• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
YGS başvurusu başladı
05 Ocak 2015 Pazartesi 10:43

YGS başvurusu başladı

Üniversite adaylarının gireceği YGS ve sınavsız geçiş için başvurular başladı. Adaylar bu yıl ilk kez sınav başvurusunu yaptıktan sonra ücreti yatıracak.

ÖSYM'nin internet sitesinde yayımlanan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme  Sistemi (ÖSYS) kılavuzuna göre, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun  olan veya olacakların, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın  programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans  programlarına sınavsız olarak yerleştirilmek için yarından itibaren 19 Ocak'a  kadar ÖSYS'ye başvurabilecek. Adaylar, YGS için 50, sınavsız geçiş için 15 lira  yatıracak.

Adaylar, ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna verilen süre içinde,  ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecek. Kılavuzun  satışı yapılmayacak.

Bir ortaöğretim kurumunda son sınıfta okuyan adaylar; başvurularını  kendi okullarından yapacak. Okulu başvuru merkezi olmayan adaylar, okul müdürü  tarafından bir başvuru merkezine yönlendirilecek.

Mezunlar ve açık lise öğrencilerinden ise MEB e-okul sisteminde veya  ÖSYM aday işlemleri isteminde eğitim bilgisi doğru olarak bulunan ve ÖSYM  sisteminde geçerli fotoğrafı olan adaylar başvurularını isterlerse internetten ya  da başvuru merkezinden yapabilecek. Ancak bu eğitim bilgileri sistemde olmayan  veya güncelleme gereken ya da geçerli fotoğrafı bulunmayan adaylar, başvurularını  sınav koordinatörlükleri veya başvuru merkezlerinden yapacak.

BAŞVURU SAATLERİ

Başvuruların merkez tarafından yapacak adayların, başvuruları, resmi  iş gününde ve resmi iş saatleri içinde alınacak. Adayların başvuru merkezine  şahsen gitmesi, son sınıf düzeyinde olup da okulu başvuru merkezi olmayan ve  e-okulda bilgisi bulunmayan adayların da başvuru formundaki eğitim bilgilerinin  kendi okul müdürlükleri tarafından onaylanmış olması gerekiyor.

Başvuru merkezine giderken adayın yanında, eksiksiz ve doğru olarak  doldurulmuş aday başvuru formu, üzerinde soğuk damga basılı, güncel bir fotoğraf  ve T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport olması  gerekiyor.

Aday İşlemleri Sisteminde engel veya sağlık bilgisi yer almayan ya da  engel bilgisi değişen adaylar için bir üniversite veya devlet hastanesinden  alınmış sağlık raporlarının bir örneği, engellerine ilişkin öz geçmişlerini  ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ve Sağlık Durumu veya Engel Bilgi  Formlarının yanlarında olması zorunlu olacak.

MEB e-okul sisteminde ve Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi  olmayan, bilgilerinde değişiklik olan adaylar, başvuru merkezlerine giderken bu  belgelere ek olarak eğitim bilgilerini gösterir belgelerinin resmi onaylı bir  örneğini de yanlarında bulunduracak.

Adayların, işlemleri tamamlandıktan sonra Aday Başvuru Kayıt Bilgileri  adlı belgedeki, fotoğraflarının uygun çekilmiş ve diğer bilgilerinin doğru olarak  sisteme işlenmiş oduğunu kontrol etmesi ve imzaladıktan sonra onaylaması için  görevliye geri vermesi önem arz ediyor. Adayların, bu belgeyi saklaması ve onay  kodunun görevli tarafından sisteme kaydedildiğinden emin olması gerekiyor. Onay  kodu girilmeyen başvurularda sınav ya da sınavsız geçiş başvuru ücreti  yatırılamayacağından sorumluluk adaya ait olacak.

Başvuru işlemini  yaptıktan sonra adayların başvuru ücretini süresi  içinde yatırması gerekiyor.

İNTERNETTEN BAŞVURU

ÖSYS'ye internet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, "2015-ÖSYS  Bireysel Başvuru" alanındaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak  başvurularını süresi içinde tamamlayacak ve sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini  yatıracak.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 19 Ocak saat 23.59'da sona  erecek. Başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında "Başvuru İşlemi  ÖSYM'ye Bildirilmiştir" açıklamasının mutlaka görülmesi ve ücretinin yatırılması,  aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun  diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekiyor.

İnternet aracılığıyla bireysel başvuru hakkı olmayan adaylardan,  başvuruların yapılacağı tarihler arasında eğitim, tedavi gibi nedenlerle  yurtdışında bulunduğu için (KKTC ve Kırgızistan-Bişkek hariç) bir başvuru  merkezine gitmesi mümkün olmayanlar posta ile başvuru yapabilecek.

20 OCAK SON GÜN

Başvuru ücreti ödeme işlemleri 20 Ocakta, bankadan ödeme yapacak olan  adaylar için mesai saati bitiminde, ÖSYM'nin internet sayfasında yer alan  "Ödemeler" alanından kredi kartı ya da banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar  için saat 23.59'da sona erecek. Süresi içerisinde başvurusunu yaptığı halde sınav  ücretini yatırmayan adayların, başvuruları tamamlanmamış sayılacak.

GEÇERLİ FOTOĞRAF İÇİN...

Başvuru için adayların ÖSYM'nin sisteminde, geçerli fotoğrafının  bulunması gerekiyor. Geçen yıl fotoğrafların geçerli kabul edilmesi için en son  30 ay içerisinde çekilmiş olması gerekirken bu yıl bu süre 50 aya çıkarıldı. Buna  göre, ÖSYM aday işlemleri sisteminde son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru  merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş geçerli fotoğrafı bulunan  adaylar; başvurularını bireysel olarak https://ais.osym.gov.tr adresinden  yapabilecek.

e-OKUL SİSTEMİNDEN EĞİTİM BİLGİLERİ

Adayların, sistemde eğitim bilgisinin de bulunması gerekiyor. Eğitim  bilgisi bulunan adaylar da başvurularını internetten yapabilecek. ÖSYM sisteminde  eğitim bilgileri olmayan adaylardan 2008 yılı ve sonrasında MEB'e bağlı bir  ortaöğretim kurumdan mezun olanlar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki, "Profilim"  sekmesinden eğitim bilgilerini "E-Okul'dan Güncelle" butonuna tıklayarak, varsa  E-Okul'da kayıtlı ortaöğretim eğitimbilgilerini ÖSYM sistemine yansıtabilecek.

MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adayların bilgileri, ÖSYS  başvuru ekranına yansıtılacak. Bu bilgilerinde güncelleme gereken adaylardan son  sınıf öğrencileri kendi okullarına, mezun adaylar İlçe Milli Eğitim  Müdürlüklerine başvurarak e-okul sisteminde mevcut bilgilerinin güncellenmesini  sağlayacak. MEB e-okuldaki bilgilerin güncellenme işleminin,  başvuru süresinden  sonra tamamlanacağı durumlarda bu adaylar, mevcut bilgileriyle ÖSYS'ye başvuru  yapabilecek. Adayların MEB e-okuldaki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından YGS ve  LYS öncesi Aday İşlemleri Sistemine aktarılacağından bu bilgilerin güncel olması  gerekiyor. MEB e-okuldaki eğitim bilgileri, ÖSYM tarafından Haziran ayının son  haftası içinde son kez diploma notlarıyla birlikte Aday İşlemleri Sistemi'ne  aktarılacak. Askeri okullar, KKTC ortaöğretim kurumları ile konservatuvarlarda ve  yurtdışı okullarda öğrenim gören adaylar bu sistemin dışında olacak.

Açık lise öğrencileri, ÖSYM sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya  eğitim bilgisi bulunmayan veya bilgisinde değişiklik olan adaylar, başvurularını  sınav koordinatörlüklerinden veya başvuru merkezlerinin birinden yapacak.

ESKİ MEZUNLARIN BİLGİLERİ DÜZENLENDİ

2008 öncesi bir ortaöğretim kurumundan mezun olup MEB e-okulda eğitim  bilgisi bulunmayan adaylardan, Aday İşlemleri Sistemi'nde eğitim bilgisi  bulunanların eğitim bilgileri, MEB e-okul sistemine uyumlu olabilmesi amacıyla  kılavuzda yer alan "Alan/Dal Dönüşüm Tablosu" doğrultusunda yeniden düzenlenerek  başvuru ekranına yansıtıldı. Adayların bu tabloyu dikkatlice incelemeleri ve  varsa düzeltmeleri, başvuru süresi içinde sınav koordinatörlüklerinde veya  başvuru merkezlerinden yaptırmaları gerekiyor. 2008 öncesi mezun durumdaki  adaylardan Aday İşlemleri Sistemi'nde dal bilgisi bulunmayanlar da mezuniyet  belgeleri ve "Alan/Dal Dönüşüm Tablosu" doğrultusunda bu bilgilerinin başvuru  süresi içinde sisteme kaydını sağlayabilecek.

2007 ve öncesinde bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlardan ÖSYM  Aday İşlemleri Sistemi'nde eğitim bilgisi yer almayanlar, bu alanları mezuniyet  belgelerindeki eğitim bilgilerini  Alan/Dal Dönüşüm Tablosu'na uygun olarak  belirleyerek dolduracak.

Başvuru merkezlerinde eğitim bilgisi ile ilgili tüm değişiklikler  onaylı resmi belge ile yapılacak. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu  bilgilerde değişiklik yapılamayacak.

YGS SINAV MERKEZLERİ

Sınav merkezi tercihininde, adayın okulunun bulunduğu veya adresinde  yer alan merkez, sınav merkezi tercihi olarak yazılacak. Bunun dışında bir  tercihte bulunulamayacak. Adaylar, başvuru süresince ais.osym.gov.tr adresinden  tercih ettikleri sınav merkezlerinde değişiklik yapabilecek. Mesleki açık lise  mezunu adayların atamada kullanılacak okul ili, MEB e-okuldan alınan bilgiler  doğrultusunda adayın yüz yüze eğitim aldığı son il olacak. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA