Akaryakıt şirketleri yüzde 7 indirimi tüketiciye de yansıtsın
Şirketlerin, akaryakıtı büyük müşterilere yüzde 7'ye varan oranda indirimli sattığını belirten Bakan Yıldız, bu uygulamanın doğrudan tüketiciye de yansıtılmasını önerdi. Yıldız, fiyat artışı sebebiyle gündeme gelen 'tavan fiyat' uygulamasının da Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından incelendiğini aktardı. Ayrıca elektrik ve doğalgaz fiyatlarına da yakın zamanda zam yapılmayacağı müjdesini verdi. Ham petrol fiyatlarının şu anda 95 doları bulmasına rağmen yerli üretime ağırlık vererek enerji fiyatlarını dengelediklerini söyledi.
Enerji sektöründe 2010 yılını değerlendirmek üzere dün Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin akaryakıt zamlarına ilişkin sorularını cevapladı. Doğalgaz ve petrol fiyatlarında uluslararası piyasalarda ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirten Yıldız, 2010 başında 75 dolar olan ham petrol fiyatlarının şu anda 95 doları bulduğunu kaydetti. Bu baskıya rağmen 2010 yılı içinde yerli üretime ağırlık vererek mümkün olduğunca enerji fiyatlarını dengeleme yoluna gittiklerini ifade etti. Litresi 4 liraya çıkan benzin-motorin fiyatlarına da değinen Bakan Yıldız, dağıtım şirketlerinin toptan satışlarında yaptığı yüzde 7 civarındaki indirimi, perakende tüketiciye de yansıtabileceğini anlattı. Söz konusu indirimin tüketicilere yansıtılması için şirketlerden fedakârlık bekleyen Bakan, geçen ay konunun Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve EPDK ile ayrıntılı şekilde konuşulduğu bilgisini verdi. Yıldız, bütün değerlendirmeler sonucunda tavan fiyat konusunu da EPDK'nın incelemeye aldığını bildirdi.
Öte yandan yüksek zamlar sebebiyle azalan doğalgaz tüketimi, Türkiye'yi bu yıl da 'al ya da öde' şartı sebebiyle kullanmadığı gazın parasını ödemek zorunda bıraktı. Bakan Taner Yıldız toplantıda, Zaman muhabirinin konuya ilişkin, "Ekonomik krizden dolayı gaz alıcısı ülkeler satıcı ülkelerle indirim görüşmeleri yaptı. Türkiye, bu ülkelere göre avantajlı bir indirim aldı mı ve 2010'da 'al ya da öde' şartı söz konusu mu?" şeklindeki sorusunu cevapladı. Yıldız, Türkiye'nin Rusya, İran ve gaz aldığı diğer ülkelerle indirim konusunu görüştüğünü ve Rusya ile ciddi bir indirim sağlandığını dile getirdi. İndirimle ilgili İran'a da gidecekleri bilgisini veren Yıldız, şu açıklamalarda bulundu: "İran'la da bu konuyu görüşeceğiz. Çünkü, indirim, üzerinde durduğumuz önemli bir konu. 'Al ya da öde' konusu ise İran'la 2010 yılı için söz konusu değil. Ancak Rusya ile 'al ya da öde' durumu var. Azerbaycan'la da küçük bir miktar var. Rakamla ilgili hesaplamalar devam ediyor."
Basın toplantısında enerji sektörüyle ilgili diğer konulara da değinen Taner Yıldız, su ve rüzgâr gibi yerli enerji kaynaklarına büyük önem verdiklerini aktardı. Nükleer konusunda ısrarlı olduklarına vurgu yapan Yıldız, metan gazı üretimi için de önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 2010'da kendilerine bağlı ve ilgili kuruluşların önemli çalışmalara imza attığına dikkat çekerken, "Ancak, memnun olmadığım kurumlar da var. Bunlarla ilgili düzenlemelerimiz, çalışmalarımız olacak." değerlendirmesinde bulundu. Bu arada kamu şirketi Botaş, iki yıl aradan sonra yeniden doğalgaz ithalatı için özel şirketlere kontrat devrine çıkıyor. Taner Yıldız, bu konuyla ilgili gelecek hafta duyuru yapacağını söyledi. İlk planda 6 milyar metreküplük doğalgaz ihalesi yapılacağını belirten Yıldız, "Bunun için Rusya ile de görüşülüyor. Bunun ayrıntıları önümüzdeki günlerde netleşmiş olacak." açıklamasını yaptı.
Nükleerde Fransızlarla da görüşüyoruz
Enerji Bakanı Taner Yıldız, ikinci nükleer santral için Japonların yanı sıra Fransızlarla da görüştüklerini açıkladı. Bu konuda kendilerine talep geldiğini vurgulayan Yıldız, "Nükleer santral için 3 ekip kuruldu; Rusya, Japonya ve Fransa masası şeklinde. Böylece Fransa ile alakalı da yeni bir çalışma başlatmış olduk." dedi. Sinop'a yapılması planlanan ikinci nükleer santral için önceliğin Japonlarda olduğunu bildirdi. Mersin Akkuyu'ya yapılacak santral için de Rusya ile anlaşma imzalanmıştı. Öte yandan İstanbul ve Çanakkale boğazları'nın artan petrol tankeri trafiğini azaltmak için yeni bir önlem düşünülüyor. Enerji Bakanı Yıldız, boğazlardan geçen tankerlerden alınan geçiş ücretinin artırılmasını gündeme aldıklarını kaydetti. Bakan Yıldız, "Boğazlardaki geçişlerle ilgili Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden kaynaklanan 'Altın, frank-yüksek geçiş ücreti' alma hakkımız var." diye konuştu. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre Boğazlardan yıllık taşınan petrol miktarı 150 milyon tona ulaştı. ANKARA ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.