AB ortada bıraktı
Ukrayna krizi giderek büyük Rus işgaline dönüşüyor. Rusya, Kırım dışında ülkenin diğer yarısını da ele geçirmenin planı içinde. Özellikle Rusça konuşan ve etnik olarak Rusların çoğunlukta olduğu kentler ile Karadeniz kıyısında bulunan stratejik öneme sahip liman bölgeleri Kremlin'in hedefindeki yerler. Ukrayna'nın yarısını oluşturan bu bölgelerdeki Çernihiv, Sumy, Luhansk, Donetsk, Zaporizhia, Dnepropetrovsk, Myokolaiv, Kherson, Odesa ile ülkenin eski başkenti Kharkiv'de şimdiden Rusya yanlısı kesimler harekete geçmiş durumda. Birçok kentte Rusya bayraklarıyla gösteriler düzenleniyor ve ayrılık sloganları atılıyor.
KIRIM TAMAMEN RUSLARDA
Rus askerleri Kırım işgalini neredeyse tamamladı. Askerler parlamento binası dışında diğer bütün resmi kurumlara girdi. Başkent Akmescit'te, Deniz Kuvvetleri binasıyla Emniyet binası da Rus askerlerince kuşatıldı. Krize yol açan ABD ve AB ise Rusya'nın askeri müdahale hazırlığı karşısında çaresiz. Rusya'nın Ukrayna'ya girme hazırlığı karşısında olağanüstü toplanan BM de gelişmeleri sadece uzaktan seyrediyor.
TOPYEKUN SEFERBERLİK
Rusya'nın Ukrayna'ya asker göndermesine ilişkin tezkerenin kabul edilmesinden sonra yedeklerini askere çağıran ve seferberlik ilan eden Kiev, NATO'dan koruma istedi. Ulusal Savunma ve Güvenlik Komseyi Başkanı Andriy Parubiy, Savunma Bakanlığı'na ülkenin şu anda ihtiyaç duyduğu herkesi silah altına alması talimatı verdiğini söyledi. Parubiy genel seferberliğin Ukrayna'nın güvenliğini ve toprak bütünlüğünü güvence altına alma amacını taşıdığını belirtti.
Üç polis öldürüldü
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de nöbet tutan üç trafik polisi kimliği belirsiz kişilerce öldürülerek silahları alındı
Obama, Putin'i ikna edemedi
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda 90 dakika boyunca Ukrayna'yı konuştu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama, görüşmede, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik açık ihlalinden duyduğu derin kaygıyı dile getirdi.
'Kınama' diplomasisi
Ukrayna'daki krizin baş sorumlularından olan Amerikan yönetimi, Rusya'nın askeri müdahalesi karşısında açıklamalardan öte bir tavır alamıyor. 'ABD, Rusya'nın Ukrayna topraklarına yönelik askeri müdahalesini kınamaktadır' ifadesi kullanıldı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Amerikan-Rus ilişkilerinin kötüleşebileceği uyarısında bulundu.
BM uzun uzun işgali 'konuştu'
BMGK üyeleri, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesinin ardından Ukrayna'nın 'acil toplantı' çağrısıyla bölgedeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere önceki gün öğleden sonra uzun bir 'konsültasyon toplantısı' gerçekleştirdi. Toplantı sırasında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i telefonla arayarak, acilen Kiev'le doğrudan bağlantıya geçmesini istedi. Ukrayna'nın BM Temsilcisi Yuriy Sergeyev de, BM'nin temel ilkelerinin korunması çağrısında bulunarak, BM Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) Rusya'yı durdurmak için elinden gelen her şeyi yapmasını ve bölgeye uluslararası gözlemci yerleştirilmesini istedi.
BM önünde protesto
Aralarında New York'ta yaşayan Kırım Türklerinin da olduğu bir grup, BM'nin önünde bir gösteri düzenledi. Kırım ve Ukrayna bayrağı taşıyan göstericiler, Rusya'nın Kırım'a müdahalesini protesto etti.
ABD yüz üstü bıraktı
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ABD'nin isyana teşvik ettiği ancak daha sonra yüz üstü bıraktığı halk Amerikan elçiliği önünde yardım istedi. Batı dünyasının kendilerini Rus işgaline karşı korumasını isteyenler 'ABD lütfen bizi koru!', 'AB yardım et!' 'NATO harekete geç!' pankartları açtı.
Tatar liderden tarihi uyarılar
Tataristan Devlet Başkanı Rüstem Minnehanov, Vesti kanalına yaptığı açıklamada Ukrayna'da meydana gelen olaylarla ilgili kaygılarını ifade etti. Minnehanov açıklamasında şunları söyledi: 'Ukrayna'da ve özellikle Kiev'de meydana gelen süreçlerle ilgili olarak ciddi şekilde kaygılıyız. Maydan'ın (protesto hareketinin) Kırım'a kaymasını istemiyoruz. Çünkü bundan iyi bir şey beklemek mümkün değil. Kardeşlerimiz, Kırım Tatarları için kaygılanıyoruz. Çünkü Kırım Tatarları 40'lı yıllarda zorlu dönemden geçtiler. Halkın refahını, Ukraynalılar, Ruslar ve Tatarların barış ve uyum içinde var olmaları sağlayabilir. Kazan Tatarları bu zor günlerde sizinledirler ve orada yaşananlar bizi çok kaygılandırmaktadır. Her şeyin iyi sona ereceğini umuyoruz.'
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.