Araç alırken dikkat!
Sıfır araçların da değişen parçası olabileceğine dikkat çeken Mustafa Özlü, “Geçenlerde 3 yıl önce aracını sıfır alan bir müşterim geldi. Arabasını satacağı için ekspertiz yaptırmaya bize geldi. Araçta bir parça lokal boya çıktı. Bu sıfır araçlar gelirken taşınma esnasında indirmeler esnasında sürtünmeler ve çizilmeler oluyor. Sıfır alınan araçlarda değişen parçalarla dahi karşılaştık. Sıfır alınan araçları da mutlaka kontrol ettirsinler” şeklinde konuştu.
“ŞASE NUMARASINI KARŞILAŞTIRIN”
Araçların mutlaka şase numarasının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, “Özellikle change araçlarda yani değişiklik yapılan araçlar da, aracın şase numarası ruhsattaki şase numarası ile uyuşmuyor. Aracın şase numaraları mutlaka karşılaştırılması lazım. Aracın üzerindekiyle ruhsatın üzerindeki mutlaka tutması gerekir. Çünkü gösterilen araç farklı satış yapılan araç farklı olabiliyor. Diğer tarafın araçta asıl kontrol edilmesi gereken husus ise kesme işlemi dediğimiz yani araçta iki araçtan bir araç yanma işlemleri var. Onlara çok dikkat edilmesi gerekir. Diğer taraftan sürtünmeler ufak tefek boylar mutlaka bütün araçlarda oluyor” diye konuştu.
TEK TEK KONTROL EDİLİYOR
Aracın direklerini, şasesini, ve önemli olan bütün aksanlarını tek tek kontrol ettiklerine değinen Özlü, “Kaç parça boya var, kaç parça değişen var, şaseler, direkler, beyin sorgulama, airbag, abs, motor, şanzıman kontrolü, klimanın çalıştığı, cam otomatikleri, farı, debriyaj baskı balatası bunların hepsini kontrol ediyoruz. Alt görüntülemeleri sayesinde alttan vuruk, kırık, ezik, çürük var mı onları kontrol ediyoruz. Motor performans testinde aracın üflemesine, dumanına, yağ kaçağına kontrol ediyoruz. Burada araç kaç beygir ve tork üretiyor. Bunları rapor olarak verip, sözlü olarak da anlatıyoruz. Burada aracın performans gücü, yani aracın ruhsatın üzerinde yazan beygir gücüne göre hesaplanır. Ona göre değerlendirip veririz”
“ŞASE NUMARASINDAN SORGULAMA YAPIN”
İkinci el araç alırken mutlaka uzmanlar tarafından kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Özlü, “Alacağınız aracı beğendikten sonra da mutlaka ekspertize getirsin. Araçta boyası, değişeni, özellikle direkleri, şaseleri ve podyeleri en önemli yerler. Araçta dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Aracın buralarda işlemleri yoksa, dıştan yüzeysel boyalar oluyor. İkinci el araçlarda özellikle dikkat edilmesi gereken husus, mutlaka şase numaralarını karşılaştırsınlar. Aracın hasar kaydını sorgularken mutlaka şaseden sorgulasınlar. Çünkü araçlarda plaka sorgulaması yapıldığı zaman kayıt düşmüyor. Kayıt düşmediği zaman adam alıyor bir yıl sonra ağır hasar kaydı çıkıyor. Araçlarını mutlaka şaseden sorgulayacaklar. Çünkü geçenlerde karşılaştık. Adamın bir tanesi plakadan sorguluyor. Aracın üzerinde ağır hasar kaydı var. Aracın ağır hasar kaydı 2004 yılında oluyor. Fakat araç 2005 model. Yani araç trafiğe çıkmadan bir yıl önce ağır hasar kaydı çıkıyor. Aracı plakasından araştırdığımız zaman, Ford kargo kamyona ait çıkıyor. Biz tamamen tarafsızız. Burada alıcı ve satıcı bizim için hiç fark etmez. Biz objektif olarak kimsenin aracını ne iyileriz, ne de kötüleriz. Konya’da ilk açılan ekspertiz firması da bizim burasıdır. Hamdolsun şu ana kadarda mahkeme düşmüş hiçbir dosyamız yoktur. İnsanız, yapılan bir hatada varsa bu konuda hiç kimsede mağdur edilmedi” ifadelerini kullandı.
YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.