• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yüzbinlerce kişiye emeklilik yolu açılıyor
12 Ekim 2014 Pazar 12:06

Yüzbinlerce kişiye emeklilik yolu açılıyor

Günü ve yaşı dolmasına rağmen borcu kalan yüzbinlerce Bağ-Kur'lu, emekli olmak için kredi alacak.

Torba yasa ile borç yapılandırmasının gelmesi yüzbinlerce vatandaşa da emeklilik yolunu açtı.

Özellikle Bağkur'lu esnaf, tüm şartları yerine getirmesine rağmen borcu olduğu için emekli olamıyordu. Yeni yasa yüklü borçların faizlerini silip taksit imkanı getiriyor. Borcun tamamını ödeyip emekli olacaklar kredi alabilecek.

Daha önce yapılandırmada Ziraat Bankası devreye girerek emeklilik şansı olanlara krediaçmıştı. Vatandaşlar bu kredi ile borçlarını toptan kapatıp hemen emekli olmuş ve emeklilik maaşlarında küçük taksitlerle kredilerini geri ödemişlerdi.

YAZI GÖNDERİLDİ

Yani torba yasa için de Ziraat Bankası'nın yanında özel bankaların da devreye girmesi bekleniyor. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, emekli olmak isteyen esnafın prim borcunu ödemek için kredi aradığını belirterek, bankaların düşük faizli kredi vermesi gerektiğini ifade etti.

Palandöken, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile protokol yapacak banka ya da bankalara çok önemli görev düşüyor. Emekli olmak isteyen esnaf prim borçlarını ödemek için krediarıyor. Bankalar, emekliliği gelenler için emekli maaşına bağlı düşük faizli kredi vermeli" dedi. Yasa ile prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan esnaf ve sanatkara emeklilik imkanı sağlandığına değinen Palandöken, 2011 yılındaki yasadan 5 bin 677 kişinin prim borcunu peşin ödeyerek, 61 bin 571 kişinin de Ziraat Bankası'ndan kredi kullanarak emeklilik hakkı kazandığını kaydetti. Palandöken, Bağ-Kur'lunun emekli olabilmesi için SGK'ya uygun görülecek bankalarla protokol yapılması için yazı gönderdiklerini söyledi.

YARIŞ BAŞLAYABİLİR

Promosyon konusunda olduğu gibi kredi konusunda da özel bankalar devreye sokulursa bir rekabet ortamı oluşacak. Bu sayede bankalar emeklilerin maaşlarını kendi şubelerinden ödeyebilmek ve düşük de olsa faizle kredi verebilmek için yarış haline girecek. Bu yarış hem bankalara hem de kredi alacak olan emekli adaylarına yarayacak. Promosyon konusunda da aynı sistem devreye girdiğinde ortaya çıkacak yarış emeklileri sevindirecek. Buna rağmen SGK'nın bu konuda kılını kıpırdatmaması emeklilerin tepkisini çekiyor. (takvim)

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA