• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ziraat Odaları elektrikten şikayetçi
20 Ağustos 2019 Salı 15:58

Ziraat Odaları 'elektrik'ten şikayetçi

Elektrik faturalarına yansıyan rakamların afaki derecede olduğu belirten Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Çiftçimizi elektrik çarptı. Faturalardaki vergilerin ve diğer gider kalemlerinin yüksekliği üretimi imkansız hale getirdi” şeklinde konuştu.

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, düzenledikleri basın toplantısı ile yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Son günlerde elektrik faturalarında meydana gelen aşırı artışın, afaki derecede olduğunu ifade eden Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız,  “Çiftçimizi elektrik çarptı” değerlendirmesinde bulunarak, enerji fiyatlarında meydana gelen artışı gündeme getirdi. Tarımsal üretimin devamlılığı için enerjinin kendileri için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden Yağız, tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında yüzde yüzlük bir artış olmasının çiftçileri çileden çıkardığını kaydetti. Başkan Yağız konu ile ilgili şöyle konuştu; “Son zamanlarda tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisi fiyatlarında ve çiftçimize elektrik enerjisi temin eden kurumlardan dolayı çok ciddi şikâyetler gelmektedir. Elektrik faturalarını incelediğimizde görülen o ki geçen yıl aynı döneme ait faturalar ile bu yıl aynı döneme ait faturalar karşılaştırıldığında yüzde yüze varana artışlar görülmektedir. Böyle bir durumda tarımsal üretimin devamlılığı giderek imkânsız hale gelmektedir” dedi.

ciftcimizi-elektrik-carpti-3.jpeg

‘GEÇEN YILA GÖRE İKİYE KATLADI’

Enerji fiyatlarının, piyasa rakamları ve maliyetler dikkate alınmadan “Ben yaptım oldu” mantığı ile belirlendiğini kaydeden Başkan Yağız, “Elektrik enerji fiyatları bu doğrultuda devam ettiği sürece Konya ovasında yetiştirilen birçok ürünün üretilmesi ekonomik olarak imkânsız hale gelecektir. Üretimin devamlılığı açısından yetkililerin konuya acil çözüm bulmaları gerekmektedir. Farklı ilçelerden temin ettiğimiz geçen yıl ve bu yılın faturalarını kıyasladığımız zaman aynı üründe aynı alanda kullanılan enerjide 2 yıl arasında neredeyse 2 kat fark olduğu gözlemlenmektedir. Fakat hiçbir tarım ürününü satış fiyatında böyle bir artış söz konusu değildir. Bu şartlarda üretimi sürdürmenin bir anlamı kalmamıştır” şeklinde konuştu. 

SON İKİ YILIN FATURASINI KIYASLADILAR

Meram Ziraat Odası tarafından oluşturulan dosyada yer alan elektrik faturalarında yapılan kıyaslamayla, enerji fiyatlarındaki 2 yıllık fark ortaya koyuldu. 11 Ağustos 2018 tarihli fatura ile 30 Temmuz 2019 tarihli fatura arasında yapılan kıyaslamada, ortaya çıkan vergi artışları ve fiyat farkları anlatıldı. 11 Ağustos 2018 tarihli faturanın KwH oranı 10.943,40 iken, 30 Temmuz 2019 tarihli faturanın KwH oranı 9.853,65 olarak açıklandı. Kilowat saat oranları bakımından birbirine yakın olan, 11 Ağustos 2018 tarihli faturanın 13 bin 385 TL 50 kuruş, 30 Temmuz 2019 tarihli faturanın ise 17 bin 550 TL 50 kuruş olarak gönderildiği gözler önüne serildi. 11 Ağustos 2018 tarihli faturada vergi dilimleri şöyleyken; Dağıtım Bedeli: 2 bin 727 TL 10 kuruş, Enerji Fonu: 62 TL 98 kuruş, TRT Payı: 125 TL 95 kuruş, Belediye Vergisi: 314 TL 88 kuruş, K.D.V.: 2 bin 41 TL 87 kuruş, 30 Temmuz 2019 tarihli faturada ise şöyle sıralandı; Dağıtım Bedeli: 3 bin 261 TL 66 kuruş, Enerji Fonu: 94 TL 91 kuruş, TRT Payı: 189 TL 81 kuruş, Belediye Vergisi: 474 TL 53 kuruş, K.D.V.: 2 bin 677 TL 20 kuruş.

ciftcimizi-elektrik-carpti4.jpg

‘RAKAMLAR ARASINDA CİDDİ TUTARSIZLIKLAR VAR’

Enerji fiyatları ile ilgili yetkililerin açıklamış oldukları rakamlar ile yansıyan rakamlar arasında ciddi tutarsızlıklar bulunduğunu kaydeden Yağız, “EPDK’nın ve enerji tedarikçisi kurumların kamuoyun açıkladığı zam oranları birbirleri ile çelişmektedir. Konya’da acil tedbir alınmalı. Aksi takdirde MEDAŞ ile ilgili daha büyük sorunlar boy gösterecek. Sanki 3 gün faturasının günü geçsin de faturayı ödemesin eklektiğini kesiyim, açma kapama yapsın, arkasından evrakları eksikse yeniden abone yapayım hemen 4 bin TL daha yükleyeyim mantığında. Biz üretmek için yaşamak ve ayakta durmak için çalışıyoruz. Tarımsal enerji fiyatlarının reel piyasa dikkate alınarak belirlenmesi, faturalar üzerindeki bizce angarya olan kesintilerin ve açma kapama gibi bedellerin acil olarak kaldırılması, aylık fatura ödenmesinden vazgeçilmesi, fatura ödemesini kullanılan ürünün hasat zamanına göre ayarlanması, Ziraat Odaları olarak talebimizdir. Bu konuşmalarımız umuyoruz ki yakın zamanda Cumhurbaşkanımız tarafından dikkate alınır ve müjdeli haber bir an önce gelir” ifadelerine yer verdi.

ciftcimizi-elektrik-carpti-2.jpeg

‘ÜRETEMEZ HALE GELDİK’

“Üretemez hale geldik” ifadelerine yer veren başkanlar, çiftçinin yarasına merhem olabilmek için birlik içerisinde olduklarını belirttiler. Konya’da acil tedbir alınması gerektiğine dikkat çeken başkanlar, “Bakanlığa sesimizi duyuramadığımız için basının karşısına çıktık” dedi. •SEYFULLAH KOYUNCU

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA