• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yüksek gerilim hattı 7 kadına düşük yaptırdı
03 Ocak 2011 Pazartesi 14:10

Yüksek gerilim hattı 7 kadına düşük yaptırdı

Konya'nın merkez Meram ilçesine bağlı Hasanköy mahallesinde 7 kadının düşük yapması, yüksek gerilim hattının geçtiği bölgede halkı tedirgin etti.
Mahalle muhtarı ve aileler, düşüklerin sebebini baz istasyonu ile yüksek gerilim hatlarına bağlıyor.

Konya'nın Meram ilçesi Hasanköy mahallesinde yüksek gerilim hatlarına yakın bir noktada yaşayan 7 kadın peş peşe düşük yaptı. İlk başta düşük olaylarını normal karşılayan mahalle sakinleri, sayının artmasıyla tedirginlik yaşamaya başladı. Düşük vakalarının görüldüğü Hasanköy Mahallesi Muhtarı Ali Özbek, 7 anne adayının 4-5 aylık hamile iken düşük yaptıklarını, nedeninin anlaşılamadığını kaydetti.

Kendi eşinin de üçüncü çocuğa hamile kaldıktan 4 ay sonra düşük yaptığını anlatan Muhtar Özbek, şöyle konuştu: “Uzun yıllardır bu mahallede oturuyorum. Düşüklerin değişik nedenlerden olabileceği ifade ediliyor. İçme suyundan şüpheleniliyor. Fakat uzun zamandır burada yaşadığımız için su nedeni ile olacağına ihtimal vermiyoruz. Daha çok mahalle içinde bulunan yüksek gerilim hatlarından şüpheleniyoruz. 2009 yılının başlarından itibaren şu ana kadar 6-7 ailede bu olay meydana geldi. Çocuk düşünen aileler tedirgin. Tekrar düşük korkusuyla çocuk yapmaktan korkuyorlar.”

Bütün gebelerin doktor kontrolünde olduğunu dile getiren Muhtar Ali Özbek “Kendim üç çocuk babasıyım. 2009 yılına kadar bir sorun yoktu. Geçen yılın başından itibaren düşük olayları başladı. Aynı düşük olayı eşimin de başına geldi ve 4-5 aylık iken bebeğimizi düşük nedeni ile kaybettik. İlk başlarda meydana gelen düşükleri normal karşıladık. Ancak sayı artınca mahallede bir tedirginlik oluştu.” dedi.

"YÜKSEK GERİLİM HATLARI DÜŞÜKLERE NEDEN OLABİLİR"

Diğer yandan, Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Op. Dr. Jule Esen, gebelikte 'iyonize' ve noniyonize’den uzak durmak gerektiğini söyledi. Esen, hamilelikte ve normal hayatta yüksek gerilim hatlarının yan etkileri olabileceğinin altını çizdi. Esen, “İyonize radyasyon denilen klasik x ışınları, rontgen ışınlarıdır. Bunlar belli bir zamana kadar gebelikte doktor iznine tabi olmak üzere yapılabiliyor. Noniyonize ışınlar ise cep telefonları, elektromanyetik dalgalar, yüksek gerilim hatları, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makineleri, kablosuz modemler gibi teknolojik aletlerden yayılabiliyor. Bu ışınlardan gebelik süresince uzak durmak gerekiyor.’’ şeklinde konuştu.

Uzman Doktor Esen, yapılan araştırmaların yüksek gerilim hatlarının düşüklere sebep olduğunu doğruladığına dikkat çekti. Esen, şu değerlendirmede bulundu: “Yeditepe Üniversitesi'nde bu yönde çalışmalar yapıldı. İyonize radyasyonun, daha çok kromozom kırıkları ve düşükler ile bağlantılı olunduğu bilinmektedir. Fakat bir yüksek gerilim hattının altında oturmak sureti ve çok fazla elektromanyetik alan yayan ortamlarda uzun süre oturmanın da gebelik kayıpları, düşükler ve daha sonrasında çocuklarda öğrenme bozuklukları ve hiperaktif çocuklara neden olduğu gözlenmektedir.’’ diye konuştu.
Kendi mahallesinde bir hastası bulunduğunun altını çizen Op. Dr. Jule Esen, “Hastamızın ifadelerinde, oturdukları mahallelerinde 8 ile 10 civarında ailenin gebelikte düşük yaptığını öğrendik. Hastamız da düşük yapmaktan kaygılandığı için başvuruda bulundu. 14 haftalık gebeliği bulunan hastamızda yaşanan düşükler nedeniyle panik atak ve psikolojik bozukluk var.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Konya İl Sağlık Müdürlüğü, iddialarla ilgili çalışma başlattı. Mahallede inceleme başlatan Sağlık Müdürlüğü, ardından açıklama yapacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA