• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zemin hareketleri izlenecek
13 Ekim 2011 Perşembe 17:09

Zemin hareketleri izlenecek

Mevlana Müzesi bahçesine yerleştirilen, ''Gerçek Zamanlı Deformasyon İzleme Sistemi'' sayesinde, müze ve yanındaki Selimiye Camii'nin zemin hareketleri 24 saat izlenebilecek.

Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, 750 yaşındaki Mevlana Müzesi'nin, uzun süre ayakta kalan önemli yapıtlardan biri olduğunu söyledi.

Müzenin birçok dönemde restorasyondan geçirildiğini anımsatan Benli, 1,5 yıl önce projelendirilen ve bugün hayata geçirilen ''Gerçek Zamanlı Deformasyon Sistemi'' sayesinde müze zeminindeki hareketlerin izlenebileceğini ifade etti.

Projede, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferruh Yıldız'ın büyük emeği olduğunu vurgulayan Benli, ödeneği Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan projenin, yapılacak restorasyon çalışmaları için önceden bilimsel veriler sunacağını bildirdi.

 Mevlana Müzesi bahçesine yerleştirilen bir sütunun üzerine izleme cihazı yerleştirileceğini anlatan Benli, ''İzleme cihazı, 24 saat binanın kontrolünü sağlayan verileri, özel bir yazılımla ana verilere aktaracak. Bu veriler daha sonra Ferruh Yıldız ve ekibiyle birlikte yorumlanarak aylık raporlar haline getirilecek. Sonuçta bize türbenin hareketleriyle ilgili bütün verileri vermiş olacak'' dedi.

''Türkiye'de ilk defa yapılıyor''

İzleme sistemi sayesinde bilimsel anlamda binanın ne durumda olduğunu sürekli takip edebileceklerini dile getiren Benli, müzenin ve yanındaki Selimiye Camii'nin zemin hareketlerinin sürekli izleneceğini, ölçümlerinin yapılacağına değindi.

Konya'da depremlerin sıklıkla yaşanmadığını ancak bazı dönemlerde yer sarsıntılarının oluştuğunu vurgulayan Benli, Mevlana Müzesi'nin ana kütlesinin hem kuzeydoğudan hem güneybatıdan tamamen kontrol altına alınacağını açıkladı.

Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte projenin de zamanla değişebileceğini yeni sistemlerin projeye dahil edilebileceğini anlatan Benli, ''Mevlana Müzesi'nde uygulanan bu proje, Türkiyede ilk defa yapılan bir çalışma'' diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA