konya'nın, Sanayi Odası verilerine göre, Türkiye'de imal edilen taşıt araçları için gerekli parçaların yüzde 80'ini karşılayabilecek düzeyde olduğunu anlatan Yıldırım, tarım alet, makine ve ekipmanları sanayisinde de Konya'nın diğer bir lokomotif sektörü olduğunu ifade etti. Yıldırım, Konya ekonomisinin daha da gelişebilmesi için sivil havaalanı gibi bazı ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini belirterek, ''Konya'nın sorunları çözüme kavuşturulduğu takdirde, sanayi ve ticarette ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirliği artacaktır. Konya'nın sahip olduğu tarım, ticaret ve sanayi potansiyeli en iyi şekilde değerlendirildiği takdirde hem ülkemiz hem de ilimiz kalkınacaktır'' diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.