2 milyon dolarlık çevre düzenlemesi

2 milyon dolarlık çevre düzenlemesi
Seydişehir Eti Alüminyum, özelleştirildiği 2005 yılından bu yana üretime yaptığı yatırımların yanı sıra çevre düzenlemesine 2 milyon dolar harcamasıyla dikkat çekiyor.
Seydişehir Eti Alüminyum, özelleştirildiği 2005 yılından bu yana üretime yaptığı yatırımların yanı sıra çevre düzenlemesine 2 milyon dolar harcamasıyla dikkat çekiyor. Peyjaz, çimleme, toprak düzenlemesi, hava kirliliğini önlemeye yarayan filtralizasyon sistemi gibi birçok alanda yeni düzenleme yapan fabrika, çevreye verdiği önem sayesinde İSO 14001 belgesi aldı. Eti Alüminyum, yeni dönemde istihdamı artırmaya yönelik yatırım yapmayı hedefliyor.

Eti A.Ş. Genel Koordinatörü Cemil Tiryakioğlu, CİHAN'a yaptığı açıklamada bugüne kadar çevre düzenlemesi için 2 milyon dolar harcadıklarını bildirdi. Çevre yatırımlarında sadece ağaç dikmekle yetinmediklerini anlatan Tiryakioğlu, "Yumuşak peyzaj dediğimiz ağaçlandırma, çimleme, toprak düzenlemesi gibi çevre düzenlemesine yaklaşık 600 bin dolar harcadık. Sert peyzaj dediğimiz bordür taşların döşenmesi, ihata duvarları, korkuluk demirleri gibi işlerin maliyeti de yaklaşık 1 milyon doları buldu. Hava kalitesi ve kontrolünün yanı sıra filtralizisayon gibi yine çevreyi ilgilendiren yatırımlarımız 400 bin doları buldu." diye konuştu.

Özelleşme sürecinde şartnameye konulan '5 yıl içinde 110 milyon dolarlık yatırım yapma' şartını çoktan sağladıklarını ve bu rakamı geçtiklerini anlatan Tiryakioğlu, "Yapılan yatırımların rakamsal değeri 200 milyon doları geçti. Bu yatrırımlar tabii belli periyodlarla devam edecek. Şu anda dünya genelinde ekonomik bir kriz var. Eğer bu krizden çok etkilenmezsek istihdama yönelik yatırımlarımızın da olacağını şimdiden söyleyebiliriz'' ifadelerini kullandı. Ekilen ceviz fidanlarının üç beş sene sonra büyüyeceğini ve cevizlerin olgun hale geleceğini belirten Tiryakioğlu: ''Alüminyumun yanında ceviz de satabiliriz'' diyerek latife yaptı.

Seydişehir Eti Alüminyum Çevre Mühendisi Fatma Köseleci, özelleştirmenin ardından çevre mevzuatına uyarak atıkların kontrolünü sağlamakla işe başladıklarını ifade etti. Yaptıkları çevre yatırımlarının neticesinde geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde TSE'den Çevre Yönetim Sistem Belgesi ISO 14001 belgesini aldıklarını dile getiren Köseleci, "Kavak, ceviz ve çam başta olmak üzere 50 bin fidanı toprakla buluşturduk. Bölgede ağaç dikilmedik yer neredeyse bırakmadık'' dedi. (CİHAN) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.