• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yuvayı erkek yapıyor
23 Mart 2010 Salı 11:03

Yuvayı erkek yapıyor

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, baharın müjdecisi leyleklerin döndüğünü belirterek, ''Erkek leylekler dişilerden daha önce gelerek yuvayı hazırlamaya başar'' dedi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya, baharın müjdecisi leyleklerin döndüğünü belirterek, ''Erkek leylekler dişilerden daha önce gelerek yuvayı hazırlamaya başar'' dedi.
    

Kaya, havaların ısınmasıyla birlikte baharın müjdecisi leyleklerin sürüler halinde Türkiye'ye göç ettiğini ifade etti.
    

Diğer kuşlardan farklı olarak ilk önce erkek leyleklerin göç ettiğini ve dişisi gelmeden yuvayı hazırladığını anlatan Kaya, şunları söyledi:''Erkek leylekler dişilerden daha önce göç ederek yuvayı hazırlamaya başladı. Her yıl havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yuvaya önce erkek leylek gelir. Hızlı bir şekilde geçen yıl bırakıp gittiği yuvayı tamir etmeye başlar. Yaklaşık bir hafta sonra ise dişi leylek yuvaya gelir. Erkek leylek dişisini kanatlarını hızla çırparak ve gagasını tıkırdatarak karşılar. Dişi leylek genelde 4 yumurta yapar. Yavrular 5 hafta içinde yumurtadan çıkmaya başlar. Yaklaşık 1,5 ay içerisinde yavrular yuvadan uçacak büyüklüğe erişir.''
    

Kaya, leyleklerde genelde dişinin yavrularını korumak erkeğin de yavrularını beslemekle sorumlu olduğunu belirterek, mart ayında gelen leyleklerin ağustos ayının sonlarına doğru sıcak ülkelere göç ettiğini anımsattı.
    

Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, ilkbahar göçüyle Türkiye'ye gelen leyleklerin yerleşim yerlerinin yakınlarında yuva yapmayı tercih ettiklerini belirterek, ''Leylekleri ürkütmemeli, yuvalarını titizlikle korumalıyız'' dedi.
    

Yaptıkları gözlemlerde Edirne'de 2 farklı leylek türüne rastladıklarını belirten Bülbül, leyleklerin Trakya genelinde telefon ve elektrik direkleriyle ağaç ve bacalara yuva yaptığını söyledi.
 
-KÖYLÜLERİN LEYLEK HASSASİYETİ-
 
Bu arada, leyleklerin sık sık yuva yaptığı köylerden Hacıumur Köyü sakinleri de göçmen misafirlerini rahat ettirmek için ''leylek platformları'' hazırladı.
    

Köy sakinlerinden Servet Çınar, uzun yıllardan beri leyleklerin aksatmadan bahar aylarında köylerine geldiğini ve birçoğunun elektrik direklerine yuva yaptığı söyledi.
    

Çınar, elektrik direklerinde birçoğunun akıma kapılarak telef olması üzerine leyleklerin güvenle konaklayacağı yuvalar hazırladıklarını belirterek şöyle konuştu:''Leylekler zamanlarını geçirdiler mi hepimiz çok üzülüyoruz. Bahar geldi mi herkesin gözü gökyüzünde oluyor. Bizim kıymetli misafirlerimiz onlar. Rahat etsinler diye 6 adet leylek platformu, tahtadan özel yuvalık hazırladık, 3'ünü diktik. Umarım daha da rahat ederler. Biz gerçekten bu zararsız leylekleri çok seviyoruz.''

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA