Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem kamuda hem özel sektörde, gerek rüzgar santrallerinde, gerek madencilik, gerekse akaryakıt sektöründe 'çantacı' diye tabir edilen spekülatif kazanç sağlamaya çalışanlarla, gerçek yatırımcıların ayırt edilmesi konusunda bir hassasiyet oluştuğunu bildirdi.
Bakan Yıldız, akaryakıt kaçakçılığına ilişkin olarak da ''bir tehdit olarak algılayabilirler ama kaçakçılar için daha iyi günler beklemiyor'' dedi.
Bakan Yıldız, Petrol Sanayi Derneği PETDER Yönetim Kurulu Başkanı ile beraberindeki üyeleri TEİAŞ'daki makamında kabul etti.
Yıldız, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, gerek enerji sektörünün temsilcileri, gerek sivil toplum örgütleri, kamu ve özel sektör ile zaman zaman toplantılar yaptıklarını belirtirken, geçen hafta madencilik sektörüyle ilgili bir toplantı yaptıklarını, dün PETFORM, bugün de PETDER ile bir araya geldiklerini, yarın da PUİS ile biraraya geleceklerini söyledi.
Akaryakıt sektörünün, akaryakıtın üretiminden arama faaliyetlerine, rafine edilmesinden, dağıtımına ve akaryakıt istasyonlarında kullanılmasına kadar bir bütün, bir zincir olduğunu anlatan Yıldız, bu zincirin işleyen fiili bir durumda bulunduğunu ama aynı zamanda da bazı sorunları da olduğunu ifade etti.
Akaryakıt sektörüne ilişkin en büyük mücadelelerinin kaçakçılıkla mücadele olduğunu belirten Yıldız, bunun da sistematiğinin belirlendiğini, ulusal marker ile uygulamaların hayata geçirildiğini kaydetti.
Görüşmede, kaçakçılık konusunda da PETDER Yönetim Kurulunun bazı hassasiyetlerini dile getirdiğini anlatan Yıldız, Petrol Piyasası kanunu ve muhtemel değişikliklerle ilgili konuların da değerlendirildiğini söyledi. Dernek ile yapılan görüşmede, 10 numaralı yağ ile bunların yakıt olarak kullanılması konusundaki rahatsızlığın da ele alındığına işaret eden Bakan Yıldız, bu konuyu ve ÖTV miktarlarını Maliye Bakanı ile görüşeceklerini bildirdi.
Legal olan, resmi olan, yurt içinde dolaşımı sağlanan millileşmiş her türlü petrol ürünlerinin kaçakçılarıyla ayırt edilmesi konusunda bir mutabakat sağladıklarını belirten Yıldız, ''Bunu da hem ikincil mevzuatlara, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile hem de kanunlara yansıtmamız lazım diye düşünüyoruz'' dedi.
'GERÇEK YATIRIMCI İLE ÇANTACILAR ARASINDAKİ AYRIM İYİ YAPILMALI'
Bakan Yıldız, hem kamuda hem özel sektörde, gerek rüzgar santrallerinde, gerek madencilik gerekse akaryakıt sektöründe iyi niyetle hazırlanmış bazı kanunların dahi istismar edilebileceğini ve ''çantacı'' diye tabir edilen ve spekülatif kazanç sağlamaya çalışanlarla, gerçek yatırımcıların ayırt edilmesi konusunda bir hassasiyet oluştuğuna dikkati çekti.
Gerçek yatırım yapan ile bunun üzerinden kazanç sağlamaya çalışanlar arasında bir farkın iyi belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
''Bunların hem kanun nezdinde bir ayrıştırmaya gidilmesi de hem fiili noktada mutlaka seçici olunması gerektiğiyle alakalı hem kamunun hem özel sektörün mutabakatı var.
Özellikle gerçek yatırımcı ile spekülatif kazanç sağlayanların arasındaki ayrıştırmayı net, anlaşılabilir şekilde vurgulamamız lazım. Gerçek yatırımcının önünü daha çok açabilecek ama bunun üzerinden para kazanabilecek, bunun üzerinden sırf iki sayfa ruhsatını, lisansını satıp da para kazanabileceklerle ilgili zorlaştırıcı bazı tedbirlerini öngörüyoruz''
''KAÇAKÇILARI İYİ GÜNLER BEKLEMİYOR''
Sebepsiz zenginleşmeye dönük, vergisi alınmamış kazançlarla ilgili mücadelelerinin özellikle akaryakıt sektöründe daha yoğun devam edeceğini belirten Yıldız, şunları kaydetti:
''Biz kanunları, iyi niyetle, ülkemizin yararına ve sektörün daha da iyi düzenlenmesine adına çıkarıyoruz ancak kaçakçıların ve illegal kazanç sağlamaya çalışan bir kısım işletmelerin bizden daha az çalışmadığını görüyorum, hem mevzuatların delinmesi, hem de bir takım kanunların boşa çıkartılması noktasında.Bir tehdit olarak algılayabilirler ama kaçakçılar için daha iyi günler beklemiyor. Biz bu ülkedeki kaçakçılardan daha fazla çalışıp daha legal, daha resmi bir ortam oluşturacağız. Rekabet ortamda vergisini ödeyen düzgün çalışan bir işletme, eğer bir kaçakçı ile rekabet edemiyorsa, bunun kesinlikle tarafımızdan kaldırılması lazım. Buna ilişkin iyi bir mücadele örneğini hep beraber önümüzdeki günlerde göreceksiniz.''
Bu kapsamda, hem teknolojik anlamda hem de bir kısım ikincil mevzuatlarla ilgili düzenlemeler yapacaklarını ifade eden Yıldız, akaryakıt kaçakçılığının tek başına Enerji Bakanlığının, EPDK ile değil, 3-4 tane bakanlığın koordinasyonunda yürütülecek bir çalışma olduğunu, bunun organize biçimde cevaplandırılması gerektiğini kaydetti.
PETDER YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKİM
Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ekim de görüşmede sektörün mevcut durumu ve iyileştirilmesi gereken konular ile sorunlara dönük fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi.
Özellikle 10 numara yağla ilgili konuya önem verdiklerini ve bu yağın, akaryakıt yerine kullanımı nedeniyle ciddi bir vergi kaybı oluşturduğunu anlatan Ekim, bunun aynı zamanda haksız rekabet yarattığını, çevreye ve motora ciddi zarar verdiğini, bu konuda acil bir tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.