5 yeni üniversite geliyor
Yayınlanma:
Yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Tasarı, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik yapıyor. Buna göre; Ankara'da 'Anka Teknoloji Üniversitesi', İstanbul'da 'İstanbul Yeşilyurt Üniversitesi', Adana'da 'Kanuni Üniversitesi', Konya'da 'Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi', Gaziantep'te ise 'Sanko Üniversitesi' adıyla vakıf üniversiteleri kurulacak.
Tasarı, 'Altın Koza Üniversitesi'nin adının, 'İpek Üniversitesi' olarak değiştirilmesini de içeriyor.
Tasarının gerekçesinde, 2011-2012 eğitim öğretim yılında üniversitelerin açık öğretim ve diğer yükseköğretim kurumları hariç önlisans, lisans, ikinci öğretim, lisansüstü ve tıpta ihtisas programlarında eğitim gören 2 milyon 359 bin 655 öğrencinin 205 bin 484'ünün vakıf üniversitelerinde okuduğu kaydedildi.
Vakıf üniversitelerinin Türk yükseköğretim sisteminin ayrılmaz parçası ve önemli bir bölümünü oluşturduğu belirtilerek, kurulacak vakıf üniversitelerinin Türkiye'nin genç nüfusunun talebini karşılanmasına katkı sağlayacağı ifade edildi.
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN'IN HAYALİ GERÇEK OLUYOR
Kanuni Sultan Süleyman'ın Adana ve çevresinde çok sayıda mescit ve medrese yaptırdığı biliniyor.
Konuyla ilgili konuşan Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, Kozan ilçesinde 1530'da "Selim Han Oğlu Süleyman Han Mescidi Şerifi ve Medresesinin inşa edildiğini söyledi. Öztürk, buranın 1920'de işgalci Fransızlar ve onlardan cesaret alan Ermeniler tarafından yıkıldığını anlattı.
Medresenin kitabesinin bir vatandaş tarafından bulunduğunu belirten Öztürk, "Şimdi Kanuni Sultan Süleyman'ın vasiyetinin yerine getirildiğinin mutluluğunu yaşıyorum. Kuruluş hazırlıkları devam eden ve resmi olarak mütevelli heyeti oluşan Kanuni Üniversitesi hayırlı olsun. Üniversite yeri teşkil edene kadar Seyhan Kültür Merkezi'nin bir katı Kanuni Üniversitesi irtibat bürosu olarak tahsis ettik." bilgisini verdi.
Eğitim
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.