• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yuan oyuna hızlı başladı
14 Aralık 2010 Salı 14:55

Yuan oyuna hızlı başladı

Yıllarca Çin sınırları içerisine hapsolan yuan, yurtdışında alım-satımına izin verilmesinin üzerinden henüz birkaç ay geçmesine rağmen, küresel döviz piyasalarında hızlı şekilde rağbet gören bir varlık...
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'in para birimi yuandaki işlem miktarı beş ay gibi kısa bir sürede sıfırdan, 400 milyon dolara yükseldi. İş dünyası küresel çapta yapılan yuan alım-satım işlemleri sayesinde ticaret, yatırım ve borçlanma finansmanı sağlayabiliyor. Bu gelişme, yuanın küresel finans piyasalarında rol alması için atılan önemli bir adım olarak görülüyor.

Yuan, dışarıda alım-satımına izin verilmesine rağmen Pekin yönetimi tarafından sıkı şekilde kontrol edildiği için dolar ve euro

kadar değer kazanıp kaybetmeyecektir. Buna rağmen, döviz işlemcileri yuan için talebin çok hızlı arttığına dikkat çekiyor. New York, Londra ve Tokya'daki bankalar, yuanda işlem yapmaya olanak sağlayacak yeni sistem ve birimler oluşturma konusunda elini çabuk tutuyor.

Hong Kong Merkez Bankası Başkanı Norman Chan yuandaki gelişmelerle ilgili olarak, "Bu yeni bir çağın başlangıcı... Bu, yuanın tam anlamıyla dönüştürebilir olması yolunda atılmış bir adım olduğu gibi küresel finansal yapıda da büyük bir değişiklik anlamına geliyor" dedi.

ARTIŞ HIZI ŞAŞIRTICI

Yuandaki işlem miktarı, küresel çapta günlük 4 trilyon doları bulan döviz işlemleri içerisinde çok küçük bir paya sahip. Bu piyasada, dolar, euro ve yen cinsinden yapılan işlemlerle kıyaslandığında cüce kalıyor. Ancak, işlemciler yuan işlemlerinin şaşırtıcı derecede hızlı biçimde arttığını belirtiyor.

Çinli şirketler, ellerindeki yuanı sınır ötesi işlemlere izin verilen Hong Kong'taki hesaplarına aktarıyor. Hong Kong'taki bankalara aktarılan miktarın, yılsonuna kadar 300 milyar euroya (46 milyar dolar) çıkabilme olasılığı bulunuyor.

Pazartesi günü 6.6670 seviyesinden kapanan dolar/yuan paritesi, Çin'in Haziran ayı ortasında aldığı paritenin hareket bandının esnetme kararından bu yana yüzde 2.4 geriledi.

Bununla birlikte, yuan işlemlerinde görülen artış kaçınılmaz bir durum da değil. Çin, bunu tersine çevirebilir ve bu piyasadaki gelişmeyi yavaşlatabilir. Çünkü Çinli liderler, sınır dışına hızlı ve aşırı şekilde para çıkmasının, enflasyon ve faiz oranlarını kontrol etme politikalarında ellerini zayıflatmasından korkuyor.

OYUNUN KURALI DEĞİŞİYOR

Americas for Standard Chartered Bankası'nın araştırma biriminin başında olan David Mann, ne olursa olsun yuanın yurtdışında işlem görmesinin 'oyunun kuralını' değiştirdiğini söyledi. Mann, "Bu herkesin beklediğinden daha hızlı gerçekleşti" dedi.

Çinli düzenleyici kurumlar, bankalar ve gerçek kişiler tarafından ülke dışında yuan işlemlerinin yapılması için kapıyı Temmuz ayında açmıştı. Bu alt yapının oluşması, yuanın serbest dolaşımının önünün açılması ve değerinin piyasa tarafından belirlenmesi sürecinde gerekli bir adım olarak görülüyor. Şimdilik, Pekin yönetimi yuan üzerindeki kontrol etkisini devam ettiriyor.

Çinli düzenleyici kurumların 6 Aralık'ta, bu programın kapsamını gevşetmesiyle, ürünlerini satmak için yuan kullanan ihracatların sayısının birkaç yüzden bir anda 70 bine çıkmasına olanak sağladı.

JAPON YENİNİ GERİDE BIRABİLİR

Bazıları, Çin'in 2.3 triyon doları bulan ithalatının yüzde 20 ile 30'unun gelecek birkaç yıl içinde dolar yerine yuan ile gerçekleşeceğini tahmin ediyor. Standard Chartered'ın verilerine göre şu anda bu oran yüzde 1'den daha düşük seviyede bulunuyor.

Mann, yuanın çok uzun geçmeden, dolar ve eurodan sonra küresel ticarette en çok kullanılan üçüncü para birimi olacağını da öngördü.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA