300-400 yıllık çini sobalar görücüye çıkıyor

300-400 yıllık çini sobalar görücüye çıkıyor
Dolmabahçe Sarayı'na 100 yıl önce elektrik ve kalorifer sisteminin eklenmesiyle depolara kaldırılan 300-400 yıllık çini sobalar, restore edilerek ziyarete açılıyor.
Dolmabahçe Sarayı'na 100 yıl önce elektrik ve kalorifer sisteminin eklenmesiyle depolara kaldırılan sanat eseri değerindeki 300-400 yıllık çini sobalar, aslına uygun restore edilerek gün yüzüne çıkarılıyor.
TBMM Milli Saraylar bünyesinde görevli çini soba ustası Halit Uçaroğlu, bugüne kadar bakım ve onarım görmeyen saray sobalarını, aslına uygun restore ederek ömürlerini uzatıyor. Parçalarının ''puzzle'' gibi birleştirilmesiyle ortaya çıkan 1 ile 2,5 metre boyundaki sobalar, sarayın gezi güzergahında ziyaretçilerin görebileceği noktalara yerleştiriliyor.
Uçaroğlu, yapılan açıklamada, genellikle ocak ve mangalların kullanıldığı Osmanlı saraylarında 19. yüzyılın ikinci yarısından sonra mekanların kullanım amacı ve ısınma gereksinimine bağlı olarak bazı yerlerde şöminelere, bazı yerlerde de sobalara yer verildiğini söyledi.
Milli Saraylar Isıtma Araçları Koleksiyonu'nda yer alan 300-400 yıllık çini sobaların yaklaşık 150 yıldır sarayın bodrum katında sandukaların içinde dağınık bir şekilde muhafaza edildiğini anlatan Uçaroğlu, sobaların bugüne kadar herhangi bir onarım görmediğini belirtti.
Saraydaki çini sobaların ağırlıklı olarak Avrupa kaynaklı olduğunu aktaran Uçaroğlu, sobaların büyük bir kısmının çinilerinde ya da kapak ve kül çekmecesi gibi madeni aksamında bulunan markalardan kaynaklarının saptanabildiğini ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.