5 bine yakın eczaneyi bekleyen tehlike
Antalya Eczacı Odası tarafından bilimsel eczacılığın 175'inci yılı etkinlikleri çerçevesindedüzenlenen "İlaç Geri
Burada konuşan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, artan döviz kurunun ilaçithalatında büyük sorun olduğunu söyledi.
Bütçe uygulamaları nedeniyle ithal ilaçlar için avro kurunun 1,95 liradan hesaplandığını belirten Kızılay, oysa şu anda serbest piyasada avro kurunun 2,9 lira düzeyinde seyrettiğini kaydetti.
Kurun bu kadar düşük hesaplanmasının bazı ithal ilaçların Türkiye'ye getirilmesini zorlaştırdığını anlatan Kızılay, ilaç ithalatında baz alınan TL-avro kurunun kabul edilebilir sınırlara derhal çekilmesi gerektiğini bildirdi. Kızılay, şöyle konuştu:
"Bu şekilde ilaç
- 5 bine yakın eczane kapanma noktasında
Eczanelerin yapısal sorunları hakkında da bilgi veren Kızılay, Türkiye'de şu anda 24 bin 456 adet eczane bulunduğunu, bunların yüzde 41'inin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'da toplandığını kaydetti.
İlaç fiyatlarının ciddi anlamda düşmesiyle birlikte eczane cirolarının da düştüğünü ifade eden Kızılay, bu düşüş ve yeni eczane açılışlarıyla birlikte var olan potansiyelin gittikçe küçüldüğünü bildirdi.
Türkiye'de şu anda 4 bin 900 eczanenin aylık sıfır ila 30 bin lira arasında fatura kestiğini, bunların kazançlarının
Dolayısıyla 5 bine yakın eczanenin ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşadığını belirten Kızılay, işçi istihdam eden, vergi veren, devletin kapısında iş istemeyen eczacıların ekonomiksorunlarına acil çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Kızılay, ekonomik sıkıntı yaşayan bu eczanelerin sorununa çözüm bulunmazsa bu eczanelerin yakın zamanda
Yeni düzenlenecek ilaç fiyat kararnamesinde eczacı karlılığının artırılmasını istediklerini belirten Kızılay, şu anda eczacıların net karının yüzde 8'lerde olduğunu ve bu karlılıkla eczacıların ayakta durmasının mümkün olmadığını vurguladı.
Harun Kızılay, "Hükümetin eczane sektöründe ciddi anlamda bir inceleme yapması gerekiyor.Sadece ilaç fiyatlarını baskı altında tutmak bu işi çözmez, çünkü artık ceket bu şişman vücuda dar geliyor" diye konuştu.
Bir eczacının ayakta kalabilmesi için 100 liraya kadar olan ilaçlarda karlılığının yüzde 25'ten yüzde 30'a, 200 liranın üzerindeki ilaç fiyatlarındaki karlılığın yüzde 12'den yüzde 16'ya çıkarılmasını, ayrıca yıllardır AB ülkelerinde uygulanan
- Piyasada bulunmayan kanser ilacı var mı?
Kızılay, kanser ilaçlarıyla ilgili çok büyük bir sorun yaşamadıklarını, çok sıkıntılı birkaç ilacın Türk Eczacıları Birliği Yurtdışından İlaç Temin Birimi aracılığıyla tedarik edildiğini kaydetti.
Eczanelerde bulunmayan kanser ilaçlarının bazı kişiler tarafından karaborsadan temin edilmeye çalışıldığını belirten Kızılay, "Buradan vatandaşlarımıza sesleniyorum. Özellikle kanser tedavisinde kullanılan ilaçların temini için mutlak suretle eczacı meslektaşlarımızabaşvurulmasını istiyoruz. Onlar eğer ellerinde ilaç bulunmazsa TEB'in Yurtdışından İlaç Temin Birimine müracaat ederek bunların getirilmesini sağlayabilirler" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.