• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YHT yolcularına kar rötarı
28 Ocak 2012 Cumartesi 10:53

YHT yolcularına kar rötarı

Ankara-Konya arasında yolcu taşıyan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Konya'ya 150 kilometre kala yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldı.

Ankara-Konya arasında yolcu taşıyan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Konya'ya 150 kilometre kala yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldı. Yaklaşık 4 saatlik bir rötarın ardından Konya Garı'na ulaşan YHT yolcuları kendilerine bilgi verilmediğini iddia ederek yetkililere tepki gösterdi.
Ankara'dan dün saat 21.45'te hareket eden YHT, Konya'ya 150 kilometre kala yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kaldı. Rayların üzerinin karla örtülmesi nedeniyle yolcular saatlerce bekledi. Sorunun giderilmesinin ardından yoluna devam eden YHT'nin düşük hızla seyrini sürdürmesi yaklaşık 4 saatlik bir rötarın ortaya çıkmasına neden oldu. YHT'nin Konya'ya varış saati olan 23.37'den önce gara gelen yolcu yakınları da meraklı gözlerle treni bekledi. Bazı yolcu yakınları ellerindeki gazete ve dergileri
okuyarak zaman geçirmeye çalışırken, bazıları da bekleme salonunda uyumayı tercih etti. Saatlerdir trenin gelmesini beklediklerini belirten yolcu yakınları, kendilerine yeterli bilgi verilmemesine tepki gösterdi. Yolcu yakınlarından biri, ortaya çıkan dört saatlik rötar nedeniyle, "Ben dört saatte arabamla Ankara'ya gider gelirdim" diyerek tepki gösterdi. Uzun bir bekleyişin ardından saat 03.18'i gösterdiğinde beklenen trenin 10 dakika sonra gara geleceğinin anons edilmesi üzerine yolcu yakınları perona
çıktı. Saat 03.27'de de beklenen YHT birinci perona yanaştı. Yaklaşık 4 saatlik rötarın ardından yolcular Konya Garı'na ulaştı.

YOLCULARIN TEPKİSİ
Kendilerine raylarda donma olduğunun söylendiğini ifade eden yolculardan biri, "Çok rezil olduk. YHT değil, KHT. Yani Kaplumbağadan Hızlı Tren oldu" dedi. Bir başka yolcu ise, "Saat 21.45'te Ankara'dan hareket ettik. Ama maalesef uzun bir rötar oldu. İçeride sıcak ikramlarda bulundular. Ancak YHT'de ücretsiz vip servisinde börek poğaçalar dağıtılmadı. Aç bir şekilde yolculuk yaptık. Bu olayı gerçekten kınadım. Yiyecek, içecek kalmadı. Donanımlar çok eksik. Yolda mahsur olduk. Sevdiklerimize,
yakınlarımıza haber veremedik" dedi. Bir başka yolcu da, "Bu seferimizde YHT'nin açılımını Yüksek Hızlı Tren değil, Yazlık Hızlı Tren olduğunu gördük. Devletimizin bir de kışlık tren tedarik etmesi gerekiyor. İnsanların çeşitli ihtiyaçları zorlukla karşılandı. Hiçbir açıklamada yapılmadı. Bizden hariç Konya'dan Ankara'ya giden trende aynı durumdaydı" dedi.
Yolculuğunun çok zor geçtiğini kaydeden bayan bir yolcu ise, "Bilgi vermemeleri bizi çok rahatsız etti. Hiçbir şekilde nerede olduğumuzu göremedik. Tek kelimeyle perişan olduk. İlk kez trene bindim ve bu son olacak herhalde. Çocuklarımız da korktu ve sıkıldılar" diye konuştu. Yaşanan rötarın ardından yolcuların büyük çoğunluğu servis araçlarıyla gidecekleri yere götürülürken, bazıları da kendilerini bekleyen yakınlarının geldiği özel araçlarla tren garından ayrıldı.
Öte yandan, Ankara'nın Polatlı ilçesinden Konya'ya giden vagonsuz lokomotifin camı kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle patladı. Patlamanın ardından cam parçaları kabinde bulunan 4 makinistten Kadir Özcan'ın (29) gözüne geldi. Gözlerinden hafif şekilde yaralanan Kadir Özcan, ambulansla Konya Numune Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

TCDD'DEN AÇIKLAMA
Aşırı kar yağışı ve yoğun kış şartlarından dolayı yaşanan aksaklıkların ardından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları tarafından yazılı bir açıklama yapılarak yolculardan özür dilendi. Açıklamada şöyle denildi:
"Konya-Ankara arasında aşırı kar yağışı ve yoğun kış şartlarından dolayı 25 Ocak 2012 tarihinden itibaren YHT tarife hızlarının altında çalıştırılmaktadır. YHT setlerinin seferleri öncesinde söz konusu ağır hava koşullarının yol açabileceği aksaklıklar dikkate alınmaktadır. Bu nedenle ağır hava koşullarından kaynaklanabilecek bütün ihtimaller göz önünde bulundurulmaktadır. 27 Ocak günü Ankara ve Konya'dan karşılıklı hareket eden 21.45 hareket saatli YHT setleri, yer yer bir metreyi bulan kar kalınlığı ve
sürgünler nedeniyle, yolun Kılavuz Dizel Trenlerle açılması ve hiçbir risk taşımayacak şekilde güvenli hale getirilmesine kadar yolda bekletilmiştir. Çalışmalar yoğun kar yağışı ve tipi altında gerçekleştirilmiştir. Yolda bekletilen YHT bekleme anlarında yolculara gerekli özen gösterilmiş, hiçbir şekilde tren dışındaki olumsuz şartlar yolculara yansıtılmamıştır. YHT setlerinin, kılavuz trenlerin yolu açması, seyrüsefer emniyetine mani şartların ortadan kaldırılması, her türlü teknik önlemin alınması
neticesinde güvenli bir şekilde varış noktalarına ulaşması sağlanmıştır. Yolcularımız için, tren sonrası kent içi ulaşımda servis hizmeti verilmiş, hiçbir yolcumuz mağdur edilmemiştir. Yaşanan gecikmeden dolayı yolcularımızdan özür dileriz."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA