• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YSKdan ikinci adres uyarısı
23 Haziran 2014 Pazartesi 12:15

YSK'dan ikinci adres uyarısı

YSK Başkanı Güven, (Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili), İkinci adreste, oy kullanmanın mümkün olmadığını bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, seçimin yaz ayına denk gelmesi nedeniyle yazlıkçıları uyararak, "İkinci adreste, yazlıkta, otelde oy kullanmak mümkün değil. Vatandaşlar, seçmen kütükleri değişinceye kadar ikametgah adreslerini tatil yaptıkları yere aktarırlarsa veya yaşamaya başlarlarsa ancak orada oy kullanabilirler" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin çalışmaları AA muhabirine anlatan Güven, ilk kez halkın doğrudan katılımıyla cumhurbaşkanı seçimi yapılmasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Bu seçimde ilk kez yurt dışındaki Türk vatandaşlarının ayağına da sandık götüreceklerini belirten Güven, seçimin ülkeye hayırlı olmasını diledi.

Seçimin yapılacağı saatlerin 298 sayılı Yasa'da düzenlendiğini ve 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacağını öngördüğünü anlatan Güven, Yasa'nın YSK'ya mevsim şartları, ulaşım gibi durumları gözeterek seçim saatlerini düzenleme imkanı verdiğini belirtti. Bugün itibariyle değişikliğe ilişkin karar almadıklarını ifade eden Güven, değişiklik düşünülmesi durumunda seçimden 1 hafta önce ilan edileceğini bildirdi.

Yazlıkçılara uyarılar

Seçmen listelerinin seçmen kütükleri esas alınarak oluşturulduğuna işaret eden Güven, oy kullanabilmek için seçmen kütüğüne mutlaka kayıt yaptırmak gerektiğini vurguladı.

Seçim sisteminin adres kayıt sistemine göre düzenlendiğini, ikametgahın esas alındığını söyleyen Güven, vatandaşlardan YSK internet sitesinden kayıtlarını kontrol etmelerini istedi.

Bazı vatandaşların yazlık gibi ikinci adresleri olabildiğini belirten Güven, "İkinci adreste, yazlıkta, otelde oy kullanmak mümkün değil. Vatandaşlar seçmen kütükleri değişinceye kadar ikametgah adreslerini tatil yaptıkları yere aktarırlarsa veya yaşamaya başlarlarsa ancak orada oy kullanabilirler. Yoksa ikametgahlarının dışında oy kullanmak mümkün değil" dedi.

Listelerin 2 Temmuz'da askıya çıkacağını, 9 Temmuz'da askıdan indirileceğini ve 20 Temmuz'da askı listelerinin kesinleşeceğini anlatan Güven, "Bugün itibariyle vatandaşlarımız adreslerini doğru şekilde, orada yaşayacaklarsa ikametgahlarını aktarabilirler. Ancak, seçmen kütüklerinin askıya çıktığı 2 Temmuz'dan 9 Temmuz'a kadar bu işlem hakim kararıyla olabilecek. Daha sonra adreslerini değiştirirler mi onların bileceği bir şey. Aslolan ikametgahlarında oylarını kullanmaları. Kesinlikle oteller, pansiyonlar adres olarak kabul edilmiyor" diye konuştu.

İlk kez fotoğraf

Önceki seçimlerde oy pusulalarında siyasi partilerin özel işaretlerinin bulunduğunu anımsatan Güven, vatandaşların çoğunlukla oy verecekleri partileri özel işaretlerle belirlediğini söyledi. Milli iradenin sandığa doğru yansıması için vatandaşın kime oy vereceğini bilmesinin önemini vurgulayan Güven, "Vatandaşın iradesinin sandığa doğru yansıması ve yanlışlıkların en aza indirilmesi açısından YSK olarak oy pusulalarında adayların fotoğrafının yer almasına karar verdik" ifadesini kullandı.

Adaylık başvurularının 29 Haziran-3 Temmuz arasında YSK'ya yapılabildiği gibi TBMM'ye de yapabileceğini belirten Güven, TBMM'ye yapılan başvuruların süre bitiminden sonra 24 saat içinde YSK'ya gönderileceğini anlattı.

Cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanacak seçmen sayısının askı listelerinin kesinleşmesiyle netlik kazanacağını belirten Güven, "Ancak bugün itibariyle yurt içinde 53 milyon 354 bin 423 seçmenimiz var. Yurt dışında ise 124 ülkede 191 temsilciliğimiz ve 2 milyon 806 bin 114 seçmenimiz bulunuyor" dedi.

Yardım ve bağışlar

Adaylara yapılacak yardım ve bağışları da anlatan Güven, konuyla ilgili genelgenin yayımlandığını anımsattı.

Güven, "Adaylara sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, gerçek kişiler bağışta bulunabilecekler. Tüzel kişiler ve yabancıların bağışta bulunmaları yasal olarak mümkün değil" dedi.

Yasanın her adaya yapılacak bağış için öngördüğü rakamın 9 bin 82 lira 51 kuruşa denk geldiğini belirten Güven, "Adaylara yapılacak bağışlar belli bir disiplin içinde toplanacak. Fazla yatırılanlar harcanamayacak, hazineye intikal edecek. Vatandaşlar, açılacak hesaplara bu parayı yatıracaklar. Bin liraya kadar olanlar makbuzla yatırılabilecek" diye konuştu.

Bu bağışların ne şekilde harcanacağının yasada belirlendiğini aktaran Güven, "Adaylar, makbuzlarını mali müşavir aracılığıyla tutabilecekler. Seçimden sonra YSK'ya bildirecekler ve YSK da Sayıştaydan veya gerek duyduğu başka kurumlardan alacağı desteklerle bu incelemeleri yaptıracak. Fazladan yatan paralar varsa onları hazineye irad kaydettirecek" bilgisini verdi.

Adayların miting başvurularının siyasi partilerce yapılamayacağını, adaylar tarafından başvuru yapılması gerektiğini ifade eden Güven, ancak siyasi partilerin adayları destekleyici mahiyette miting ve toplantılar yapabileceğini kaydetti.

Sadi Güven, propaganda döneminde yurt dışında her türlü siyasi propagandanın yasak olduğunu belirtti.

Seçim maliyeti

Seçimin maliyetine ilişkin iddialara değinen Güven, önceki seçimlerde imal ettirdikleri zarf ya da oy pusulalarının basılacağı kağıtların bir bölümünü bu seçimde de kullanacaklarını belirtti.

Güven, "Geçen dönemde de seçime hazırlık yaptık. 211 milyon 209 bin lira yerel seçimde harcadığımız para. Hala yer kiralamaları sürdüğü için kesin rakamı bu seçimle ilgili vermem mümkün değil. Birinci turda 194 milyon lira harcama öngörüyoruz ancak bu büyük oranda aşağı düşer diye düşünüyorum. Seçim ikinci tura kalırsa harcanacak rakam 149 milyon 617 bin olarak öngörülüyor. Bunlar net rakamlar değil, kiralamalar devam ediyor. Öngörülen rakamlar. Seçimden sonra kesin rakamları da hazırlarız" diye konuştu.

Sadi Güven, ayrıca bu seçimde ilk kez televizyonların propagandanın son gününde mitingleri canlı vermelerinin mümkün olacağını bildirdi. Güven, "Siyasi parti temsilcileri son gün yapılan mitinglerin canlı yayınlanması konusunu gündeme getirmişti, genelgeleri hazırlarken bunu düşündük, tartıştık, mitinglerin yayınlanabileceğine karar verdik" dedi.

Hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını, en ince detaya kadar çalıştıklarını belirten Güven, kesin sonuçların yerel seçimlere göre daha erken sürede yayınlanacağını bildirdi.

Güven, 10 Ağustos'ta yapılacak seçimin geçici sonuçlarını 11 Ağustos'ta ilan edeceklerini, yapılacak itirazların 14 Ağustos Perşembe günü karara bağlanacağını ve 15 Ağustos'ta kesin sonuçların resmi gazetede ilan edileceğini kaydetti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA