• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zambiya Büyükelçisinden KTBye ziyaret
30 Eylül 2014 Salı 13:16

Zambiya Büyükelçisi'nden KTB'ye ziyaret

Zambiya’nın Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Muhammet Uğur Kaleli’yi ziyaret etti.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Konya’ya gelen Zambiya’nın Türkiye Büyükelçisi Miriam Mulenga ve beraberindeki heyet KTB’yi ziyaret ederek Muhammet Uğur Kaleli’den Konya tarımı ve tarımsal ticareti hakkında bilgi aldı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin Afrika stratejisi doğrultusunda önemli mesafe aldığını ve karşılıklı büyükelçiliklerin açıldığını ifade eden KTB Başkanı Kaleli, “ Yine de Türkiye- Zambiya arasındaki ticaret, bu alandaki potansiyeli yansıtmaktan uzak. Türkiye ile Zambiya arasında yaklaşık 23 milyon dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Bunun yaklaşık 1 milyon dolarlık kısmını tarım sektörü oluşturuyor. İki ülke arasında çerçeve mutabakat zaptı hazırlandı. Zapt, Zambiya'da bir iç prosedür tamamlama sürecini bekliyor. Bu, kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılıkta önemli bir süreci başlatacaktır. İmzalanması beklenen anlaşma, tarımsal mekanizasyon, modernizasyon, hayvan hastalıklarıyla mücadele, küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin geliştirilmesi, tarımsal ürünlerin depolanması konularını kapsıyor. Türkiye bu alanlarda son 10 yılda büyük gelişme sağladı. Konya Ticaret Borsası da işlem hacmiyle, lisanslı depoculuk yatırımlarıyla, tohumculuk, ar-ge faaliyetleriyle, BorsaKonya Elektronik Platformuyla bölgesinin en güçlü borsalarından biri oldu. Toplamda 300 bin tonluk lisanslı depoculuk yatırımı ile tahıl depolama ve ticarette önemli adımlar attık. Deneyimlerimizi ticari ortaklarımız ve dostlarımızla paylaşmak istiyor. Bereketli topraklara sahip Zambiya’da uygun koşullarda tarım arazisi kiralanmasıyla birlikte eminim ki, Konya’dan yatırımcı gidecektir. Bu amaçla Valimiz mihmandarlığında Konya STK’larıyla birlikte bir ticaret heyeti oluşturulabilir. Tarım ve tarım sanayi konusunda Türk firmaları çok şey yapabilir” diyerek THY’nin direk uçuşlara başlamasıyla ilişkilerin daha da ilerleyeceğini ifade etti.

-ZAMBİYA’YI KEŞFEDİN-
Afrika kıtasının güneyinde yer alan 15 milyon nüfuslu Zambiya’nın bir atılımla Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmek istediğini belirten Zambiya’nın Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, özellikle tarım konusunda Konya’nın ve Konya Ticaret Borsası’nın bilgi, tecrübe ve ticari işbirliğinden faydalanmak istediklerini söyledi. Büyükelçi, Başkan Kaleli’nin ticaret heyetleri oluşturulması önerisini değerlendireceklerini ifade etti. Bu amaçla yapılacak çalışmalarda Konya Ticaret Borsası’nın desteğini almanın kendileri açısından değerli olduğunu belirten Mulenga, sıcak karşılama için Başkan Kaleli’ye teşekkür etti.
Toplantı sonunda günün anısı olarak konuk Büyükelçi Mulenga’ya plaket verildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA