• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yüzbinlerce kişi işsiz kalacak
08 Nisan 2011 Cuma 16:52

Yüzbinlerce kişi işsiz kalacak

ABD'de bütçe konusunda anlaşma sağlanamazsa yüzbinlerce kişi işini kaybedecek, birçok kuruma para akışı kesilecek ve ekonomik bir kaos yaşanacak.
ABD’de yaklaşık 800 bin çalışanın kaderini belirleyecek bütçe oylamasının, resmi olarak bu gece sonlandırılması gerekiyor.
 
Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde ilerleme kaydedilmiş olsa da henüz bir anlaşmaya varılmamış olması tansiyonu yükseltiyor. Eğer anlaşma sağlanmazsa hükümet 'kepenk kapatacak' (shutdown), yüzbinlerce kişi işini kaybedecek, birçok kuruma para akışı kesilecek ve ekonomik bir kaos yaşanacak.
ABD Başkanı Barack Obama, tarafların bütün gece çalışmasını ve cumartesi sabahı Washington’ın kepenkleri kapatmasını ve binlerce çalışanın işlerinden olmasını engelleyecek bir anlaşma sağlanması için talimat verdi.
 
Beyaz Saray sözcüsü John Boehner ve Senato’da Çoğunluk lideri Harry Reid ile yaptığı toplantı sonrasında gazetecilere açıklama yapan Obama, “Şu anda çok iyimser konuşamayacağım ancak Çarşamba gününe göre daha fazla yol alındığını söyleyebilirim” dedi.
 
Bütçenin TSİ cumartesi sabahına kadar onaylanmaması durumunda yönetim, güvenlik için çalışmak zorunda olan kurumlar haricinde, diğer kurum ve kuruluşlara kaynak aktarımını kesecek. Bu birçok hizmette aksamaya neden olacağı gibi son zamanlarda hız kazanan ekonomik iyileşmeye de büyük darbe olacak. Gelir İdaresi’nin de aralarında bulunduğu kamu kurumlarında kısmi faaliyet durdurma yaşanacak.
Hürriyet'te yar alan habere göre, calışmayan kurumların kepenkleri, Cumhuriyetçi ve Demokratların anlaşmazlıkları sona erdirene ya da geçici bir bütçe konusunda anlaşmaya varana kadar kapalı kalacak.
“Shutdown” sürecinde sadece ulusal savunma, adalet sistemi, acil sağlık bakımı ve hava trafiği kontrolü gibi kurumlar çalışmaya devam edecek.
Üç gündür Cumhuriyetçiler ve Demokratlarla yüz yüze görüşmeler yapan Obama, çözülmesi gereken birkaç noktanın kaldığını söylese de, detay vermekten kaçındı.
 
UMUTLAR TÜKENİYOR
Bütçeye yönelik tartışmaların son günlerde iyiden iyiye bir açmaza girmesi Cumhuriyetçiler ve Demokratların karşılıklı olarak, ülkeyi 1990’lı yıllardakine benzer bir “Shutdown”a sürüklemekle suçlamasına neden oluyor.
 
NEDEN ANLAŞAMIYORLAR?
Demokratlar, bütçe konusunda anlaşmanın sağlanamamasında, Cumhuriyetçilerin doğum kontrolü ve çevre koruma çabaları için gereken finansman konusunda çıkardığı engelleri neden olarak gösteriyor.
Cumhuriyetçiler ise, bazı ekonomistlerin bu yıl 1.4 trilyon dolara ulaşan bütçe açığını azaltmak için, kamu harcamalarında yapılabilecek en büyük kesintilerin gerçekleşmesi gerektiğini söylüyor.
 
 
 
 
 
ntvmsnbc
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA