• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yürüyün Türkler, Avrupa sizi bekliyor
08 Aralık 2011 Perşembe 09:29

Yürüyün Türkler, Avrupa sizi bekliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 krizinin, Türkiye'nin farkını, özelliğini, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrardaki yapısını ortaya koyan en belirgin dönem olduğunu söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2008 krizinin, Türkiye'nin farkını, özelliğini, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrardaki yapısını ortaya koyan en belirgin dönem olduğunu söyledi.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin 'Avrupa'daki 15 ülkenin notunu düşürebiliriz' açıklamasıyla sarsılan AB'ye "Allah şifa versin." diyen Çağlayan, gelecek 10 yılda işgücü ve temsil edecek yeni kuşakların olamaması sebebiyle Avrupa'da 1 milyon 600 bin şirketin kapanacağını açıkladı. Bu sebeple Türk şirketlerine "Avrupa'dan şirket satın alın" çağrısında bulunan Çağlayan, "Avrupa'da şirket satın alacak ve ortaklık kuracak firmalara hukuki süreçlerini yönetmek için, fizibilite araştırmalarını detaylı bir şekilde yapabilmeleri için 200 bin dolara kadar hibe desteği veriyoruz." dedi. Çağlayan, Koç ve Eczacıbaşı'nın şirket satın almaya başladığını, bunun sayısının çoğalması gerektiğini kaydetti.

Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği'nin (AMPD) bu yıl 14'üncüsünü düzenlediği Perakende Zirvesi dün başladı. Zirvede konuşan Bakan Çağlayan, Avrupa'daki konjonktürün satın almalar açısından avantajlı bir noktada olduğunu, Türk şirketlerinin bu fırsatı kollaması gerektiğini anlattı. Konuşmasında perakende sektörüyle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Çağlayan, 2013 yılında AVM sayısının 360'a çıkmasının beklendiğine işaret etti. Türk alışveriş merkezlerinin pek çok ülkeden turisti çektiğini vurgulayan Çağlayan, Türkiye'nin alışveriş merkezleri bakımından Avrupa'da Rusya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Çağlayan, perakende sektörünün istihdam açısından önemine dikkat çekerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Avrupa krizden çıkmayı sağlayacak liderlere sahip değil. Şimdi Avrupa'yı Merkozy ikilisi yönetiyor. İstenilen gücü ortaya koyamıyorlar. Borsa rakamlarının 50-60 bin seviyelerinde olması şirketlerin değerlerini yükseltiyor. Bugün Türkiye dünyanın pek çok ülkesinden daha stabil bir ekonomi değerine sahip.

2011 yılında büyüme şampiyonu olduk. Perakende sektörünün geçen yıl cirosu 187 milyar dolar idi. Son 5 yılda yüzde 54 ciro artış yaşandı sektörde. Milli gelir artışı yüzde 40, kişi başı gelir artışı yüzde 34 oldu. Perakende sektörünün ciro artışı milli gelirden 14, kişi başı gelirden 23 puan daha fazla artmış. 28 bin 833 uluslararası yatırımcının 8 bin 838'i perakende sektöründe faaliyet gösteriyor. 9 yılda rakam 5 katına çıktı. Sektörün büyüklüğü 2014'te 250 milyar dolara çıkacak. Bu, desteklenmesi, arkasında olunması gereken bir sektör."

Kriz, Türkiye'nin önemini ortaya çıkardı

Zirvede konuşan Alışveriş Merkezi ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, krizin Türkiye'nin önemini ortaya çıkardığını ifade etti. Türkiye'nin krizi fırsata çevireceği uygun ortamın yakalandığını vurgulayan Nane, "Bugün ekonomik ya da siyasi alanda yaşanan herhangi bir gelişme aynı gün satışlarımıza yansır. Perakende sektörü 2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracatın yüzde 10'unu karşılayabilecek durumdadır. Şu anda 2 bin 500 olan yurtdışı mağaza sayımız 2023'te 20 bine çıkacak. 2010 yılında iki net iş oluşturan sektörden biri olduk. Bu yıl istihdam 100 bin adede doğru gidiyor. Sektörümüzün ileriye gitmesi için yeterli araçları geliştirmemiz gerekir. Bisikleti çevirmezsek, bu çarkı istihdam ve yatırım ile desteklemezsek gerekli adımları atmamış oluruz." dedi. AMPD, 2013'te Asya Pasifik perakendeciler organizasyonunu ve fuarlarını hayata geçirecek. Çin, Hindistan, Güney Kore gibi ülkelerden işadamları Türkiye'ye gelecek.

'YENİ ÖĞRENDİM, ALMAK İÇİN BAŞVURACAĞIM'

Avrupa'dan şirket alacaklara devlet tarafından 200 bin lira hibe verildiğinin açıklanması, işadamları tarafından memnuniyetle karşılandı. Geçen hafta bir İtalyan markayı satın aldıklarını açıklayan Ziylan Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan, Bakan Çağlayan'ın açıkladığı 200 bin dolar hibe uygulamasından yeni haberdar olduğunu, faydalanmak için başvuruda bulunacağını söyledi. Perakende Zirvesi'ne katılan Ziylan, Zaman'a yaptığı değerlendirmede, İtalyan markanın en iyi ihtimalle 90 gün sonra şirketlerine tam anlamıyla katılacağını açıkladı. Ziylan, 200 bin dolar hibenin satın alma dönemlerinde araştırmaya büyük para harcandığı için çıktığını ifade etti.

Avrupa'da 1,6 milyon şirketin kapanacağına ilişkin olarak, "Avrupa'da şirket bakmayı sürdürüyoruz." şeklinde değerlendiren Ziylan, Türk şirketlerinin Avrupa'da şirket satın alıp, orada büyümeyi planlaması gerektiğini ifade etti. Bu anlamda KOBİ'lerin de ciddi araştırma yapması gerektiği tavsiyesinde bulundu. Avrupa'daki şirketlerin fırsata dönüştürülebileceğine işaret eden Kiğılı Genel Müdürü Hilal Suerdem de, Avrupa'da şirket baktıklarını ifade etti. "Şu an araştırma aşamasındayız." diyen Suerdem, gelecek yıl bir sürpriz yapabileceklerini belirtti.
 
Koton Yönetim Kurulu Başkanı ve Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz, şirket satın almaların bu dönemde Avrupa'dan ziyade Doğu'da daha faydalı olabileceği görüşünde: "Avrupa'da satın almalar yapılmalı. Ama bu dönemde değil. Çünkü şimdi kuzeye, Rusya'ya, Ortadoğu'ya, Dubai'ye bakmalıyız. Bu pazarlar ciddi gelişme içinde. Mesela Libya'da bizim kapalı mağazamız açıldı. Şimdi daha iyi ciro yapıyor. Kriz döneminde kapanmıştı. İkinci mağazayı da 6 ay içinde açacağız. O yüzden Avrupa'da bu ekonomik kriz ve küçülme ihtimali varken, yoğun rekabet, yaşlı nüfus varken Avrupa, satın alma da birinci öncelik olmamalı."

ZİRVEDE KİM NE DEDİ?

BİRLEŞMİŞ MARKALAR DERNEĞİ BAŞKANI YILMAZ YILMAZ:

Perakende sektörü bu yıl yüzde 30 büyüdü. Her yıl büyüyerek gelişmesini sürdürüyor. Özellikle hazır giyim tüketiminde kimse kısmıyor. Yılbaşından bu yana sadece bu segmentte yüzde 20'ye yakın artış var. Bunda yabancıların etkisi yüzde 30'lar civarında diyebiliriz. 'Arap Baharı' perakende sektörü için önemli potansiyel olacak. Yılbaşında AVM'ler gece geç saatlere kadar açık olmayacak. Çünkü yaz mevsiminde değiliz.

TAV HAVALİMANLARI İCRA KURULU BAŞKANI SANİ ŞENER:

Bugün TAV'ın İMKB'de değeri 1,5-2,5 milyar dolar arasında. Ama bu firmanın fiziksel sermayesi sıfırdır. Beni buraya getiren araba bile kiralıktır. Hiçbir şeyimiz yoktur. Terminallerimiz hükümetlerin ve devletindir. Ama bizim entelektüel sermayemiz vardır. Hükümetin dış siyasetini de takip ettik. Marka olmak için gerçekten iyi ve büyük olmaya oynadık. İş hayatına galip gelmekten çok kazanmaya oynadık. Şirketler, hükümetlerin dış politikaları ile şekillenir.

SERMAYE PİYASASI KURULU (SPK) BAŞKANI VEDAT AKGİRAY:

Kâr etmek her sektörde imkânsız hale gelmeye başladı. Bu sebeple kâr yöntemlerinin değiştirilmesi gerekiyor. Daha çok öz kaynak yani sermaye gerekir. Son kriz gösterdi ki sadece başkasının parasına dayalı büyüme modeli ne firmalar, ne ülkeler ne de dünya için iyi bir yöntem. SPK olarak sermaye piyasası önündeki engelleri kaldırmaya hazırız.

BANKALARARASI KART MERKEZİ BAŞKANI SONER CANKO:

2010 yılında 2 milyon pos cihazı, 31 bin ATM ve 79 milyon banka kartı ile Türkiye'nin ödeme sistemleri sektörü dünyada ve Avrupa'da önemli bir noktaya geldi. Ekim ayında Türkiye bu alanda 3'üncü pazar oldu. Alışverişlerin ödeme sistemleriyle yapılması sektörü önemli ölçüde hareketlendiriyor.

JONES LANG LASALLE TÜRKİYE BAŞKANI AVİ ALKAŞ:

İki yıl içinde Ankara'nın doğusunda 30'un üzerinde alışveriş merkezi açılacak. Bu sürede açılacak toplam mağaza sayısı ise 110'un üstünde. Ayrıca yurtdışında da açılışlar devam edecek. Bu anlamda Kuzey Irak öncelikli. Osmanlı İmparatorluğu'nun egemen olduğu topraklarda doğal avantajlarımız var. Türk cumhuriyetlerinde de ciddi girişimler olacak. Özetle yönümüz Doğu.

JAVELİN GROUP KURUCU VE CEO'SU TONY STOCKİL:

Yapılan bir araştırmada, 2020 yılı itibarıyla İngiltere'deki mağazaların yüzde 30 azalacağı ortaya çıktı. Perakende sektörünün elektronik ticarete yönelik iştahı artıyor. Türkiye'nin de hızla büyüyeceği alanlardan biri e-ticarettir. Türkiye'de evden alışveriş yapma geleneği şu anda çok güçlü değil. Ama Türkiye'de müthiş bir büyüme oranı, altyapıya yatırım var. e-ticaret bize uluslararasılaşma fırsatı sunuyor....
 
Kaynak: Zaman
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA