• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zihinlerindeki engeli kırdılar
24 Ocak 2018 Çarşamba 11:23

Zihinlerindeki engeli kırdılar

Konya’nın Karatay ilçesinde zihinsel engelliler için önemli bir hizmet veriliyor. Ağır ve orta derecede engelli öğrenciler, her alanda eğitilerek topluma kazandırılıyor.

Zihinsel engelli çocuklar, önceki yıllarda eğitim ve sosyal becerilerini kullanma noktasında önemli sorunlar yaşıyordu. Aileler de bu sorunların üstesinden gelemiyordu. Eve kapalı bir şekilde hayatını sürdürmek zorunda kalan çocuklar, toplumdan uzak bir şekilde hayatını devam ettiriyordu. Hatta bu nedenden ötürü, birçok farklı hastalığa yakalananları bile vardı. Bu sorunu yakından takip eden yetkililer, önemli bir çalışma ortaya koydu. Şehirlerde, Özel Eğitim İş Uygulama Merkezleri açıldı. Konya’da ise şuan 3 uygulama merkezi var. Bunlardan en kapsamlılarından olan Karatay Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi, zihinsel engelli bir çocuğu, anaokulundan 12’inci sınıfa kadar tam teşekküllü olarak eğitiyor.

SERAMİK VE EL SANATLARINDA MARİFETLİLER

2011 yılında hizmete giren uygulama merkezi, günümüzde 50 öğretmen ile modern bir binada hizmet veriyor. 145 öğrencisi bulunan merkezde, öğrenciler evlerinden alınarak, hayatlarını kolay bir şekilde sürdürecek şekilde eğitiliyor. Ayrıca öğrencilerin sosyal becerileri de geliştiriliyor. Merkezde, seramik ve el sanatları alanında atölyeler de bulunuyor. Bu atölyelerde yapılan ürünler, bazı kurumlarda açılan sergilerde vatandaşa sunuluyor. Gelecek dönem için ahşap alanında da öğrencilere eğitim verileceği öğrenilirken, spor alanında da öğrenciler geliştiriliyor. Aileler, bu eğitimden oldukça memnun. Çocukların modern bir alanda özel eğitim almasının kendilerini mutlu ettiğini belirten veliler, okul sonrasında ise halk eğitim kursları sayısının çoğalmasını istiyor.

BECERİLERİNE GÖRE İŞ ÖĞRETİLİYOR

İlkokul sınıfında en çok 8, ortaokulda ise 10 çocuk eğitim alıyor. Bu çocukların becerileri ölçülerek, hangi alanda becerisi varsa, o alanda öğrenciye iş öğretiliyor. Örneğin tablo üzerine çivi çakma sanatı ile öğrenciler, görsel yönden farklı çalışmalar ortaya koyabiliyor. Öğrenciler, spor alnında da eğitim alıyor. Yaz aylarında ise, bahçede sebze ekiminin ve sera yetiştiriciliğinin nasıl olacağı noktasında eğitimlerle çocukların becerileri geliştiriliyor. Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde yapılan çalışmalarla hareketsizlikten dolayı engellilerde görülen kilo sorununun da önüne geçiliyor. Aynı zamanda hayırseverler merkeze önemli ölçüde yardım yapıyor.

VELİLER MEMNUN AMA…

Çocuğu Karatay Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde eğitim gören Gülistan Yaşar isminde bir anne, “Çocuğumun zihinsel engeli var. 3 senedir burada eğitim alıyor. Öncesinde çocuğum hiçbir şey bilmiyordu. Buradan çok şey öğrendi. Örneğin, paylaşmanın ne demek olduğunu öğrendi. Biz de bu durumdan çok memnunuz.” dedi. Zübeyde Çıracı isminde bir veli de, “2 zihinsel engelli çocuğum var. Buraya sevinerek geliyorlar. Onlar sevindikçe biz de seviniyoruz. Bir çocuğum yaklaşık 6 yıldır burada eğitim alıyor. Buradan mezun olduktan sonra çocuklarımız için halk eğitim kursları açıldığında daha çok memnun olacağız.” diye konuştu. Kadriye Çolak ismindeki veli ise, “Çocuğum 3 yıldır Karatay Eğitim İş Uygulama Merkezi’nde eğitim alıyor. Buradan çok memnunuz. Tek isteğimiz, mezuniyet sonrası halk eğitim kurslarının açılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA