Akşehir'in 20 yıllık sorunu çözülüyor
Yayınlanma:
Akşehir'in 20 yıllık sorununa neşter.
Geçtiğimiz Kasım ayında ihalesi yapılan Katı Atık Bertaraf Tesisi birinci kısım inşaatı için Akşehir ve Eber Gölleri Çevre Koruma Birliği tarafından 02 Şubat 2010 tarihinde firmaya yer teslimi yapılmıştı. İhaleyi kazanan firma tarafından inşaat çalışmaları başlatıldı. İnşaatın ilerlemesi ile ilgili çalışmaları yerinde inceleyen Akşehir ve Eber Gölleri Koruma Birliği Başkanı Op. Dr. Mustafa Baloğlu, " Şubat Ayı içerisinde yer teslimini yaptığımız ve Akşehir Belediyesi ile birlikte 22 ilçe ve belde belediyesini kapsayan Katı Atık Ayrıştırma ve Düzenli Depolama Tesisimizde 100 bin metrekarelik bir alanda çalışmalar hızla devam ediyor. Çöplerin düzenli depolanacağı sahanın kazımı ve drenajı tamamlandı. Sahanın Jeoteks membran ve Jeo tekstil döşemeleri de bitirildi. Bu alandaki çöplerden süzülen atık suların drene edileceği havuzların kazı çalışmaları da sürüyor. Yine tesisimizdeki idari bina, ayrıştırma ünitesi, mekanik atölye binalarının kaba inşatları da tamamlanmış durumda Saha etrafındaki yol genişletme ve dolgu çalışmaları da sona erdi. "dedi.
Başkan Baloğlu, inşaatı süren tesiste Akşehir Belediyesi ile birlikte çevrede bulunan 22 ilçe ve belde belediyesinin yaklaşık 20 yıllık düzenli çöp depolama problemlerinin çözülmüş olacağına değinerek "Akşehir Belediyesi olarak çok önemli olan bir çevre problemini de bu şekilde çözmüş olacağız. Bu proje; pek çok katı atık ayrıştırma ve düzenli depolama tesislerinden bilgi alınarak, onların yaşadığı güçlükler ve zorluklardan örnek alınarak, bu zorlukların ve eksikliklerin giderildiği mükemmel bir proje. "diye konuştu.
Baloğlu, bu tür yatırımlardan bir diğerinin de Akşehir'in içme suyu rehabilitasyonu olduğuna dikkat çekerek, "Sultandağları'nda Akşehir Belediyesi'nin çok hummalı bir çalışması var. Bütün maslaklarda ve pınarlarda rehabilite çalışmaları yapılıyor, Asbestli tabir edilen borular, Dünya Sağlık Örgütü ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanmış PVC borularla değiştirildi. Şimdi de Akşehir'e 3 kilometrelik ana hat çekiliyor. Bu çalışmalar; kayalar parçalanarak, çok güçlüklerle gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların sonunda, birçok kaçak ve aksaklıklarla gelen ve saniyede230 litre olan su rezervi, 600 litreye yükselmiş olacak. Bu da Akşehir'in 20-30 yıllık bir süreyi dağdan gelen doğal pınar suyu ile geçirmesi demek oluyor. Akşehir inşallah en fazla bir aylık bir süre sonunda doğal pınar suyunu içme ve kullanma suyu olarak kullanabilecek" şeklinde konuştu.
Mustafa Baloğlu yapılan çalışmaların sadece katı atık ve içme suyu rehabilitasyonu ile sınırlı kalmadığına da değinerek "Avrupa Birliği ile birlikte atık su ile ilgili yapmış olduğumuz bir projemiz daha var. Bu projemiz de şu anda Çevre ve Orman Bakanlığımızla birlikte normal seyrinde yürüyor. Türkiye genelindeki 15 büyük projeden bir tanesi olan bu projemiz; atık su arıtma, kanalizasyon rehabilitasyonu ve yağmur drenajı ile ilgilidir" dedi.
Konya
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.