• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yürüyüşte yüzlerce Filistinli iş istedi
02 Mayıs 2013 Perşembe 09:24

Yürüyüşte yüzlerce Filistinli iş istedi

Gazze'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde düzenlenen yürüyüşte yüzlerce Filistinli iş istedi.
Gazze, Mısır ve Fas'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Gazze'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle düzenlenen yürüyüşte yüzlerce Filistinli iş istedi.
İşçi Birlik Bloku'nun düzenlediği yürüyüşe katılan yüzlerce Filistinli, ambargo altındaki zor hayat şartlarıyla mücadele edebilmek için iş talep etti.
İşçi Birlik Bloku Sözcüsü Nebil Atallah, yürüyüşte yaptığı konuşmada, "İşçiler, özgürlük ve bağımsızlığa susadı. İşçiler, İsrail'in yaklaşık 6 yıldır dayattığı ambargoya karşı mücadelelerini sürdürecek" dedi.
Atallah, "Hamas ve Fetih arasındaki bölünmüşlük ekonomik anlamda İsrail'e bağımlılığa sebep oluyor. Bölünmüşlük işsizlik oranını ve fakirliği arttırıyor" diye konuştu.
Öte yandan Filistin Meclis Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr, Mısır'a, Refah sınır kapısını açarak İsrail'in Gazze ambargosu sebebiyle işsiz kalan 100 bin kişiye çalışma fırsatı sağlama çağrısında bulundu.
Filistin İstatistik Kurumu'nun son rakamlarına göre, resmi işsizlik oranının yüzde 21 olduğu ve 222 bin işsizin bulunduğu Filistin'de, halkın yüzde 22'si fakirlik sınırının altında yaşıyor. Çalışan 550 bin Filistinlinin ise yaklaşık 300 bini Batı Şeria'da, 177 bini Gazze'de, 69 bini İsrail içinde ve 12 bini ise İsrail'in Filistin topraklarında oluşturduğu Yahudi yerleşim yerlerinde iş imkanı bulabiliyor.
İsrail ambargosu altındaki Gazze'de işçiler, yaşadıkları zorlukları anlattı
Gazzeli inşaat işçisi Vafi el-Bayed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Gazze'ye uygulanan ambargo sebebiyle yaklaşık 3 yıl önce balıkçılık mesleğimi bıraktım, teknemi sattım ve çocuklarımı geçindirmek için inşatta çalışmaya başladım" dedi.
Filistinli İşçiler Sendikası Başkanı Sami el-Umsi de Gazze'de işsizlik oranı hakkında şöyle konuştu:
"İsrail'in Gazze ambargosu, sınır kapılarını kapatması ve balıkçıların avlanmasını engellemesi sebebiyle Gazze'de işsizlik oranı yüzde 40'a ulaştı. Daha önce Gazze'de 900 dikiş fabrikası vardı ama şimdi sadece 100 tanesi çalışıyor. Fabrikalar, gücünün ancak yüzde 20'sini hayata geçirebiliyor. Tarım sektöründe 35 bin işçi çalışıyordu, sınır kapılarının kapanması ve gerekli tarım araç ve ürünlerinin sağlanamaması sebebiyle işçi sayısı 15 bine düştü."

Mısır
Mısır'ın başkenti Kahire'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla siyasi partiler ve işçi hareketleri öncülüğünde toplanan yüzlerce kişi hükümeti protesto etti.
Kahire'deki Seyyide Zeyneb Camii önünde başlayıp Tahrir Meydanı'nda son bulan yürüyüşte göstericiler hükümetten işçi maaşlarının arttırılmasını talep etti. Göstericiler, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı aleyhine sloganlar attı.
Mısır Bağımsız Sendika Federasyonu Başkanı Kemal Ebu Iyta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burada bir kutlama yok, kutlanacak bir durum da yok. Artan fiyatlara karşılık işçi maaşlarında iyileştirilme yapılmasını istiyoruz" dedi.
Iyta, Mısır'da Dünya Bankası'nın şartlarına uygun olarak kapitalist siyaset benimsendiğini ileri sürdü.
Fas
Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran, hükümetin 2012 yılında göreve geldiğinden beri 50 bin kişiye iş olanağı sağladığını belirtti.
Fas'ın Kazablanka kentinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle düzenlenen kutlamalarda konuşan Başbakan Benkiran, "Göreve geldiğimizden bu yana sınavlarla 50 bin kişiye iş olanağı sağladık. Emeklilik konusunda bazı önemli düzenlemeler yaptık. Kademeli olarak gerekli düzenlemelerin yapılmasında kararlıyız" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA