• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Yerlikaya ekmek israfına değindi
02 Şubat 2013 Cumartesi 12:13

Yerlikaya ekmek israfına değindi

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honçayı makamında ziyaret etti. Ziyarete AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karaköse de katıldı.
Yerlikaya; ‘Her yıl 1,5 Milyar TL’lik ekmeğimiz çöpe gidiyor’
 
Oda çalışmaları hakkında başkan Honça’dan bilgi alan AK Parti Konya Milletvekili İlhan Yerlikaya, israfın ekonomik gelişmenin önündeki en büyük engellerden olduğunu söyledi. Yerlikaya; “Günde yaklaşık 500 ton yılda 550 bin ton ekmek israf edilip çöpe atılıyor. İsraf edilen ekmek bedeli 1,5 milyar liraya karşılık gelmekte. Bu parayla birçok şey yapılabilir. Örneğin heba edilen bu para ile 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilir. 500 okul yaptırılabilir. 500 yurt yaptırılabilir. 500 km bölünmüş yol yaptırılabilir. Yani atılan ekmekle çöpe giden 1,5 Milyar aynı zamanda ülke ekonomisine indirilmiş ekonomik bir darbedir” şeklinde konuştu.
 
Yerlikaya; ‘İsrafın önlenmesi için kampanyalar yapılmalı’
 
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) israfın önlenmesi ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla “Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası” başlattığını hatırlatan İlhan Yerlikaya şunları söyledi; “Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği start ile tüm ülkemizde herkesi bu kampanyaya davet ediyoruz. Dinimiz “Ey iman edenler! Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz. Muhakkak ki Allah israf edenleri sevmez” buyuruyor. Bu noktadan hareketle bu kampanyayı ciddiyetle ve kararlılıkla desteklemeli ve topluma aktarmalıyız. Dünyada 870 milyon insan yetersiz beslenip, 10 milyon insan açlık ve yetersiz beslenme yüzünden ölürken, ülkemizde ekmek israfının hat safhada yaşaması kabul edilemez. İsraf önlenerek bu insanların ekmek ihtiyacı karşılanabilir. “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir” Hadisine inanan bizler açlıktan ölümlerin olduğu bir dünyada duyarsız olamayız, toplumsal duyarlılığın artması hususunda herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu bağlamda Diyanet'in başlattığı son zamanlarda camilere konulan ekmek kutularıyla ilgili çalışmayı son derece faydalı buluyorum. Bu çalışmalar örnek teşkil etmeli ve artırılmalıdır.”
 
Honça; ‘Konya’da günde 45 bin ekmek israf ediliyor’
 
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek konuşmasına başlayan Konya Fırıncılar Odası Başkanı Vedat Honça da oda olarak yürüttükleri çalışmalar ve Konya’daki ekmek israfı konusunda Yerlikaya’yı bilgilendirdi. Honça; ‘Başbakanımızın ekmeğin üretimi ve israfı konusundaki açıklamaları bizleri ziyadesiyle memnun etti. Artık herkesin elini hatta gövdesini taşın altına koyması gerekiyor. Zira ekmek bizim kültür ve medeniyetimizde önemli bir yere sahip. Türk ekmeği bizce dünyanın en güzel ekmeği. Ama daha da sağlıklı olması için çalışmalar yapılıyor. Konyamızda günde 859 bin ekmek çıkarıyoruz. Ancak maalesef yaklaşık 45 bin ekmek israf ediliyor. Yani günde 26 bin TL’yi maalesef çöpe atıyoruz. Yıllık maddi kayıp ise 9 milyar 850 bin lira. Bu parayla birçok yatırım yapılabilir. Bizler de oda olarak ekmeğimizin, emeğimizin ve milli kaynaklarımızın israf olmaması için elimizden geleni yapmaya hazırız’ dedi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA