• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yetki kısatlamasına tepkiler büyüyor
17 Şubat 2010 Çarşamba 17:30

Yetki kısatlamasına tepkiler büyüyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun, Başsavcı Cihaner'in soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılarının yetkilerini kaldırmasına tepki yağıyor.
AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: HSYK'nın kararı yargı bağımsızlığına müdahaledir. Görev aşımı yapan Erzurum Savcısı (Osman Şanal) değil HSYK'nın kendisidir.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç: Erzurum'da bir soruşturma yürütülürken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan bir açıklama yapılması ve ardından da HSYK'nın savcının yetkisini aldığını ilan etmesi bir müdahaledir. Bu kadar aceleci bir müdahale ile soruşturmanın seyrinin etkilenmesi söz konusudur. Soruşturmanın salahiyeti açısından bu acelesi müdahale son derece yanlıştır.
 
CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek: HSYK doğru bir karar vermiştir. Erzincan Savcısı'nın tutukluluk hali hemen kaldırılarak dosyasının Yargıtay'a gelmesi gerekir. Erzurum Savcısı'nın yaptığı yetki aşımıdır. HSYK bunun önüne geçmiştir.
 
Demokrat Yargı Derneği Eşbaşkanı Osman Can ise, kararla ilgili şunları söyledi:"Demokrat Yargı Derneği kurulurken yargının temel sorununun sistemin kendisinden kaynaklandığını özellikle vurgulamıştık. Yargının kendi içerisindeki hiyerarşik sistem, HSYK'nın kürsü yargıçları ve savcuıları üzerindeki hiyerarşik yetkileri, gücü, otoritesi ve iktidarının yargı bağımsızlığı açısından sorun yarattığını dile getirmiştik. Yüksek yargıdaki özellikle temyiz incelemeleri açısından bakıldığı zaman bunun da yargı bağımsızlığı açısından problemler yaratabileceğini dile getirmiştik. bugün karşılaştığımız durum çok vahim bir tabloyu ortaya koymaktadır. Bu durum 2. bir Şemdinli vehamaetini ortaya koymaktadır. Biz bunubu şekilde görüyoruz. Yetkili olup olmadığı tartışmalı, yetkili olduğunu söyleyen de var, yetkisiz olduğunu söyleyen de var. Neticede, yasa maddesine dayanılarak başlatılan bir süreç vardır. Bu süreç çerçevesinde verilmiş bir mahkeme kararı vardır. Bu mahkeme kararına dayanılarak önce aramalar gerçekleştirilmiştir ardından da tutuklama kararı gerçekleşmiştir. Bu konuda hatalar olabilir, yoruma dayanılarak farklılıklar olabilir ve bunu düzeltebilecek süreçler yasalar içerisinde öngörülmüş durumdadır. Ama bütün bunlara rağmen HSYK olarak tanımlanan yargı kurumu olmayan, idari bir niteliği olan bir kurum bugün itibariyle yargıya doğrudan müdahele etmiştir. Adil yargılamanın gerçekleşmesini bütünüyle olanaksızlaştırarak sözkonusu dava sürecinde, soruşturma sürecinde yetkili olanların yetkilerini ortadan kaldırmış durumdadır."

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA