• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YHT Belçika nüfusundan fazla yolcu taşıdı
26 Eylül 2013 Perşembe 11:11

YHT Belçika nüfusundan fazla yolcu taşıdı

2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde faaliyete geçen Yüksek Hızlı Tren (YHT), aradan geçen 4 senede Belçika nüfusundan fazla yolcu taşıdı.
2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde faaliyete geçen Yüksek Hızlı Tren (YHT), aradan geçen 4 senede Belçika nüfusundan fazla yolcu taşıdı.
İlk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın makinistliğinde 13 Mart 2009 günü saat 09.40'ta Ankara'dan Eskişehir'e hareket eden YHT’nin bu hatta gidiş-geliş olmak üzere geçtiğimiz eylül ayına kadar 8 milyon 411 bin 324 yolcu taşıdığı bildirildi. YHT’nin ikinci projesi ise Ankara-Konya arası seferleri oldu. Proje için en büyük handikap iki kent arasında direk demiryolu ağının bulunmamasıydı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde demiryolu ulaşımına büyük önem veren hükümet, bu iki kent arasına direk demiryolu ağının örülmesi için 2006 yılında çalışmalara başladı. Yoğun ve titiz çalışmalar sonucu bu iki kent arasında yaklaşık 3 senede direk demiryolu ağının örülmesinin ardından hat, 23 Ağustos 2011 tarihinde hizmete açıldı. O günden bugüne kadar aralıksız olarak Ankara-Konya, Konya-Ankara seferleri devam eden YHT’nin gidiş-geliş olarak bugüne kadar 2 milyon 880 bin 265 yolcu taşıdığı belirtildi.
Öte yandan Ankara-Konya arasındaki direk demiryolu ulaşımı faaliyete girmeden önce bu iki şehir arasındaki mesafe çeşitli demiryolu ağlarından dolaşılarak 10 saat 30 dakikada alınabiliyordu. Şimdi ise, Ankara'dan kalkan tren Sincan ve Polatlı istasyonlarında durmaması durumunda Konya'ya 1 saat 50 dakikada, bu istasyonlara uğraması durumunda 1 saat 55 dakikada ulaşabiliyor. 306 kilometre uzunluğuna sahip Ankara-Konya hattında, tren saatte ortalama 167 km hızla yol alıyor.
Ankara-Konya projesinin ardından faaliyete geçirilen Eskişehir-Konya YHT de, 23 Mart 2013 tarihinde Eskişehir'de düzenlenen törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından işletmeye açıldı. Konya ve Eskişehirlilerin yanı sıra Bursalılar tarafından da ulaşımdaki tercihlerin başında gelen YHT, bu hat üzerinde mart ayından eylül ayına kadar 115 bin 354 yolcu taşıdı. Eskişehir-Konya YHT seferlerinin başlamasıyla iki şehir arası seyahat süresi 1 saat 50 dakikaya, Konya-Bursa arası seyahat süresi de 4 saate düştü.
Ayrıca Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya hatlarında olduğu gibi Eskişehir-Konya seferlerinin başlamasıyla Bursa-Konya arasında YHT ile otobüs bağlantılı olarak kombine taşımacılık yapmaya başladı.
YHT KENTLERDEKİ YERLİ TURİST SAYILARINI DA ARTTIRDI
Yüksek Hızlı Tren, faaliyete geçtiği Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Eskişehir-Konya seferleriyle yerel turizme de katkı sağladı. YHT sayesinde Ankaralılar Eskişehir’e ve Konya’ya, Eskişehirliler Ankara ve Konya’ya, Konyalılar Eskişehir ve Ankara’ya, Bursalılar da Ankara, Konya ve Eskişehir’e otobüs aktarmalı olarak günü birlik ziyaret gerçekleştiriyorlar. Kentlerin tarihi ve turistik yerlerini gezen vatandaşlar, ekonomiye de katkı sağlıyor. YHT’nin faaliyete geçmesinin ardından kentlerin istatistiklerinde yerli turist sayısında önemli bir artış olması da Yüksek Hızlı Tren’in ne kadar önemli bir proje olduğunu gözler önüne seriyor.
ANKARA-İSTANBUL HATTININ AÇILMASIYLA SEFER SAYILARINDA ARTIŞ OLACAK
YHT’nin en büyük projesi olarak göze çarpan Başkent ile İstanbul arasındaki YHT hattının yapımı devam ediyor. 29 Ekim’de faaliyete geçmesi planlanan 523 kilometre uzunluğundaki hatta yolculuğun 3 saat sürmesi ve trenin saatte 250 kilometre hızla hareket etmesi bekleniyor. Ayrıca bu iki büyük kent arasındaki mesafe mevcut demiryolu hattıyla da 7 saatte alınıyordu. Ayrıca TCDD, Ankara-İstanbul arasındaki YHT hattının faaliyete geçmesiyle birlikte sefer sayılarında önemli bir artış olacağını açıkladı.
YHT 4 YILDA BELÇİKA NÜFUSUNDAN FAZLA YOLCU TAŞIDI
2009 yılında faaliyete geçen YHT, aradan geçen 4 yılda 11 milyon 406 bin 943 yolcu taşıyarak, 11 milyon 156 bin 136 olan Belçika nüfusundan fazla insan taşımış oldu. Faaliyete geçtiği günden bu yana konforuyla ve güvenirliğiyle önemli başarılara imza atan YHT’nin yeni projeleri de artarak devam ediyor. Son olarak faaliyete geçen Eskişehir-Konya seferlerinin ardından çalışmaları devam eden Halkalı-Bulgaristan hattının bu yıl sonuna doğru, Sivas-Erzincan-Erzurum-Kars hattının 2014’te ve Ankara-İzmir hattının 2015’te faaliyete geçmesi bekleniyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA