Abdürreşit İbrahim,Türk-Japon İlişkileri anlatıldı

Abdürreşit İbrahim,Türk-Japon İlişkileri anlatıldı
Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde Selçuklu ve Cihanbeyli Belediyeleri ile Konya Japon Kültür Merkezi Derneği işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Abdülreşit İbrahim ve Türk-Japon İlişkileri konulu
Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde Selçuklu ve Cihanbeyli Belediyeleri ile Konya Japon Kültür Merkezi Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘Uluslararası Abdülreşit İbrahim ve Türk-Japon İlişkileri’ konulu bilgi şöleni Süleyman Demirel Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Meram Kaymakamı İrfan Kenanoğlu, Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Ali Önal, yerli ve yabancı akademisyenler ile öğrenciler katıldı. 3 oturum halinde düzenlenen şölende  bilim adamı ve yazar  Abdürreşit İbrahim’in hayatı ile Türk ve Japon ilişkilerine sağladığı katkılar tartışıldı.
 
“ABDÜRREŞİT, TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİNDE ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYET’
 
Açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel,            “Abdürreşit İbrahim’in ‘Alemi- İslam’ isimli eserini büyük bir ilgiyle okudum. Kurduğu Böğrüdelik Kasabası’nı da bizzat ziyaret etme fırsatı buldum. Kendisinin günümüzde hak ettiği ölçüde tanındığına ve hatırlandığına inanmıyorum. Abdürreşit İbrahim’in tanınmasını sağlamak için bu tür organizasyonlar öğrencilere ışık tutacaktır. Çok rahatlıkla farklı toplumlarla ilişki kurup etkileyen bir kişiliğe sahip olan İbrahim, Japon- Türk ilişkilerinde de önemli bir konumdadır.” dedi.
Türk-Japon ilişkilerine de değinen  Rektör Gökbel, “Bizim üniversitemizde de Japon Dili ve Edebiyatı bölümü bulunmaktadır. Bu bölüme öğrenci alarak iki toplum arasındaki ilişkilerin güçlenmesine Selçuk Üniversitesi olarak önemli katkı sağlamak istiyoruz.” dedi.
 
“DEDEM, İKİ ÜLKE ARASINDA KÜLTÜR ELÇİSİ OLMUŞTUR”
 
Açılış konuşmalarının ardından ilk oturama geçildi. Oturum başkanlığını Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Caner Arabacı’nın yaptığı panelde Abdürreşit İbrahim’in torunu Neslihan Aksoy  ‘Dedemiz Abdürreşit İbrahim’ konulu sunumunu  gerçekleştirdi. Dedesi Abdürreşit İbrahim hakkında bilgi veren Aksoy, “Artık bu tür toplantılarla dedemin hak ettiği yeri yavaş yavaş bulmasına aile olarak çok seviniyoruz. Onu anlatmak için bizler de bu gibi önemli programlara katılmayı arzu ediyoruz. Dedem Abdürreşit İbrahim,Türk ve İslam dünyasında önemli bir şahsiyettir. Ortodoks zorlamalarına karşı çıkıp Rusya’daki Müslümanlara önder olmuş ve İslamiyet’i  bölgede yaşatmak için önemli adımlar atmıştır. Kalemini bir özgürlük meşalesi gibi kullanmış, Müslüman aleminin kesinlikle eğitimli olması için mücadele etmiştir. Japonya’ya İslam’ı getirmiş,  Tokyo Camisi’nin yaptırılmasında bizzat görev almıştır. Önemli bir din adamı olan dedem, aynı zamanda Japon kültürünün de Türkiye’de tanınmasına vesile olmuştur. Kısacası iki ülke arasında bir kültür elçisi olmuştur.”  diye konuştu.
“İBRAHİM’İ ANLARSANIZ ÖNEMLİ BİLGİLER EDİNİRSİNİZ”
 
Abdürreşit İbrahim’in zamanından kalan evler ,eğitim aldığı yerler ve camilerin fotoğraflarından oluşan bir sunum gerçekleştiren Tataristan eski milletvekili Dr. Fevziye Bayramov ise  “Türkiye’deki alimler ve yazarlar Abddürreşit İbrahim’in Özbek olduğunu söylüyorlar ama o bir Tatardır. Onun zamanında kalan eserleri iyi inceleyip tahlil ederlerse ondan alacakları önemli bilgiler olacaktır.” diye konuştu.
 Ardından  3 oturumda halinde gün boyu devam eden panellerde yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı, Abdürreşit İbrahim’in yaşantısı, öğretileri ve Türk-Japon ilişkilerinde üstelendiği roller hakkında bilgi verdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.