Altın yolun sonunda mı?

Altın yolun sonunda mı?
Altın ve ABDnin gösterge hisse senedi endeksi S&P 500 arasındaki ilişki incelendiğinde, altın son dört ayda S&P 500den daha zayıf bir performans gösterdi.
Altın ve ABD’nin gösterge hisse senedi endeksi S&P 500 arasındaki ilişki incelendiğinde, altın son dört ayda S&P 500’den daha zayıf bir performans gösterdi.
 
Altın/S&P 500 oranı, 1,22 ile son 5 ayın en düşük seviyesine gerilerken, önemli bir teknik destek seviyesi olan 200 günlük hareketli ortalamasının (1,30) altına gerilemesi, düşüşün devam edebileceğine işaret ediyor.
 
Ekonomik araştırmalar raporuna göre, altın/S&P 500 oranı aşağıdaki grafikte de görüldüğü gibi Ağustos -Eylül döneminde, altının 1.900 $’ın üzerini gördüğü dönemde 1,70’e kadar yükselmişti.
Ancak sonrasında altının değer kaybetmesi ve S&P 500’ün de toparlanması ile altın/S&P 500 oranı da hızlı bir şekilde geriledi.
 
 
İŞTE ALTIN FİYATLARINDAKİ GERİLEMENİN NEDENİ
 
1. Son 10 yıldır yükselen altın fiyatları, 1921 $’dan kar satışlarıyla karşılaştı; hâlihazırda 1.526 $.
 
2. EUR/USD 1,45’den 1,2860’a geriledi: Dolarla fiyatlanan altın, dolardaki değerlenmeden olumsuz etkileniyor.
 
3. Başta ABD olmak üzere, Avrupa, İsviçre ve Japonya’daki parasal genişleme programlarına rağmen enflasyon endişeleri azaldı. Enflasyon yıllık olarak ABD’de %3,4 ve Euro bölgesinde %3,0.
 
4. ECB’nin Avrupa bankalarına 3 yıl vadeli 489 milyar euro kredi sağlaması ile Avrupa bankalarına ilişkin endişelerin bir miktar gerilemesi sonucunda güvenli liman talebi azaldı.
 
5. Teknik olarak önemli destek seviyelerinin (1.700 $ ve 1.650 $) kırılması, satışları hızlandırdı.
 
6. Diğer pozisyonlarından zarar yazan piyasa oyuncuları, karda oldukları altında satışa giderek fon ihtiyaçlarını karşılamaya başladı.
 
S&P 500’deki toparlanmada ise aşağıdaki faktörler etkili oldu:
 
1. ABD’de perakende satışlar, istihdam, sanayi üretimi ve tüketici güveni gibi makro veriler toparlanma göstermeye başladı.
 
2. ABD’de şirket bilançoları güçlü gelmeye devam etti. Hem karlar beklentilerin üzerinde hem de şirketlerin nakit pozisyonları güçlü.
 
3. Değerlemeler cazip seviyelere geriledi: F/K oranı 12 ile 10 yıllık ortalaması olan 17,6’nın %30 altına kadar geriledi; bu oran hâlihazırda 13,2 seviyesinde.
 
4. Avrupa’da liderler, krizin çözümü için önemli bir irade ortaya koydu, bankalarla ilgili tansiyon kısmen düştü.
 
5. Fed, düşük faiz politikasının devam edeceğini taahhüt ederken Avrupa da örtülü parasal genişlemeye gitti.
 
6. Endeks önemli direnç seviyelerinin (1.175 ve 1.200) üzerine çıktı.
Sonuç olarak, kısa vadede yukarıdaki faktörlerin, özellikle de EUR/USD paritesindeki gevşemenin, devam etmesi halinde altının S&P 500’e oranla daha zayıf bir izlemeyi sürdürmesi olası görünmektedir.
 
Ancak bu faktörlerin ortadan kalkması veya 2012 yılının ikinci çeyreğinde Fed’in yeni bir parasal genişletme programı açıklaması halinde bu görünüm değişebilir....

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.