• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zade, Konyada muz,nar ve zeytin yetiştirdi
11 Nisan 2010 Pazar 15:39

Zade, Konya'da muz,nar ve zeytin yetiştirdi

Zade markasıyla üretim yapan Helvacızade Gıda ve Sanayi AŞ, Konya'daki yağ fabrikasının bahçesindeki serada,
Zade markasıyla üretim yapan Helvacızade Gıda ve Sanayi AŞ, Konya'daki yağ fabrikasının bahçesindeki serada, sembolik olarak muz, zeytin ve nar yetiştiriyor.
     Helvacızade Gıda ve Sanayi AŞ. Yönetim Kurulu Üyesi Mevlüt Büyükhelvacıgil,  Zade Yağları'nın proje çalışmasında ilk adımı 1988 yılında attıklarını, ilk üretime günde 60 ton kapasiteli tesiste başladıklarını belirtti.
     1996 yılında yapımına başladıkları 2. etap üretim tesisinde ise 2000 yılından itibaren yağ üretimi günde 300 ton kapasiteye yükselttiklerini anlatan Büyükhelvacıgil, ''Şuan 30 çeşidin üzerinde yağ üretiyoruz. Rafine yağların dışında, son yıllarda tüketimi artan organik ürünlerden soğuk pres yöntemiyle, nar çekirdeği, üzüm çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi meme ve rahim kanseri, prostat, kalp damar hastalıklarına iyi gelen yağlar üretip yurt içi ve dışı piyasaya sunduk'' dedi.
     Büyükhelvacıgil, sosyal sorumluluk anlayışının bir ürünü olarak başlattıkları soğuk pres yağ çalışmalarını Memorial Hastanesi ile Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi uzmanları işbirliği içinde, çok ayrıntılı bilimsel çalışmalar ve testler sonucunda gerçekleştirdiklerini vurguladı.
     Konya'da 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren yağ fabrikasının bahçesine; yeni nesil, bir kısmını dünyada ilk kez ürettikleri soğuk pres yağların sağlığa katkısına dikkat çekmek için, fabrika bahçesine bir sera kurduklarını ifade eden Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:
     ''Konya'da sağlık kaynağı soğuk pres zeytin ve nar temel yağ grubu üretimimizin simgesi olarak, fabrikamızın bahçesine kurduğumuz serada zeytin, nar ve muz üretiyoruz. 'Konya'da bu ürünler yetişmez' demişlerdi. Azimle çalışıldığında, istenince her şeyin yapılabileceğini ortaya koyduk. Son dönemde iklimin değişiklik arz etmesinden yola çıkarak Konya'da, muz, nar ve zeytinin yetişip yetişmediğini de demek istemiştik.
     Aynı zamanda fabrika buharını kullanarak yaptığımız bu küçük çaplı sera üretimi, Konya'da mesleği seracılık olan kişilerin isterlerse zeytin, nar ya da muz üretebileceğini ortaya koymuş olduk. Zeytini özellikle önemsiyoruz çünkü, petrolü olmayan bir ülke için zeytin neredeyse petrole eşdeğer bir ürün... Ülkemizde ne kadar zeytin ağacı olursa o kadar zeytin yağı ihraç edeceğiz, 'niye petrolümüz yok' diye hayıflanmayacağız.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA