2012 ihracatında yeni hedef

2012 ihracatında yeni hedef
Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu anımsatan Yorgancılar, açıklanan rakamların bu hedefe ulaşılabilirlik açısından değerli olduğunu ifade etti.

 Türkiye'nin 2011 yılı ihracatının, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 134,6 milyar dolar olarak gerçekleşmesi, iş dünyasının ve ekonomi çevrelerinin 2012 yılı için de umutlarını artırdı. Yıl sonundaki ihracatın 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
     Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2011 yılı ihracat rakamlarının geleceğe umutla bakmak açısından önemli olduğunu söyledi.
     Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunduğunu anımsatan Yorgancılar, açıklanan rakamların bu hedefe ulaşılabilirlik açısından değerli olduğunu ifade etti.
     2008 ve 2009 yıllarındaki mali kriz nedeniyle dünyadaki diğer ülkelerde gerileme olurken, Türkiye'nin sanayi üretiminin geçen yılın üç çeyreğinde büyümesini sürdürdüğünü belirten Yorgancılar, ''Ama şu an Türkiye ara malı üreten bir ülke konumunda. Bunu aşmalıyız. Cumhuriyet tarihinde ilk defa, böyle bir ihracat oldu. Bunda sayın Bakan Çağlayan'ın da Başbakan Erdoğan'ın da katkısı büyük. Önümüzdeki yıl 150 milyar doların üzerine çıkabiliriz diye düşünüyorum. Bu anlamda pazar çeşitlendirmesi çok önemli. Yurt dışındaki ticari ateşeler, konsoloslar, büyükelçilerin ihracat yetkilisi gibi çalışması önem taşıyor. Önümüzdeki süreçten çok ümitliyiz'' diye konuştu.
    
     -EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Ünlütürk-
    
     Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkan Yardımcısı Sabri Ünlütürk de 134 milyar doları aşan rakamın 2023 hedefine yaklaşıldığını gösterdiğini ifade etti.
     Türkiye'nin 2023 hedefi doğrultusunda öngörülen yıllık ortalama ihracat artış oranının yüzde 10 ila 12 arasında olduğunu anımsatan Ünlütürk, yüzde 18,17'lik artışın öngörünün çok üzerinde olduğuna dikkati çekti.
     Ünlütürk, 2011 yılında ihracat birliklerinin başarılı bir performans sergilediğini dile getirerek, şöyle konuştu:
     ''Türkiye krizlere çok hazırlıklı, deneyimli bir ülke. 2010 yılında Merkez Bankası para politikalarında değişiklik yaptı, döviz kurlarında önemli artış sağlandı. Bu cari açığın azaltılmasında ve ihracatın artmasında önemli faktör oldu. Döviz kurlarının benzer trendini seyredeceğine inanıyorum. Ayrıca son 4-5 yıldır yapılan pazar çeşitlendirmesinde de oldukça başarı sağlandı.''
    
     -Adana Ticaret Odası Başkanı Gizer-
    
     Adana Ticaret Odası Başkanı Ali Gizer ise açıklanan verilerin Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:
     ''Türk ekonomisinin en önemli gelir kalemini ihracat oluşturmaktadır. İhracat rakamlarını, Cumhuriyetin 100. yıl hedeflerine yaklaşılması anlamında büyük bir sevinçle değerlendiriyoruz. Türk ekonomisinin, önümüzdeki süreçte özellikle cari açığın kapatılmasına yönelik önlemlerin hayata geçirilmesiyle son derece olumlu gelişmeler yaşanacağına inanıyoruz. Hükümetimiz ihracata yönelik önlemleriyle son yıllarda bu rakamların katlanarak büyümesini sağlamıştır. Bu alanda karşılaşılan diğer bazı sorunların çözümüne yönelik önlemlerin de alınmasıyla, belirlenen hedeflere daha kolay ulaşılabileceğine inanıyoruz.''
    
     -ADASO Başkanı Sürenkök-
    
     Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök de 2011 yılı ihracat rakamlarının rekor seviyede gerçekleşmesini sevinçle karşıladıklarını söyledi.
     Türkiye rekorunun yanı sıra Adana olarak da 1 milyar 660 milyon seviyesi ile ihracat rekoru kırıldığına işaret eden Sürenkök, bu rakamların artırılması gerektiğini vurguladı.
     Sürenkök, ihracat rakamları gibi ithalat rakamlarının da yüksek olduğunu belirterek, ''Bize düşen, ithalat rakamından ders çıkarıp ihracatı nasıl artırırız bu konuda önlemler almak. ADASO olarak 2012 yılını ihracatı artırma yılı ilan ettik. Bu konuda çalışma yapacağız. İhracat konusunda yeni pazarlar bulmamız gerekir. Bizim beklentimiz, ithal edilen ürünlerin Türkiye'de üretilmesiyle ilgili teşvik sağlanması'' diye konuştu.
    
     -GAİB Koordinatör Başkanı Çıkmaz-
    
     Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise Türkiye'nin en büyük pazarı Avrupa'daki daralmaya rağmen ulaştığı ihracat rakamının önemine vurgu yaparak, ihracat artışının Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu ve yatırımların yapıldığını gösterdiğini söyledi.
     İhracat artışının işsizliğe de yansıdığına ve işsizlik rakamlarının düşmeye başladığını belirten Çıkmaz, ''Türkiye'nin ihracat artışı son derece sevindirici ama bunun kalıcı olması çok önemli. İnşallah 2012'de bunu kalıcı hale getiririz, artışı daha da yükseltiriz. GAİB olarak 2012'de yüzde 25 ihracat artışı hedefliyoruz, Türkiye'de de ihracat artışını yüzde 15 ila 20 seviyesinde bekliyoruz'' dedi.
     GAİB olarak Ocak-Aralık 2011 döneminde toplam ihracatlarının yüzde 32,9 artışla 7 milyar 877 milyon dolara ulaştığının altını çizen Çıkmaz, şunları söyledi:
     ''Son 7-8 yıldan beri Türkiye'nin iki katı ihracat yapıyoruz. GAİB olarak, dünyadaki siyasi sorunları, ekonomik krizleri ve bölgedeki krizleri lehimizi çevirmeyi başardık. Hem siyasi hem terörle ilgili olarak Türkiye'nin en sorunlu bölgesinde yaşıyoruz. Ama biz ihracatımızı artırarak bu terörün de ekonomik krizin de üstesinden gelebiliriz. Bu ihracatçılarımızın başarısı. GAİB olarak ihracatçılarımızın önünü açtık. Çeşitli eğitimler, ticaret heyetleri, ikili iş görüşmeleri, sektör bilgilendirmeleri ile üyelerimize ihracatlarını artırma imkanı sunduk. Yurtdışı pazarlarda öncüleri olduk. Birliğimiz 178 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada gitmediğimiz ülkelere gittik. Bu da Güneydoğu insanının ne kadar becerikli olduğunu, ne kadar isabetli yatırımlar yaptığını gösteriyor.''
    
     -GTO Başkanı Mehmet Aslan-
    
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da Gaziantepli ihracatçıların 2011 yılında 5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini bildirerek, hedefledikleri artışı yakaladıklarını söyledi.
     Sektörel bazda gıda, halı, tekstilde çok ciddi tırmanış sürecinin devam ettiğini vurgulayan Aslan, yeni yılda daha değişik sektörlerde ihracat artışıyla ilgili çalışmalar yapacaklarını, özellikle duvardan duvara halıda dünya birinciliğini gerçekleştirmek istediklerini kaydetti.
     Aslan, ''Gaziantep olarak 2012 yılında 6 milyar dolar ihracatı inşallah geçeceğiz. Yeni teşvik politikası burada çok önemli. İthal ikamesi sektörlere yönelik hükümetimizin hazırladığı teşvik politikası, yatırımlarımız ve ihracatımız açısından umutlu bekleyişi doğuruyor. Bununla ihracatımız daha yukarı tırmanacak'' dedi.

 

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.