Ailesinin 700 yıllık soy ağacını çıkardı

Ailesinin 700 yıllık soy ağacını çıkardı
Konya'da yaşayan Hasan Yılmaz, nesilden nesile aktarılan ve son olarak da babasından miras kalan "soy ağacı" geleneğini sürdürüyor
Konya'da yaşayan Hasan Yılmaz, ailesinin 700 yıl öncesine dayanan soy ağacını 20 yıl süren araştırmasının ardından 4 metrelik özel bir kağıda yazarak kayıt altına aldı.
 
Merkez Karatay ilçesinde yaşayan 6 çocuk babası 76 yaşındaki Yılmaz, hazırladığı soy ağacıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurmaya hazırlanıyor.
 
Hasan Yılmaz, yaptığı açıklamada, Ağrı'da doğduğunu, uzun yıllardır Konya'da yaşadığını söyledi.
 
Ailesinin Doğu Anadolu'da bir aşirete mensup olduğunu belirten Yılmaz, dedelerince sürdürülen ve en son babasından miras kalan soy ağacı çalışmasını, kaldığı yerden devam ettirdiğini ifade etti.
 
Yıllarca yaptığı çalışmada edindiği bilgileri 4 metrelik özel bir kağıda sığdırdığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
 
"Bazen görüyorum; dedesinin veya onun babasının ismini bilmeyenler var. Bana biraz tuhaf geliyor. İnsanın geçmişini ve atalarını bilmemesi gerçekten ilginç. Bir çalışma başlattım. Bizim ailemiz geniş bir aşirettir. Merhum babam doğuda bilinen, tanınan biriydi. Kendisi bize, dedelerimizi atalarımızı anlatırdı. Bu bizde bir anlamda gelenektir. Bunun üzerine parçaları toplamaya karar verdim. Çalışmamda, parça parça da olsa yazılı kaynaklar vardı. Toplu halde değildi. Bana kadar uzanan aile seceremi yazdım. Ama hala akrabalarımdan eksik olanlar, ulaşamadıklarım var."
 
- "Rekorlar kitabına girmesini istiyorum"
 
Yılmaz, çalışmasında Arapça ve Kürtçe yazılı kaynaklara da başvurduğuna dikkati çekerek, "Babamdan önceki 8 kuşağı kayıt altına aldık. Soy ağacı, tahminen 700 yıl öncesine kadar dayanıyor. Çalışmaların büyük bölümünü insanlara telefonla ulaşarak, düğünlere veya taziyelere katılarak tamamladım" diye konuştu.
 
Bugüne kadar, yaptığı çalışmanın bir örneğine rastlamadığını belirten Yılmaz, şöyle devam etti:
 
"Dağılıp giden akrabalarımızı, nerede yaşadıklarını bizzat yerlerinde gidip araştırdım. Hatta İran'a gittim. Araç kiraladım ve edindiğim bilgiye göre İran'ın bazı kentlerinde yaşayan akrabalarımı araştırdım, buldum. Türkçe bilmiyorlar, dillerini unutmuşlar. En son Ağrı'ya taziyeye gittim. Orada 3-4 akrabayı da ekledim. Herkes, 'Ben kimim' bilsin istiyorum. Bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. Çocuklarıma benden sonra devam ettirecekleri bir kültürel miras bıraktım. Amacım; çocuklarım ve onlardan sonra gelecek nesiller, ne olduklarını, atalarının kim olduğunu bilsin. Uzun uğraş verdiğim çalışmamın rekorlar kitabına girmesini istiyorum. Umarım başarırım. Bunun bir adım sonrasının rekor olmasını istiyorum. Bu beni gerçekten çok mutlu eder."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.