• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yeşilay haftasında sigara uyarısı
01 Mart 2011 Salı 13:24

Yeşilay haftasında sigara uyarısı

Yeşilay Konya Şubesi Başkan Vekili Adem Zengin, Türkiye'de sigara tüketiminin bu hızla devam etmesi halinde her 3 kişiden birinin 55 yaşını göremeyeceğini söyledi.
Yeşilay Konya Şubesi Başkan Vekili Adem Zengin, Türkiye'de sigara tüketiminin bu hızla devam etmesi halinde her 3 kişiden birinin 55 yaşını göremeyeceğini söyledi.

1-7 Mart tarihleri arasından kutlanan Yeşilay Haftası nedeniyle Hekimevinde basın toplantısı düzenleyen Yeşilay Konya Şubesi Başkan Vekili Adem Zengin, kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasıyla Türkiye'de 2 bin tondan daha fazla sigaranın az içildiğini, sigara içme oranında yüzde 8 ile 10 arasında içme düşüşü yaşandığını belirtti.

Zengin, sigara içenlerin yüzde 80'inin 12-22 yaş diliminde tütünle tanıştığını ifade ederek, "Türkiye bu hızla sigara içmeye devam ederse her 3 kişiden biri 55 yaşını geçmeyecektir. Yurdumuzda sigaradan yılda 110 bin kişi ölmektedir. 2025 yılında 250 bin kişi ölecektir. Sigara içmek bir tercih, bir sosyallik değil, bir zaaftır. Sigara ve diğer zararlı alışkanlıklarla mücadelede duyarlı olmazsak, bunlar gençlerin vazgeçilmezi haline gelirse ekonomimiz, sağlığımız ve sosyal yapımız adeta çökecektir. Ülkemizde erkeklerin yüzde 60'ı, kadınların yüzde 28'i sigara içiyor. Yılda 20 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuyor" dedi.
Türkiye'nin sigara üretim ve tüketim miktarına göre dünyada 7. sırada olduğunu dile getiren Zengin, gençlerin yüzde 43'ünün alkol aldığını açıklayarak, "Aile içi sağlıklı iletişim son derece önemlidir. Çocukları ile sağlıklı iletişim kuramayan ailelerde çocukların zararlı alışkanlıklarına başlama riski çok fazladır. Bu iletişim kopukluğu sanal bağımlılıkları artırmakta, sosyal paylaşım siteleri yaygınlaşmakta. Bu yüzden ailenin, devletin, medyanın, eğitimcilerin ve konu ile ilgili herkesin duyarlı olması gerekir" diye konuştu.

Zengin, gazetecilerin soruları üzerinde ellerinde Konya ile ilgili bir istatistik bilgi olmadığını söylerken Yeşilay Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Sabri Keşci ise, kaçak sigara ve açık tütün satışının kontrol edilememesinin sigara ile mücadeleyi aksattığını kaydetti. Dr. Keşci, sigara fiyatlarında indirim yapılması durumunda kaçak sigaranın azalacağı gibi bir beklenti içinde olunmaması gerektiğini sözlerine ekledi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA